Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasteczka, do zrobienia których potrzebujemy tylko 3 składniki: mąkę, ser biały i masło.Niesamowicie kruche i delikatne, a w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. SKŁADNIKI 250 g twarogu mielonego (jak na sernik) 250 g masła w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 2 słodkie jabłka cukier puder do oprószenia WYKONANIE Jabłka obieramy(...)Nastawiamy piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg, masło i mąkę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.Jeśli jest zbyt mokre, podsypujemy mąką. Wałkujemy ciasto na grubość około 2 mm i wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Na połowę kładziemy cząstkę jabłka, którą przykrywamy drugą połówką. . Postepujemy tak z pozostałym ciastem. Ciasteczka układamy na blaszce
Mała w garnku mieszaczosnek, gałkę muszkatołową i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Lekko doprawiamy solą i pieprzem. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną lub ricottą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania i wykładamy nim spód i brzegi posmarowanej masłem formy do tarty (* jeżeli nie mamy to możemy użyć blaszki prostokątnej). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy cały(...)nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (funkcja góra-dół). Zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut, aż się ładnie zarumieni. Jeżeli w trakcie pieczenia widzimy, że ciasto w niektórych miejscach podniosło się za bardzo, możemy otworzyć piekarnik i lekko je uklepać. Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak, posypujemy drobno pokrojoną fetą, słonecznikiem i polewamy wymieszanymi ze śmietaną albo
Moja Mama Gotujektóra będzie idealną propozycją na wigilię, a ponadto robi się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu, który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie: Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie(...)zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec w temp
Malinowo w kuchniSkładniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy: 500 g pieczarki(...)samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp
w mojej kuchnikocham Polską Złotą Jesień. Te kolory, ten zapach palonych liści, spacery po lesie, zbieranie darów natury...po prostu ubóstwiam. Oczywiście darować sobie nie mogę, by nie popełnić mojego ukochanego ciasta, mianowicie jabłecznika. W każdej wersji zeżrę, pochłonę i łotewer...No i żeby nie było, koniecznie z renetki. Mus to mus! Do tego cynamon i rodzynki. Bez tych ostatnich przeżyć można(...)pierwsza klasa, gorąco polecam. Ci, którzy mają ochotę poczytać i zamówić zachęcam do powrotu na bloga po pyszny przepis na ciasto jabłkowe. Składniki: 1 szt ciasta francuskiego 2 kg jabłek szarej renety 100 g rodzynków sułtańskich 5 łyżek miodu 2 płaskie łyżki agaru 1,5 szklanki płatków owsianych
R'n'G KitchenDodatkowo jestem dumna z tego dania, bo po raz pierwszy Miśka dała się namówić na spróbowanie grzybów i bardzo jej smakowało. Składniki na 4 porcje jako główne danie: opakowanie ciasta francuskiego 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 50 g mąki kukurydzianej 200 g grzybów 4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu(...)ząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie i do przyprania 2 łyżki oliwy grzybowej orzechy laskowe natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty
greenscarfprzyjęcie jak znalazł. To chyba niezły finał naszego tartowo-kiszowego tygodnia. Jak sądzicie? Już spieszę z przepisem. Marzena niecierpliwi się przecież ze swoim nowym hasłem;) Składniki: paczka ciasta francuskiego 1 duża marchew 1 bakłażan 1 cukinia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)szerokości około 2 i 1/2 cm. Marchewkę i bakłażana blanszować około 10 minut. Odsączyć. Wszystkie warzywa marynować w oliwie z octem, tymiankiem i szczyptą soli przez około 2 godziny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg). Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto
zadanie-gotowanieObok przepysznych pasztecików i innych smakołyków z ciasta francuskiego, na szybki i jednodniowy obiad uwielbiam przygotowywać tarty! Są bardzo proste w wykonaniu, nie wymagają wiele czasu, a smak i pożywność są powalające! Nawet mój mąż jest po takim obiedzie całkiem najedzony (choć oczywiście zjadłby więcej)! :) Dzisiejsza wersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się(...)wyjątkowa! Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś z indyka 250 ml śmietanki 18% 400 g mrożonego szpinaku 1 cebula 5 ząbków czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, imbir
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!układając na przemian żółte i czerwone, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Udekoruj listkami bazylii. *Jeśli się spieszysz, możesz również użyć gotowego ciasta francuskiego, rozwiń je i wykrój prostokąty, następnie ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180-200°C piekarnika, piecz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaquiche? Czym one się różnią? Przygotowałam krótkie wyjaśnienie, które powinno wyjaśnić tę sprawę. Tarta Tarta może być słodka lub wytrawna . Jej spód wykonany jest najczęściej z ciasta kruchego , rzadziej wykorzystywane jest ciasto francuskie . Nadzienie może być słodkie (owoce, czekolada, krem) lub słone ( grzyby , mięso, warzywa, sery, itp.). Farsz może być uzupełniony o masę śmietanowo-jajeczną, ale nie musi. Często(...)Tartę najczęściej wypieka się w metalowej formie o niezbyt wysokich bokach. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Quiche Quiche to danie wyłącznie w wersji wytrawnej . Przygotowuje się je z bazy z ciasta kruchego . Podstawę farszu może stanowić mięso, warzywa, sery, owoce morza. Nadzienie zawsze jest wiązane za pomocą masy jajeczno-śmietanowej – to jest kluczowy element odróżniający quiche od tarty. Quiche wypieka
Na-talerzu.plSKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej) 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych na masę migdałową: 100 g białych migdałów 1 surowe jajko 100 g cukru(...)otarta skórka z cytryny (opcjonalnie) dodatkowo: papier do pieczenia pędzel cukierniczy Wykonanie: Kwadraty ciasta odmrozić na wpół, tak aby ciasto nie było zupełnie miękkie, ale dało się już rozwałkować. Wyjąć z opakowania, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia + po ok. 1 cm ekstra z każdej strony aby ciasto założyć podwójnie tworząc dookoła pogrubiony rand. Docisną
Sztuka gotowania w/g Samiryszybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)gniazdek nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu Polewa: 2 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, zagotować, dodać 2 łyżki masła, wymieszać aż masło się rozpuści, smarować polewą powierzchnię ciasta, dosyć szybko bo polewa szybko gęstnieje. Przygotowanie : Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia, sodą, wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaszteciki. Składniki 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę(...)wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie przygotowujemy paszteciki. Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół. Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce. Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Zapiekamy
R'n'G Kitchenupieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!! Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 2-3 łyżki(...)patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą. Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia
zadanie-gotowaniednia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie! Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie ciastko, które jest gotowe(...)wyglądają podobnie do moich, lub Wam też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS. Pyyyyszota! KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem
Gotowanie to kochanieprzygotować na wiele sposobów, ale moją ulubioną wersją są koreczki z szynką i serkiem chrzanowym. 10. Poduszeczki szpinakowe Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Co pysznego można przygotować z ciasta francuskiego? A no na przykład takie niewielkie poduszeczki ze szpinakiem . Proste i smaczne! 11. Tartaletki z kapustą i śliwkami Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Wykorzystując ten przepis możecie wykorzystać(...)zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Pomidorowa pasta z cieciorki może posłużyć wam do przygotowania niewielkich kanapeczek dla gości. Możecie też wykorzystać ją jako dip do warzyw lub chipsów. 13. Ciasto Grzane Wino – bez pieczenia Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Grzane wino – ciasto bez pieczenia , które idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy. Możecie też nim wznieść toast
okolicepalnika.plgłowy robiąc zakupy. Główkowałam co by tu zrobić szybko, najlepiej brudząc jedno lub dwa naczynia, musi wyjść tego dużo, bo wieczorem wpadają znajomi... Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów (obojętnie czy białe czy zielone) garść pokrojonego wędzonego boczku (można kupić taki w Lidlu, już pokrojony) 1 opakowanie pomidorów cherry 2 jajka 250 ml śmietany 12% garść startego(...)też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około 1,5 cm długości kawałki. Wrzucamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/popularny, więc delektuję się nim przy każdej okazji. I od razu wiadomo, dlaczego po roku pobytu tutaj większości ekspatów przybywa na wadze po kilka kilogramów :) Składniki 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (można zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak) 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych 1 szklanka wiórków(...)szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj masło do posmarowania blachy Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata