ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:252/509)

Szybkie koperty ze szpinakiem i fetą 1503

przekąska na imprezę albo lunch do pracy-polecam!!! SKŁADNIKI: opakowanie szpinaku mrożonego (tylko żeby nie był rozdrobniony) 3-4 ząbki czosnku(do smaku) opakowanie sera feta (kanapkowy) 2 opakowania ciasta francuskiego jajko sezam sól pieprz  łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: szpinak rozmrażamy,podsmażamy na oliwie chwilkę aż odparuje woda(jak się uda to odlejcie to będzie szybciej) do szpinaku wyciskamy czosnek

Swojskie jedzonko
Tartaletki z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami. 179

jajko około 130 g domowych suszonych pomidorów  w oliwie lub oleju zioła prowansalskie           Sposób przyrządzania:             Zimne ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć i wyciąć 6 - 7 kółek o średnicy około 12 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Serek ricotta zmieszać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Paluchy francuskie z kaparami i serem 179

Ciasto francuskie długo się przygotowuje, dlatego często gotowe kupuję, bo można z niego szybko coś przygotować, na słodko czy słono wyczarować.    Polecam dzisiaj paluchy na słono przygotowane, do których ani ziarenko soli nie zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam.  Składniki: 2 opakowanie ciasta

Moniki Smakołyki
Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem 142

zajmuje zaledwie kwadrans. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 15 sztuk truskawek, 15 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki oraz rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 4 cm. Kwadraty dzielę na dwie równe części. Jedną część kwadratów nacinam w środku w kilku miejscach.  2. Na kwadratach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z cukinią 161

dużo świeżych składników, które zachęcają do gotowania. W związku z tym, że dziś znów potrzebny był obiad w 30 minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tarta z łososiem i warzywami 155

Tarta z łososiem i warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 filet z łososia (200 g) 1 czerwona cebula 150 g śmietany 18% 2 całe jajka + 2 żółtka starty żółty ser sok z cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć

Ugotować
Precelki półfrancuskie z masą serową. 152

dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde.  Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie znów rozwałkowujemy na prostokąt, 2/3 smarujemy smarówką z jajek i składamy ponownie na trzy. Teraz rozwałkowujemy

Przepisy i porady kulinarne
Półfrancuskie trójkąty z truskawkami 79

Bardzo bogato nadziane świeżymi truskawkami trójkąty z ciasta francuskiego. Jak ktoś lubi bardziej słodkie można je przed podanie oprószyć cukrem pudrem. Niezwykle pyszne. Idealne na podwieczorek w ogrodzie czy na piknik. Im dłużej postoją tym bardziej zmiękną. Po upieczeniu są bardzo chrupiące. Polecam Wam takie słodkości.     Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki gęstej kwaśnej

Izabelawkuchni
Niebanalne drugie śniadania- różyczki z ciasta francuskiego 151

Pamiętacie ostatnią propozycje na ciasto francuskie z konfiturą, z cyklu niebanalnych pomysłów na szkolne drugie śniadanie, takie którego Twoje dziecko nie przyniesie z powrotem do domu ? Jeśli nie, to kliknijcie sobie tu. Znajdziecie tam przepis na sakiewki z konfiturą. Dziś na tapecie będą różyczki z ciasta francuskiego. Pozostając w temacie drugiego śniadania mam dziś dla Was kolejny pomysł w dyszkę

Arbuziaki
Francuskie ślimaki 173

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego garść rukoli garść orzechów włoskich słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dynii oliwki (u mnie zielone) 10 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie: 1. Rozłożyć ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzić na nim rukole. 2. Pomidory i oliwki pokroić na pół. 4. Orzechy rozłupać, oczyścić, grubo pokroić. 5. Ser zetrzeć na grubych oczkach 4. Składniki rozprowadzić

