Domowe jagodzianki 201Domowe jagodzianki to hit każdego lata. Ostatnio testuję bardzo różne przepisy, każdy mogę polecić. Przepis dostałam od znajomej Agnieszki B, które trochę zmodyfikowałam :) Jagodzianki wyszły pyszne
Kulinarne pyszności Molki
Kluski na parze z sosem truskawkowym 301minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi
Smaki Na Talerzu
SPRAWDZONE PRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE 189BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO
SMYKWKUCHNI
Ślimaczki z szynką. 237Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z niesamowicie smacznego ciasta jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki
Rozpustne gotowanie
Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej 596Za kilka dni tłusty czwartek szukałam idealnego przepisu. Znalazłam bardzo dużo ciekawych wartych wypróbowania receptur na pączki. Wybór był trudny zdecydowałam się zrobić pączki Pani Hanny
Kulinarne pyszności Molki
Pączki domowe 192Pączki domowe to tani i łatwy do przygotowania deser. Dobre pączki po usmażeniu powinny być lekkie, puszyste, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu, jeśli oczywiście
Kuchcik gotuje
Kluski na parze ze śliwkami 229około 15-20 minut. Do większej miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku
Smaki Na Talerzu
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit 192Miałam mieć dziś wolne, tj. zająć się swoimi sprawami, taaa. Misiek wyciął połowę rabarbaru w ogrodzie i niewinne rzucił „może chociaż byś kompocik zrobiła”
greenscarf
Włoska babka 203masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić
Różne smaki w kuchni
Minipizze rozmaitości 179drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i cukier. do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy do tego drożdżowy płyn i zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. przygotowujemy sos z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw, konsystencję regulujemy wodą. formujemy 4 placki, smarujemy je sosem i układamy składniki (pełna dowolność), u mnie wyglądają następująco
Gocha gotuje!
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 208Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły
Di gotuje
Pyszne jagodzianki 169Sezon na jagody powoli dobiega końca. Jak się dobrze rozejrzymy na targu możemy jeszcze dostać jagody. Wart wykorzystać ostatnie w tym roku jagody zrobić pyszne jagodzianki
Kulinarne pyszności Molki
Donaty (oponki) rumowe z lukrem 221Oponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne
Wanilia i Kardamon
Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem… 351Po baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę
brunetkawkuchni
Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami 199przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem jasnej mąki, by ładniej rosło :) Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami Ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym
FitKot
Strucla Drożdżowa Z Budyniem I Jagodami Goji 221Strucla wyszła naprawdę smaczna, chociaż z odstającą skórką ;) Składniki na keksówkę Zaczyn: 20 gr drożdży świeżych 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto : 300 gr mąki
Gotowanie...to proste !
Odrywany placek dyniowy z powidłami 231Odrywany albo bardzo przytulony placek z powidłami śliwkowymi. Dynia króluje w mojej kuchni jesienią od zawsze i czy to piżmowa czy to hokkaido, makaronowa czy może
Moje Małe Czarowanie
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 243rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio
Codziennik Kuchenny
Drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką 239Ostatnio w mojej kuchni i na blogu królują śliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto
Wrzosowa Polana
Świąteczny makowiec 249Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam makowca. Właściwie, to mógłby nie istnieć. Zawsze, gdy tylko miałam wybór, wybierałam orzechowiec i keks. Ale z wiekiem coraz bardziej zaczynałam
Posadzone i zjedzone
Orzechowiec 238Dzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało
Posadzone i zjedzone
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem 242Lato to czas gdy dookoła natura obsypuje nas pyszną porcją witamin ukrytych w owocach. Dookoła możemy dostrzec sezonowość, która cieszy nas swoją obecnością. Osobiście uwielbiam sezon
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogaliki z rabarbarem 236Jeszcze rabarbar króluje w mojej kuchni między truskawkami, wiśniami i jagodami. Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka
Moje Małe Czarowanie
Babka waniliowo-kakaowa 199W tym roku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że
Wiszniówka
Ciambella z szafranem – włoska babka 220Przedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole
Wiszniówka
Drożdżowo-owsiana strucla z dżemem, czyli jesteśmy przed wypłatą. 234Są takie dni, kiedy chce się coś słodkiego, ale za bardzo nie ma kasy bo jest się przed „Matki Boskiej Pieniężnej”. Na szczęści
greenscarf
Lukrowana drożdżówka z truskawkami. 221"Mamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami " No prośbie dziecka nie można odmówić A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ??? A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić
Malinowa Kawiarenka
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 225ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie do miksera przesiać przez sito mąkę, dodać sól i wbić jajka. Po upływie 20 minut dodać również rozczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na kolejne 15-20 minut. Kiedy ciasto spokojnie wyrasta – przygotować farsz. Na patelnie wrzucam pokrojoną cebulę, pieczarki, kolejno wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte
Kocham Czekoladę
Naleśniki pod bezową pierzynką 211Bardzo lubię wszelkie naleśniki, a do tego jeszcze bezowa pianka. Pycha! Naleśniki możecie przygotować z serem, jabłkami, itp. Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką
O kuchni z uczuciem
Złociste pączki z kremem malinowym 181Pączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta. Składniki: Ciasto na
Wanilia i Kardamon
Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami 204Zarówno wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową
Z miłości do słodkości
Chleb mleczny na zakwasie 196Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i zakwas. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. Czas wyrabiania to co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny
Gotowanie moimi oczami
Wegańskie dyniowe pączki z nadzieniem daktylowym 230Nie lubię pączków, dlatego właśnie postanowiłam je zrobić, będąc pewną że nie będę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż
greenscarf
7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI 172Czy wiesz, że … … że właśnie teraz są najbardziej smaczne i najbardziej wartościowe. Warto je jeść nie tylko ze względu na pyszny smak i mnogość
Ostra na Słodko
Ciasto kiszone 310Nietypowe ciasto, którego zrobienie choć proste, wymaga troszkę czasu. Na święta przygotowała je moja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że
Kuchnia w czekoladzie
Domowe mini burgery z grilla 220bułek. Przygotowanie: Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy
Moniki Smakołyki
Pączki polskie tradycyjne 246Trzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze
Kuchnia Prezydentowej
Pączki z wisienką 247Pyszne, puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione. Pierwszy raz użyłam do nich mąki kokosowej którą otrzymałam dzięki uprzejmości
Wanilia i Kardamon
Drożdżowy omlet 163owsiane, ksylitol, drożdże oraz letnie mleko mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy do białek drożdżową masę oraz żółtka ciasto wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię delikatnie przetartą olejem smażymy omlet dość długo na małym ogniu (na chwilę możemy przykryć patelnię pokrywką, wtedy góra się zetnie i będzie łatwiej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 223Odstawiamy na bok żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość
Apetyczna babeczka
Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe 175uważać, żeby mleko nie było za gorące oraz nie dodawać do zaczynu soli, bo to zabije drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć
zdrowa vege kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałową kruszonką 164Co roku przeciągam pieczenie ciasta ze śliwkami. Takie ciasto nieodzownie kojarzy mi się z końcem lata. Spieramy się o to z M. On tłumaczy mi zawsze
Pełny talerz
Drożdżówka ślimaczki z truskawkami 235Ta drożdżówka zawsze się udaje, niezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami , teraz z truskawkami, smakowała idealnie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżówki z dżemem i budyniem 444Drożdżówki rozpływające się w ustach? :) A zapraszam, ciasto puszyste I delikatne, smak budyniu , bądź dżemu przypomina mi moje nastoletnie beztroskie lata :) Ale się rozmarzyłam Zaczynamy
Smaki Edyty
Włoska babka 184masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić
Słodkości i nie tylko
Pizza orkiszowa z pesto, mozarellą i pomidorkami 219Pizza znowu ! Lubię robić drożdżowe rzeczy latem bo ciasto rośnie szybciutko, jak głupie, i nie trzeba długo czekać. Niedogodnością jest odpalanie piekarnika, ale coś za coś :) Pizza nie była duża - ot, taka na niezbyt duży posiłek dla dwóch osób. Ciasto na pizzę robi się bez jajek, ale ja dodaję nieco tłuszczu dla lepszej struktury - preferuję właśnie olej rzepakowy. Zdecydowanie wolę
Smaczna Pyza
Kakaowiec zawijany 414kuchennym stole mojej babci i patrzę, jak krząta się po kuchni, podkłada drewno do pieca… Odwiedzając ją często można było liczyć na drożdżowe wypieki. Kakaowiec był numerem 1 mojego brata. Ja przepadałam za makowcem. Ale oba te ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto to nadal piecze się(...)mamą i moimi ciociami, które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak dodałam smarowanie białkiem pod kakao, bo wiem z doświadczenia, że dzięki temu drożdżowe zawijańce pozostają zwarte i nie rozwarstwiają się. Ciasto ma lekką konsystencję i nie jest zbyt słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się
Trzeci talerz
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 204Ostatnio dawno nie było ciasta, nie to że jakaś dieta :). Bardziej przez upały, miałam tak gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu
Niezły Młynek
Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu 229wytrawnie wykorzystując dowolne pesto. Ja do moich drożdżowych, odrywanych bułeczek dodałam pesto z jarmużu, które wzbogaciłam o ser mozzarella, jak również pyszne salami. Czy wyszły smaczne? Oczywiście! Taki wypiek idealnie sprawdzi się jako przekąska na wyjazd, w naszym przypadku na pocieszenie po niezbyt udanym wypadzie na grzybobranie :-). Pomysł na ciasto podpatrzyłam u Smakowity chleb. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeść