Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś przepisik, który wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto
Kuchnia Łukaszamniej smaczne. Moje pączusie drożdżowe robi się z tych samych składników, co tradycyjne duże pączki. Są one tylko dużo mniejszych rozmiarów. Tak przygotowane pączusie drożdżowe możemy również po usmażeniu nadziewać marmoladą lub powidłami, ale nam smakowały bez nadzienia. Ja z podanego przepisu usmażyłam około 30 pączusiów drożdżowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pączusie drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)przestudzone masło. Dodać 3 żółtka, spirytus i wlać rozczyn drożdżowy. Całość wyrobić ręką na gładkie, jednolite ciasto (ciasto powinno odchodzić od ręki). Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Następnie kieliszkiem oprószonym mąką
Danka Pichcikarmelu. Nadzienie bardzo łatwo przygotować, a jest naprawdę bajecznie smaczne. Jeśli spodoba Wam się ten przepis polecam jeszcze jeden, a mianowicie na Wieniec drożdżowy z orzechami , podobna kombinacja smaków, chociaż inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon
Rozpustne gotowaniejadłam na spotkaniu blogerskim od Kasi z bloga Kuchnia w opałach . Od razu się nim zachwyciłam, ponieważ uwielbiam drożdżowe wypieki, nawet same świeże drożdże :-P może dlatego, że miałam 2 dziadków piekarzy? Pewnie tak :) Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 400 g przesianej mąki tortowej 40 g cukru szczypta soli 2 duże
Bon Appetit MałgorzatyZapraszam Was na pyszne i proste koperty z jagodami które są banalne w przygotowaniu, a smakują super :) Takie koperty będą idealnym deserem np. po
Gotowanie...to proste !Baba drożdżowa z truskawkami i kruszonką. W formie babki marmurowej dzięki czemu można dodać więcej pysznego nadzienia z truskawek. Nie można się od niej oderwać. 250 g mąki pszennej typ 500 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 szklance mleka letniego szczypta soli nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka kisielu(...)zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki. Żółtka ucieram z cukrem mikserem, i też dodaję. Ciasto wyrabiam mikserem, na końcu wlewam roztopione masło i ciasto dalej wyrabiam mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny, przykryte ściereczką. Nadzienie : Truskawki myję, obieram z szypułek
wesoła kuchniaślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem weekend może ktoś z Was je upiecze? Pierwotna receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego ok 350 g maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko 1/4 łyżeczki soli masa daktylowa
Dzieje kuchennej WiewióryWarkocz drożdżowy z duszą ilością kruszonki i frużeliną z rabarbaru. Moja wersja nie jest przesłodzona.Nie mogłam się powstrzymać i zajadałam jeszcze ciepły. Klasyka w pysznym wydaniu. 400 g mąki pszennej typ 500 5 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 200 ml mleka 50 g masła 2 jajka kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki(...)tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, oraz szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam przykryty ściereczką na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól, cukier, i jajka. Ciasto wyrabiam hakiem od miksera. Na końcu dodaję roztopione masło i dalej ciasto wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny. Frużelina: Rabarbar obieram
wesoła kuchniaPyszne rogaliki maślano-drożdżowe Mięciutkie i puszyste rogaliki maślane z konfiturą. Pyyyyszne! Z przepisu wychodzi pokaźna porcja bo, aż 48 dużych rogalików, jeżeli potrzebujemy mniej możemy zmniejszyć składniki o połowę. Składniki: 50g świeżych drożdży 1,3kg mąki 500ml mleka 250g masła 6 jajek 1/2 szklanki cukru ok 6-7 łyżek roztopionego masła – do posmarowania rogalików Dodatkowo: Dżem(...)PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pyszne rogaliki maślano-drożdżowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDzisiaj polecam chałkę drożdżową. Składniki 3 ¼ szklanki mąki 20 g drożdży świeżych jajko 40 g cukru 4 łyżki masła 250 ml mleka cukier wanilinowy Po posmarowania jajko 2 łyżki mleka Kruszonka Po 2 łyżki masła, mąki i cukru pudru Przygotowanie rozczynu. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki oraz ciepłe mleko (nie może być(...)chwili dodać jajko i dalej wyrabiać, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Artykuł Chałka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniazarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Wspaniale smakują z powidłami , czekoladą , miodem czy po prostu z masłem. Ja zrobiłam je w wersji słodszej , ale można dać do ciasta nieco mniej cukru ,a wówczas będą bardziej wytrawne. Składniki : ( na 32 sztuki ) 2 szklanki letniego mleka 5 dkg drożdży 5 łyżek cukru 1 kg mąki pszennej 4 jajka 120g roztopionego(...)posypania rogali Wykonanie : Drożdże , mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok 3 min ) Przykryć ściereczką i odstawić
Malinowa KawiarenkaDługi weekend był dobrą okazją do upieczenia czegoś na świeżych drożdżach, czasu mieliśmy dużo, więc ciasto mogło sobie spokojnie wyrastać. Ponieważ ostatnio nic nie robiliśmy z dyni, wymyśliliśmy dyniowe drożdżowe bułeczki z dodatkiem rodzynek. Mimo pierwszych objawów zimy za oknem, dynie są dalej dostępne w sklepach, więc polecamy wypróbowanie naszego przepisu, pomarańczowe bułeczki z pewnością nadadzą kolorów tym szarym dniom(...)ponownie dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić na 40-50 minut w cieple do wyrośnięcia. Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 jednakowej wielkości kawałki, z każdego formować kulę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Dyniowe drożdżowe bułeczki posmarować żółtkiem rozkłóconym z dodatkiem mleka, wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparyrazem z cukrem, do ciepłego wkruszyć drożdże, wymieszać i wlać rozczyn do reszty składników. Wymieszać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie pokroić jabłka na małe kawałki i dodać do ciasta. Nabierać łyżka i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Racuszki drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisystraganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane(...)miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”. Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy. Uwaga! Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku
Ostra na Słodkociepłe miejsce na ok. 10 min. minut. W oddzielnym naczyniu ubić z cukrem jaja na puszystą masę. Do miski przesiać mąkę. Dodać ubite jaja oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, miskę oprószyć mąką i zostawić w niej ciasto na godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą
W kuchni bez szafek