jest tematycznie na rozdziały:pory roku ,a w przepisach wykorzystywane są produkty sezonowe, przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania. Ale przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis można modyfikować dodając(...)cienkim strumieniem do masła, ciągle miksując. Do jajek dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj, ale delikatnie. Wlej mleko oraz ekstrakt i ponownie zamieszaj całość. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu i swobodnie opadać z łyżki. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Formę do wypieku muffinek wyłóż papilotkami i szprycą napełnij je do wysokości 2/3 papilotki. Do moich
Z Kuchni Do Kuchnitwarogowe rogaliki. Na blogu pokazywałam je już kilkakrotnie, ale za każdym razem coś zmieniam, by smakowały jeszcze lepiej. Tym razem do ciasta dodałam odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu wyszło miękkie i przypominało ciasto francuskie. Rogaliki nadziałam konfitura z pomarańczy, ale sprawdzi się tu każda inna gęsta konfitura, marmolada, powidła lub kajmak. Szybkie, proste, a tyle radości;) Polecam również(...)pieczenia mały słoik konfitury lub powideł opcjonalnie: białko do posmarowania i brązowy cukier do posypania albo cukier puder Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać twaróg, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 30 minut. Ciasto podzielić na 4 szczęście, każdą rozwałkować na krąg o średnicy ok 24cm, pokroić na 8 trójkątów (jak tort
Obiad gotowybardzo pulchne i delikatne. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – muffiny z czekoladą i pomarańczą – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY Z MALINAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 260 g mąki pszennej (jeśli(...)drugiej roztrzepane jaja, mleko i olej. Składniki mokre wlej do suchych i za pomocą szpachelki lub łyżki wymieszaj całość. Odłóż 12 malin na bok. Resztę malin wsyp do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj aby nie uszkodzić owoców. Do blachy na muffiny włóż papilotki. Do papilotek nakładaj ciasta aż zapełnisz wszystkie. Na wierch ułóż po jednej lub 2 maliny. Wstaw
nietylkopasta.plnajlepiej smakują w formie ciasteczek, które robię już od wielu lat. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają! Są naprawdę przepyszne! W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi są paluszki. (około 35 sztuk) 200g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku; zwykła gouda też się sprawdzi) 1 szklanka mąki(...)wymieszać. Dołączyć masło/margarynę, a na końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować (*) kulki (mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujeprzykład rabarbar czy truskawki. Drugie zadanie to ciasto dla trzydziestu osób, gdzie narzucony jest temat i jeden z elementów ciasta (w jednym z programów były to las i ciasto francuskie). Na przygotowanie wszystkiego uczestnicy mają określony czas, jednak do studia przychodzą już przygotowani; listę zadań dostają bowiem z wyprzedzeniem. Spodziewałam się czegoś absolutnie fantastycznego. I choć niektóre z przysmaków zrobiły(...)Michelin, przygotowywał desery dla słynnego D'Angleterre, a obecnie ma swoją cukiernię w Kopenhadze) oraz Ronnie Holmen (nowy szef cukierniczy w Odense Marcipan), również wyrażają swoje rozczarowanie prostotą wykonanych ciast. Z drugiej strony program oglądam razem z C., który nie może się nadziwić, jak oni to wszystko robią... Domyślam się więc, że na widzach, którzy z branżą cukierniczą nie mają
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodaje W ikipedia: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład(...)drożdży świeżych Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i chwilę wyrabiamy. Zaczyn przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia (na 18 godzin) w temperaturze pokojowej. Dzień 2 Ciasto cały zaczyn z poprzedniego dnia 350 g mąki 25 g masła 175 g wody 12 g soli 25 g cukru Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy mikserem ciasto: 4 minuty na wolnych
Przepisy na domowy ser i chlebOpis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest obłędny! Składniki: 30 g masła 170 ml wody 400 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki mleka w proszku 250 g masła(...)ciepłą wodę i dokładnie wymieszać. Drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do tego sól, mleko w proszku, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte, należy dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Ciastka i ciastateraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości planuje porwać się na ciasto francuskie, pierwsza próba się nie udała jak na razie ;) Składniki 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki oliwy (ja użyłam z oliwek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)możemy zrobić tyle placków na ile may ochotę w danym momencie i jakie jest nasze zapotrzebowanie, wystarczy zmienić naczynie w którym odmierzamy składniki. Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać łyżkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Dzielimy ciasto na kulki i rozwałkowujemy cieniutko, można porozciągać też dłońmi ;) Smażymy na patelni
Delusional Trinezwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować(...)aromatycznie, smacznie i ciekawie :) Na pewno zaproszę Was wtedy na ucztę, a tymczasem dzisiaj börek podpatrzony u Ewy >klik!< Składniki: opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów), Sos mięsny: 300 g mielonego mięsa , 1 średnia cebula , 2 większe ząbki czosnku , 2 średnie marchewki , 1 niezbyt duża czerwona papryka , 1 puszka (400 g) pomidorów
Codzienna kuchnia niecodziennaKruche ciasteczka serowe o bardzo ciekawiej nazwie – gęsie łapki. To bardzo smaczne, wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka, które są bardzo łatwe w przygotowaniu. Swoją strukturą przypominają nieco ciasto francuskie. Delikatne, kruche ciasteczka z dodatkiem jabłka z pewnością Wam posmakują. Poniżej znajdziecie przepis na ciastka gęsie łapki z jabłkiem . Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Takie ciasteczka to prawdziwa rozkosz(...)masła 200 g twarogu 2 łyżki cukru 2 małe jabłka – 300 g Przygotowanie: Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę, twaróg i wyrób jednolite ciasto. Włóż na 1h na lodówki. W między czasie umyj, obierz i pokrój w ćwiartki jabłka. Usuń gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokrój w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość
Przepiski.plpisałam, że często z opresji ratuje mnie gotowe ciasto francuskie, to dostępne w Biedronce czy Lidu jest wegańskie, więc śmiało można używać, bo naprawdę trzeba mieć duuuużo wolnego czasu i zapału aby zrobić je samemu w domu (tylko raz aż tak mi się nudziło). Jak to w sobotę bywa zabrałam się za porządki i zaległe prasowanie i ani się spostrzegłam(...)sumie jest to dobry przepis na zbliżające się Święta Składniki na 4 paszteciki i dodatkowa kasza do podania lub dodatkowo na tą ilość farszu jeszcze jedno opakowanie ciasta francuskiego: 150-200 g kaszy grzyczanej, pęczaku, jaglanej (Waszej ulubionej) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 200-250 g pieczarek 1 cebula łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu i soli
greenscarfsezonowych owoców oraz warzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić w farszu do krokietów – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami – truskawkami(...)ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw. Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym
Przepiski.plprzepis tutaj: Kapusta z grzybami 5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ 6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami(...)Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ 12. Ciasta *** Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ *** Makowiec na kruchym cieście PRZEPIS TUTAJ *** Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ *** Murzynek PRZEPIS TUTAJ *** Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ *** Cielaczek, pyszne połączenie
Blog z ApetytemSkładniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić na połówki(...)Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele
Przepisy i porady kulinarnePyszne połączenie jesiennych smaków. Aromatyczne grzyby leśne połączone z kapustą i śmietaną. Nie może się nie udać. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g białej kapusty 300 ml bulionu warzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym(...)miękkości warzyw). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze 200°C . Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i zapiekamy 25-30 min w temperaturze
R'n'G KitchenPropozycja na stół wigilijny, ale nie tylko. Składniki 400 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy Przygotowanie(...)odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec. Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem do żaroodpornej formy natłuszczonej i posypanej mąką. Zapiekałem ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym
R'n'G Kitchen