się około 250 przepisów na ciasta , więc wybrałam Wam 30 , które najchętniej podpasowały miłośnikom połączenia kawy z dobrym ciachem. Receptury są bardzo zróżnicowane, gdyż w zestawieniu są zarówno ciasta szybkie w przygotowaniu, jak i takie bardziej pracochłonne , bomby kaloryczne oraz ciasta fit . Myślę, że każdy z Was coś sobie wybierze. Wystarczy kliknąć w nazwę ciasta nad zdjęciem i przejdziecie(...)się ucieszą! 30 sprawdzonych propozycji na pyszne ciasta do kawy: Brownie migdałowe Słonecznikowiec Cytrynowy całusek Koska bananowo-kakaowa z galaretką Pianka Oreo bez pieczenia Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami (FIT) Szybkie ciasto z ananasem bez tłuszczu Szybkie ciasto marchewkowe (najlepsze) Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków Łabędzi puch Cytrynowy
Di gotujewyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego
Cztery Fajerywyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKlasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 5 żółtek z jaj Farmio 10 dag cukru pudru 1/3 kostki margaryny szczypta soli garść rodzynek Bakalland 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland Wykonanie: Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego(...)ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę. Zółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze
Z Majeczką w kuchniDziś zapraszam na zachwycającą chałkę. Jest cudownie miękka, delikatna, maślana, słodziutka, pachnąca... i jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo
Rozpustne gotowanieKolejna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Na ulicach, mimo niesprzyjającej pogody, pełno ludzi, choć w moim miasteczku nie jest tłoczno. Oficjalne obchody już się zakończyły. My
W mojej kuchnispróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki Stella Składniki: Na ciemny spód: 2 szklanki mąki
Słodkie okruszkiWielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś mak na Święta symbolizował dostatek, więc nie zapomnijmy o nim. Jeszcze podejścia do klasycznego drożdżowego makowca nie robiłam, ale polecam ten przepis. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest pyszne. Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 100 g cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18
dom-agi.plPomysł na wspaniałe śniadanie – drożdżowe nocne gofry na jogurcie z owocami i z gorącym kakao Wieczorem przygotuj ciasto, przykryj i pozostaw na kuchennym blacie na całą noc. Rano rozgrzej gofrownicę i zacznij wypiekać gofry. Podczas gdy gofry nabierają mocy przygotuj dodatki i gorącą czekoladę. Zacznij celebrować, wszak śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Pyszne chrupiące gofry, owoce, jogurt, orzechy
Tajemnice Smakumożna puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej składniki: ciasto na osiem małych lub 4 duże: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek tarty ser żółty do posypania ciasta farsz z jajkiem na 4 małe: 8 jajek przepiórczych(...)odstaw aż zaczną rosnąć w ciepłe miejsce. Do robota do wyrabiania chleba ( tak jest szybciej ), wsyp resztę mąki, wodę, sól i oliwę. Na koniec wlej zaczyn drożdżowy i wyrób na gładkie sprężyste ciasto, jeśli podczas wyrabiana okaże się twarde lub suche dolej ciepłego mleka Odstaw na godzinę do wyrośnięcia po czym ponownie zagnieć, wystarczy lekko ręcznie. Podziel na 8 kulek
Ogrodnik w podróżySernik z bezą na kruchym i pod kruchym ciastem Chcąc sprostać oczekiwaniom ( przez grzeczność nie nazwę ich wymaganiami ) jednego z domowników, upiekłam sernik z bezą. Beza, kruchy spód - zgodnie z życzeniem. Nawet rodzynkom nie powiedziałam nie. Serniczek na wielkanocny stół musi być smaczny długo po upieczeniu, bo wraz z innymi słodkościami wyjadany jest etapowo, na zakładkę. W tym roku konkurentem(...)podpieczony spód. Teraz wykładamy pianę ubitą z 5 białek i 5 łyżek cukru. Nie jest to konieczne, ja wykorzystałam białka pozostałe po żółtkach wykorzystanych do baby drożdżowej. Na pianę ścieramy drugą połowę ciasta kruchego. Możemy zetrzeć je bezpośrednio na ser, bez wykładania bezy. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 min, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
Kronika PiekarnikaEkonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :) Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek
Kraina Miodem Płynącaimprezy , jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta. Co ważne jak każde pieczywo drożdżowe foccacia najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Ale, można ją również zamrozić , do czego was gorąco zachęcam! Świetnie smakuje również podgrzana na grillu elektrycznym/opiekaczu. Chociaż każdy rejon Włoch może(...)minut do spienienia się. Następnie dodajemy pozostałą wodę , oliwę , sól oraz dwie szklanki mąki , dobrze mieszamy do połączenia składników. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pozostałą mąkę . Gdy ciasto będzie zbyt sztywne by je mieszać wyrabiamy je rękoma ( lub w robocie kuchennym ) około 10 minut , dopóki nie zrobi się gładkie oraz elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Dużą miskę
WegePrzepisDzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i mięciutkie, skórka z zewnątrz jest pysznie chrupiąca. Ciasto idealne na drugie śniadanie lub do wieczornego kubka kakao. Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy Składniki: 300g mąki 25g drożdży 150ml(...)wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy lekko, by zebrać trochę mąki, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie do miski dodajemy żółtka, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm. Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem
Smak mojej kuchniSkładniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni(...)rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni
Weganka gotuje