się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego mleka(...)wlewamy masło, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne. Może się delikatnie kleić, wierzch oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 4 porcje. Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać). U podstawy
To co lubię - gotuję i polecamroku poświęcić się i przygotować tradycyjne rogale, jedyna wada, zbyt szybko znikają ;). Zapraszam na przepis... Składniki na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 czubate łyżki mąki tortowej 100 ml ciepłego mleka Składniki na ciasto: 1 kg mąki tortowej 400 ml ciepłego mleka 100 g cukru 150 g masła 2 jajka 3 żółtka szczypta soli dodatkowo(...)jędrne. Na stolnicy wysypać mąkę, ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Zamrożone wcześniej masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na 2/3 drożdżowego prostokąta, zachowując w koło po każdej stronie ok 2cm wolnego miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą
Trufelkowotaki okres, kiedy intensywność domowych wypieków wzrasta. W tym roku postanowiłam, że nadszedł czas na poszerzenie swojego repertuaru ciast. I nie, nie mogłam sobie wybrać czegoś prostego, bo po co. Lepiej od razu dać sobie w kość. Padło na makowiec drożdżowy. I wiecie co? Okazał się bardzo przyjemny w obyciu i robieniu. Mówię wam – skoro mi wyszło, wam wyjdzie również(...)Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, zaczyn drożdżowy i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od ręki. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek
ladykitchenuwagę. A to za sprawą swojej prostoty wykonania, albo jakiegoś nietypowego składnika… i nie tylko. Tak też było i tym razem. To dodatek jogurtu do ciasta sprawił, że przepis na bułki drożdżowe na jogurcie greckim postanowiłam przetestować. Składniki na 6 dużych bułek: - 480 g – 3 szklanki mąki pszennej* - 7 g – 1 saszetka suchych drożdży(...)cukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, jogurt, ciepłą wodę i olej – mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można ręcznie lub robotem z hakami, ja tym razem wyrabiałam ręcznie). Formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy folię spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie piekarnik ustawiony
mojewypiekiinietylkoKiedy robię kruche ciasto na tartę , ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek? Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)). Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku
Kraina Miodem Płynącaprzed wojną”- pedzioł tak, bo to b ō ł hadziaj 5 , ale że recept b ō ł fajny, to żech sie go zarozki 6 zapisoł. Te drożdżowe je tak ajnfachowe 7 , że kołżdymu sie musi udać. Na wiyrch 8 idzie wciepnōńć byle co, a to wszystko na takim miynkim spodku- Ō łma łod moji Baby by padała: międziutkie(...)jabka, śliwki, brzoskwinie, banany… yno pamiyntejcie, żeby niy b ō ło tego za kans 9 , bo owoce puszczaj ō m zaft 10 i żeby W ō m tego ciasta niy przemocz ō ły. Do jaki miski na wiecz ō r wciepcie jajca, cuker, mlyko, łolyj i drożdże. Pomiyszejcie yno byle jak jak ō m warzech
Chop w kuchnimigdałów do posypania Sposób wykonania: Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem. Odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie ). Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek. Zaplatamy
Marcepanowa kuchniaOstatnio bardzo polubiłam tego rodzaju jedzonko więc postanowiłam przetestować kolejny przepis (niestety zapomniałam spisać gdzie dokładnie go znalazłam). W przepisie zaintrygował mnie szczególnie pomysł na ciasto, które nie jest typowym drożdżowym wypiekiem z jakim pracowałam do tej pory. Nie miałam sugerowanych w składnikach maconi i sulguni, więc posłużyłam się dostępnymi u nas zamiennikami. Domyślam się, że nie jest to dokładnie
Smaki Na Talerzujednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜 Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g(...)ziarna czarnuszki Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z wodą i drożdżami. Mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia wraz z łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. 2 . Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki
Kuchnia w czekoladziepomysłów na piękne i smaczne dania oraz samych kulinarnych sukcesów w 2020 roku! Na słono: 1. Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą 2. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 3. Faszerowane papryki w cieście francuskim 4. Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT 5. Pizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT 6. Tatar z awokado i jabłek(...)Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem i ricottą 5. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem
Be Fit Be Strongnieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne, dodatek cytrynowego lukru to już taka "wisienka na torcie". Pachniało w całym mieszkaniu! Pysznie! SKŁADNIKI: NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE (16 SZTUK): - 500 g mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE: -porzeczka czerwona(...)łyżki cukru Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu! Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące mleko! Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką. Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-) Zawsze też
SMYKWKUCHNIchlebek pizza już robiłam.Tym razem pizza w takim innym wydaniu upiekłam w ramach akcji na FB - klik. Do takiego chlebka pizza można dodać wszystko według własnego gustu. Ciasto 3 i 1/2 szkl. mąki 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody Nadzienie kawałek(...)sera żółtego kulka sera mozzarella Drożdże połączyć z wodą i łyżeczką cukru, odstawić na 5 minut. Papryki, polędwicę ser żółty pokroić w kostkę.Zaczyn drożdżowy połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i szybko wymieszać całość drewnianą łyżką. Dodać składniki nadzienia (oprócz sera mozzarella), krótko wyrobić ciasto dłońmi, aż całość się połączy. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzenieprzejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać masło (roztopione i przestudzone), jajko, sól i drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez
Świat Domowej Kuchnigraham), dodać sól, wyrabiać długo aż do powstania gładkiego, błyszczącego, nieklejącego ciasta, może to potrwać nawet 20 min, (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego na 2 prędkości przez 20 min). Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości) (u mnie około 30 min w 30 st. w piekarniku
moj przepis na