Po baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę
brunetkawkuchnismakuje bombowo! składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1/2 łyżeczki soli zaczyn drożdżowy farsz: 250 g kapusty kiszonej cebula 150 g wędzonego boczku ew. nieco oliwy przyprawy: po kilka kuleczek ziela angielskiego(...)czarnuszka Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę
6nieboprzepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem jasnej mąki, by ładniej rosło :) Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami Ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym
FitKotStrucla wyszła naprawdę smaczna, chociaż z odstającą skórką ;) Składniki na keksówkę Zaczyn: 20 gr drożdży świeżych 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto : 300 gr mąki
Gotowanie...to proste !Odrywany albo bardzo przytulony placek z powidłami śliwkowymi. Dynia króluje w mojej kuchni jesienią od zawsze i czy to piżmowa czy to hokkaido, makaronowa czy może
Moje Małe Czarowanierozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio
Codziennik KuchennyOstatnio w mojej kuchni i na blogu królują śliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto
Wrzosowa PolanaGdy byłam dzieckiem, nie lubiłam makowca. Właściwie, to mógłby nie istnieć. Zawsze, gdy tylko miałam wybór, wybierałam orzechowiec i keks. Ale z wiekiem coraz bardziej zaczynałam
Posadzone i zjedzoneDzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało
Posadzone i zjedzoneLato to czas gdy dookoła natura obsypuje nas pyszną porcją witamin ukrytych w owocach. Dookoła możemy dostrzec sezonowość, która cieszy nas swoją obecnością. Osobiście uwielbiam sezon
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeszcze rabarbar króluje w mojej kuchni między truskawkami, wiśniami i jagodami. Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka
Moje Małe CzarowanieW tym roku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że
WiszniówkaPrzedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole
WiszniówkaSą takie dni, kiedy chce się coś słodkiego, ale za bardzo nie ma kasy bo jest się przed „Matki Boskiej Pieniężnej”. Na szczęści
greenscarf"Mamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami " No prośbie dziecka nie można odmówić A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ??? A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić
Malinowa Kawiarenka