Twarogowe rogaliki z marmoladą Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru. Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne. Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko ulubiona marmolada, powidła lub dżem(...)opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików *** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części
Blog z Apetytemciekawych pomysłów na obiad ze schabu. Zamiast smażyć tradycyjnego schabowego, zajrzałam do lodówki i wpadł mi do głowy ten przepis. Zawsze mam w domu jakiś ser, zawsze coś zielonego. Ciasto francuskie też lubię mieć, gdyż w razie sytuacji podbramkowej, można z niego wyczarować coś słodkiego, lub, jak w tym przypadku, pyszny obiad. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie
Pichceniomaniawidow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Mało popularny jarmuż przetwarzam w ilościach nieopisanych. Dzisiaj w szybkiej wersji: zapiekany na cieście francuskim, do tego czysty barszczyk czerwony. Aby zrobić nadzienie, ugotuj dowolną ilość jarmużu, pokrój pora lub cebulę, podsmaż na oleju, dodaj posiekany jarmuż, jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku
Qlinarnie i QlinarnieChłodzenie :30 min. Pieczenie : 30 min. Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm . Porcje dla 4-6 osób Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie): ● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli Składniki nadzienia: ● 2 garści rukoli ● 3 jajka ● 100 g twarożku(...)startego parmezanu (lub grana padano) ● 200 ml śmietany kremówki 30% ● 1/2 pęczka szczypiorku ● kilka gałązek świeżego tymianku ● 30 g orzeszków piniowych ● sól, pieprz ● pieprz kajeński (opcjonalnie) Przygotuj ciasto : w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaśrednie bataty 2 marchewki 40dag pieczarek 10dag serka topionego śmietankowego pieprz, sól świeżo zmielone chilli 3 szklanki bulionu jarmuż 2 łyżki oliwy 3 listki świeżej bazylii opcjonalnie ciasto francuskie Przygotowanie: Pieczarki, bataty i marchewkę obieramy i drobno kroimy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. W tym czasie myjemy i osuszamy jarmuż. Siekamy drobno bazylię i łączymy
ChilliJemyciasta francuskiego żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy wg przepisu znajdującego się tutaj: Farsz szpinakowy z fetą . Ostudzić farsz. Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o dowolnej wielkości (u mnie z reguły są to kwadraty o boku = 5cm). Na każdy kwadrat nałożyć farsz. Złożyć kwadrat na pół, by utworzyć trójkąt. Zlepić
Kulinarne Przebojesłowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością
Smaki Ewyroli głównej. 1. Łosoś na parze ze szpinakiem przepis na: Pomysłowa Kuchnia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Miodowy łosoś na sposób azjatycki przepis na: Moje Bistro 3. Łosoś w cieście francuskim przepis na: Najsmaczniejsze 4. Łosoś w galarecie przepis na: Kuchnia w Czekoladzie 5. Łosoś w sosie koperkowym przepis na: Jaskinia Smaku 6. Łosoś pieczony w migdałach przepis na: Szefowa Kuchni
BabskiePorady.pl - Przepisyrozpoznać znajdujące się w składzie warzywa. Tartaletki z ciasta francuskiego to jedna z propozycji na wykorzystanie " Lasagne Naturalnie smaczne Knorr" w kuchni . Składniki: gotowe ciasto francuskie - 400 gramów Lasagne Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie oliwa z oliwek - 2 łyżki pomidory malinowe - 100 gramów ser parmezan lub inny(...)Knorr wymiesza j ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta. W powstałej studni ułóż
SzczyptaSmaQkawałek dyni z ostatniego gotowania- nie spodziewałam się,że będą tak pyszne,no i do tego to co lubię-czyli szybkie i banalnie proste do zrobienia-polecam SKŁADNIKI: 2 ciasta francuskie oliwa 250g startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej
Swojskie jedzonkoParówki w bułce preclowej to świetna alternatywa dla parówek w cieście francuskim. Ich przygotowanie zajmuje co prawda nieco więcej czasu, ale wychodzą delikatniejsze. Mój mąż nie mógł się ich nachwalić, aż wreszcie zaznaczył, że fajnie, jakbym zrobiła je znowu. Dla mnie to jasny komunikat, że mu smakowały. Mnie zresztą też. Jednego dnia podałam je z ketchupem, drugiego dnia z barszczykiem(...)Mnie osobiście bardziej smakowały na zimno. Przepis z bloga polska zupa. Ciasto: 450 g mąki pszennej (u mnie typ 550) 250 ml ciepłej wody 75 g roztopionego masła 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 12 parówek 2 łyżki sody około 30 g roztopionego masła Drożdże kruszymy do garnuszka. Dodajemy cukier oraz ciepłą wodę, mieszamy. Mąkę przesiewamy
Smaki Na TalerzuMałe, niepozorne, a zaspokoją naszą chęć na słodkie. Ciasteczka są kruche i słodziutkie za sprawą marmolady, a w środku przypominają ciasto francuskie :) Piekłam je już drugi raz i znikają tak szybko, że ciężko mi aż było przechować parę do zdjęć ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g twarogu tłustego/półtłustego lub chudego 250 g mąki pszennej 200 g masła(...)łyżki cukru razem z waniliowym cukrem dowolna marmolada 1. Wszystkie składniki oprócz marmolady umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na około 30-1 godz. 2. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę i zalepiamy przeciwległe końce. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie...to proste !obiad jak i na kolację. Składniki: z podanej ilości składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę o średnicy 26 cm opakowanie ciasta francuskiego pęczek 500 g szparagów 50 g orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka(...)sojowego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zacznij od przycięcia końcówek szparagów i ich obrania. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem . W garnku rozgrzej olej o dodaj mąkę. Cały czas mieszając smaż (3-4 minuty) do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i cały czas mieszając zagotuj. Gdy sos zgęstnieje dopraw solą
greenscarfSzybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy nie mamy za dużo czasu, aby zająć się wymyślnymi wypiekami - zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - gotowy blat ciasta francuskiego nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 3 łyżki cukru pudru - 1 żółtko - piana z 1 białka Przygotowuję nadzienie: Do garnka wsypuję mak, zalewam mlekiem, dokładnie mieszam i duszę(...)wolnym ogniu. Dodaję masło, cukier puder i żółtka. Duszę parę minut i na koniec dodaję ubitą pianę. Odstawiam do wystygnięcia. Na rozmrożony blat ciasta wykładam ostudzony mak. Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1-2 cm plastry (wg uznania), układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka
Wielopokoleniowo