ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:612/1072)

Japoński chleb mleczny Hokkaido 132

koniec sól. Za pomocą łopatki wymieszaj ciasto, aby połączyć składniki. 3. Wyrabiaj hakiem do ciasta przez około 5 minut na niskiej obrotach miksera. Początkowo ciasto będzie bardzo lepkie, i będzie przywierało do boków misy.  4.  Nie przerywając ugniatania ciasta dodaj w 3-4 porcjach miękkie masło i wyrabiaj ciasto chlebowe przez kolejne 5-7 minut.  Gdy całe(...)japoński chlebek Hokkaido 1. Podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj każdą porcję ciasta na prostokąt. Złóż przeciwległe boki w kierunku środka. Zwiń ciasto w roladę  zaczynając od krótszego boku. Staraj się zwijać ciasto dość ściśle.  Umieść zwinięte ciasto w formie do ciasta, łączeniem do dołu. Powtórz to samo ze wszystkimi porcjami ciasta. 2. Przykryj chleb ściereczką

Cztery Fajery
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 173

wziąć całe ziarna, ale trzeba zalać je wrzątkiem zaczyn drożdżowy (część z  przepisu ogólnego) mąka chlebowa 270 g (2 1/4 szklanki ) woda 180 g (3/4 szklanki) sól 10 g (1 łyżeczka ) drożdże instant 1/8 łyżeczki  - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej(...)namoczone ziarno  wyrośnięty zaczyn drożdżowy  - wkładamy wszystkie składniki do miski oprócz zaczynu i mieszamy ze sobą. Gdy wszystko nam się połączy dodajemy partiami nasz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy cisto. Ciasto będzie nieco luźne ale dość sprężyste (w razie gdy czujemy że jest za suche dodajemy odrobinę wody ) - wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie dość sprężyste i nie będzie

Basia w kuchni
GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 187

drożdże, dodajemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki pszennej, odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy przygotowany zaczyn drożdżowy, oliwę, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodając w miarę potrzeby odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nadzienie: ser rozdrabniamy

słodki bratek
Drożdżówki z serem i owocami 101

Drożdżówki, bułeczki drożdżowe z serem i owocami , można je upiec z truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami, borówkami... ciasto : 600 g mąki tortowej, 16 g suchych drożdży, 200 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru pudru, 100 g masła, ser : 500 g sera białego tłustego, 120 g cukru, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, 2 jajka, owoce (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, borówki

królestwo garów
Strucla z serem i kruszonką 199

Uwielbiam ciasta z serem, a drożdżowe i do tego kruszonka.. poezja :) Dzisiaj podam przepis na  dwie duże strucle z serem. Przepis pochodzi z TEJ  strony Składniki  na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej maślanki lub kefiru 2 duże jajka 3 czubate łyżki cukru pół łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
Bezglutenowe racuszki z twarogu 560

Placki i racuchy zawsze się cieszą ogromną popularnością. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Ziemniaczane, drożdżowe, z owocami, z twarogu – wszystkie znajdą swoich zwolenników. Przepis mojej Mamy – szybki, prosty i naprawdę wspaniały. Bezglutenowe racuszki z twarogu. Składniki: - 750g twarogu (nie z wiaderka) - 3 jaja - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sól - olej kokosowy Twaróg z żółtkami rozgniatamy widelcem. Dodajemy(...)życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujace się na blogu : Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Przepyszne jabłka w cieście Bliny ziemniaczane Jabłka w cieście Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis The post Bezglutenowe racuszki z twarogu appeared first

mojewypiekiinietylko
Coś z "niczego" czyli zapiekanki z ciasta francuskiego 369

ciepło. Zrobienie ich to również fajny pomysł na „posprzątanie” lodówki z różnych resztek :). Można do nich dodać właściwie wszystko, a ciasto francuskie równie dobrze można zastąpić drożdżowym. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego: 1 arkusz ciasta francuskiego, 2 jajka, 20 dag żółtego sera  I dodatkowo do wyboru

Gotuj Się Kto Może
Bagietki Tartine 56

uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto wyrabiałem przy pomocy miksera ręcznego z jednym hakiem (wydaje mi się, że jeden hak lepiej radzi sobie niż dwa, nie rozrywa tak ciasta :) Wyrabiam nim ciasto około dwie minuty, robię kilka minut przerwy, potem znowu trochę wyrabiam itd… Na końcu dodać 12 g soli i znowu chwilę wyrobić. Ciasto zostawić w misce do fermentacji(...)około 2,5 godziny w temperaturze pokojowej (w tym czasie ciasto powinno powiększyć swoją objętość o około 50-100%). Podczas fermentacji wstępnej ciasto złożyć  2 razy, co około 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 6 porcji, po 198-200 g ciasta każda. Uformować wstępnie w kule i zostawić na jakieś 15 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakręcone ciasto z kremem, dżemem i marcepanem 154

każdą rozwałkuj, posmaruj kremem, ułóż marcepan, który możesz uformować w cienkie plasterki lub po prostu w pasek o długości rulonu. Zawiń w rulon. To nie jest przyjemne ciasto do zawijania tak jak drożdżowe, ale spokojnie sobie poradzisz za pomocą dużego noża. Rulon z ciasta pokrój na plasterki, w zależności od tego ja wysokie chcesz mieć ciasto, ale nie szersze niż

greenscarf
chrupiące maślane domowe bagietki 138

ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych masłem) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem

Miód i pieprz
Drożdżówka jak u babci 206

wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom(...)musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące

Ogrodnik w podróży
Słone paluchy śniadaniowe 264

wlewamy olej , wodę , wsypujemy mąkę ( całą pozostałą ) , sól , cukier ( pozostały ) i dolewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładka masę , która powinna ładnie odchodzić od rąk i być sprężysta , nie twarda – jeśli jest zbyt mało sprężysta , można dodać więcej wody i ponownie wyrobić . Uzyskane ciasto dzielimy na dowolną ilość kawałków , które następnie formujemy w chude , długie wałki – paluchy ( ostrożnie

Ogrodnik w podróży
Babka drożdżowa na białkach 119

Babka drożdżowa na białkach , przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka jest ciastem mało słodkim, bardziej słodka bułka niż ciasto. Zdecydowanie polecam jeść ją z miodem, dżemem, lub z konfiturą różaną. 500 g mąki pszennej (u mnie krupczatka), 250 ml mleka, 10 g suchych drożdży, 80 g cukru pudru, 100 g masła, 4 białka, łyżeczka soli

królestwo garów
Test frytkownicy beztłuszczowej Panasonic NF-CC500SXE z funkcją pary 51

minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie przełóż do kosza frytkownicy wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągnij palcami na cały kosz. Kosz frytkownicy z ciastem przykryj ściereczką i odstaw(...)wyrośniętym cieście zrób palcami wgłębienia, po czym polej 2-3 łyżkami oliwy i posyp solą gruboziarnistą. Na wierzchu ułóż również pokrojone oliwki. Tak przygotowane ciasto na focaccię włóż do frytkownicy beztłuszczowej i piecz 10-12 minut w 180 stopniach Celsjusza. A oto kilka innych przepisów, które możesz przygotować z użyciem frytkownicy beztłuszczowej: tofu w ketchupie z płatkami drożdżowymi jajka faszerowane

Via Gusto
LANGOSZ 130

każdej części miasta można kupić tego placka, czy to od wyżej wspomnianego chłopka, czy to z foodtrocka, jak i również w każdej restauracji. Langosze, to nic innego jak placki drożdżowe z domieszka gotowanych ziemniaków, smażone w głębokim oleju. Miliom kalorii :-) Podawany jest na różne sposoby, ale najbardziej popularną wersją są posmarowane kwaśną śmietaną a na to starty, żółty ser. Rewelacja(...)małej miseczki wlewamy pogrzane mleko, pokruszone drożdże, cukier. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min .  W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy.  Następnie do ciasta dodajemy zgniecione widelcem lub przepuszczone przez praskę ziemniaki.  Wszystko dokładnie  mieszamy,ciasto ma być sprężyste i z łatwością odchodzić od ręki.  W razie konieczności dodać

pieprzny smaczek