FITBUuK
POLĘDWICA OTULONA CIASTEM FRANCUSKIM 132

ciepło, jak również na zimno na kanapki. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy, 1łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE   Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim

słodki bratek
Walentynkowe ciasteczka. 147

kolację do restauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej  strony(...)Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g schłodzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko białko (do posmarowania wierzchu: cukier kryształ (do posypania wierzchu) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość ok. 5 mm i wykrajać ciasteczka. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło do stolnicy, schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem

zadanie-gotowanie
Tarta z botwinką i cukinią 204

się tutaj świetna. Tarta jest wilgotna, to zasługa cukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia  chłodnika . Warto zrobić! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) 120 g pęczek botwinki - liście i łodyżki 1 cukinia - dałam żółtą 1 cebula masa: 2 jaja 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar pęczek szczypiorku

Stare Gary
Ekspresowa tarta szpinakowa 126

skłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko 100 g tartego sera czosnek kremowa baza do jasnych sosów  woda sól  Sposób przygotowania

Wielki apetyt
Tarta z twarogiem, kozim serem i batatmi 239

lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :) Składniki: ciasto kruche: przepis  dokładnie ten sam jak tutaj lub gotowe ciasto kruche, opcjonalnie gotowe ciasto francuskie   250 gram twarogu chudego 250 ml jogurtu naturalnego 1,5% 3-4 jaja 20 gram startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze

Mango Papaja
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 168

Chrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo

Smakowity Blog Kulinarny
Tartaletki z fetą, szynką parmeńską, ricottą i goudą 194

kształtem trochę odbiegają od rzeczywistych tartaletek. Jednak tak jak i te tradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam. Składniki: ciasto kruche, przepis tu:  klik  lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej

Mango Papaja
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 158

Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem   Sałatka z makaronem ryżowym i surimi(...)pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Cytrynowa babka z kolorową posypką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne

Kulinarne przygody Gatity
Cynamonowe cruffiny 123

Ni to croissant ni muffin, takie dwa w jednym, smakują jednak obłędnie. Monika zaproponowała w tym tygodniu w Wypiekanie na śniadanie te oto małe drożdżowo - francuskie

Moje Małe Czarowanie
,,Tarta z pastą z suszonych pomidorów i szynką Parmeńską’’ 120

suszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Składniki: Ok pół opakowania ciasta francuskiego pasty z skuszonych pomidorów (200 g) 1 kula sera mozarella 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70 g) 2 małe pomidory sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia 1 łyżeczka oliwy Sposób wykonania

Podróż w kulinaria
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 133

Dlatego częściej piekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne!   Składniki:    250g mąki pszennej,  200g masła lub margaryny,  250g białego sera,  jajko,  1/2 szklanki cukru,  2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać

Z miłości do słodkości
Quiche ze szpinakiem i serem feta 117

Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka  200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę

wyzwania kuchenne
Tarta z brokułami i kurczakiem 300

Składniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza  śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta  francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut

Gotowanie moimi oczami
Naleśnikowo-kiełbasiana przekąska 125

dużo mówić ,naleśniki tak jak ciasto francuskie do wszystkiego pasują. Dzisiaj w myśl że nie należy wyrzucać  żywności która nie została zjedzona ,zrobiłam błyskawiczną przekąskę . Wyszła całkiem nie zła.Kiełbasa zawinięta w naleśnik ,banalne ,za razem proste i smaczne. Wykorzystałam naleśniki które zostały z wczorajszej kolacji . Skladniki  ciasto naleśnikowe  1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka mleka

Eli Gotowanie
Tarta ze szparagami. 217

sezon szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt oceńcie sami. Składniki: dla dwóch osób Jeden płat ciasta francuskiego około 15 szparagów około 10 pomidorków koktajlowych jedno duże jajko 50 ml śmietanki 18 % starty żółty ser ,ile lubicie zioła prowansalskie sól ,pieprz Szparagi wkładamy na 3 minuty

Ladylaura.
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 262

kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania