ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:625/1038)

Jajko w awokado 114

Święta Wielkiej Nocy obfitują w różne dania z jajek, pieczonych mięs,białych kiełbas, różnorodnych ciast a przede wszystkim, mazurków, bab drożdżowych,serników, itp. Mam dzisiaj propozycję na podanie jajek w sposób nowoczesny a mianowicie w awokado. Ładnie wygląda i smakuje wyśmienicie. Zapraszam do przepisu. Składniki 2 miękkie awokado kilka plasterków szynki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem … Czytaj dalej Jajko

gotuj ze mną
Chałka 137

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w

Ciastkozercy
Pyszny ryż z jabłkami 215

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki na jogurcie. Na drożdżach, bez zakwasu 136

ciepłe miejsce, żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Do osobnej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam sól, resztę cukru i jogurtu, wbiłam jajko. Na koniec dodałam wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Można to zrobić na dwa sposoby. Albo wyrabiać ręką, albo mikserem za pomocą haka. Ja właśnie wybrałam tę drugą opcję. Ciasto wyrobiło się dobrze, było gładkie

Kuchnia u Krysi
Zakręcona drożdżówka z makiem 185

Zakręcona drożdżówka z makiem..moja młodsza córka lubi takie wypieki..zresztą nie tylko ona..Przepis taki sam jak tutaj , tylko nadzienie tym razem inne.Drożdżówkę dodaję

Moje domowe kucharzenie
WARSTWOWE ROGALE 144

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie. Jeżeli przygotowałaś/eś rogale z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję

Słodki Zakątek
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 146

inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku

Niedzielny kucharz
Makowiec mojej Mamy 206

Przepyszny, tradycyjny makowiec wg sprawdzonego przepisu mojej Mamy :). Niegdyś obecny na świątecznym stole w moim rodzinnym domu w każde Boże Narodzenie. Makowiec jest mięciutki, aromatyczny, wypełniony

Opowieści z piekarnika
Pączki 182

 Hej! Dzisiaj mam dla Was obiecany przepis, przepis na pyszne pączki. Ja robiłam je po raz pierwszy i zainspirowałam się przepisem z bloga Ostra na

Trufelkowo
Pączki z powidłami 202

drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem na kogel mogel. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, sól, whisky. Wyrobić ciasto na gładką masę. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut

Trufelkowo
OBŁĘDNE, DROŻDŻOWE CIASTO CYNAMONOWE 202

Składniki 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (50 g + 450g)  250 ml mleka 3 żółtka 70 g roztopionego masła 70 g cukru

OliveandThyme
PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 165

PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA! Jestem zodiakalny Lwem, jak każdy urodzony w lecie, kocham tą porę roku! Wręcz uwielbiam! Za kolory tętniące życiem i dodające

SMYKWKUCHNI
CHLEBEK DO KOSZYCZKA 125

drożdży PRZYGOTOWANIE : Z drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę

Marcepanowa kuchnia
Langosz 241

Opis: Langos (langosz) specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Langosz to drożdżowy placek, który piekło się z ciasta chlebowego blisko ogniska. Zresztą sama nazwa znaczy tyle co płomień . Teraz smaży się placki na głębokim tłuszczu. Składniki: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 200 g sera

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kreple (Pączki) 159

Tych nadziywanych krepli to żech jeszcze niy robiōł 1 (abo jak żech robiōł za bajtla, to już niy pamiyntōm), a że joł lubia eksperymynty, to żech

Chop w kuchni

Proponowane wyszukiwania