uwielbiam ten czas. Bujna soczysta zieleń dookoła,śpiewy ptaków i zapach bzu. Dla mnie maj mógłby trwać cały rok 😀 Na dzisiejsze święto upiekłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto(...)cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować
Kolorowa kuchnia Elkilubicie pączki z różnymi smakami, to pełen wachlarz smaków znajdziecie na stronie producenta ( tutaj ). A teraz wracając do przepisu na pączki! Zaczyn drożdżowy 2 szklanki mleka 100g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki Ciasto 1kg mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka 7 żółtek 100g masła szczypta soli smalec do smażenia (2 kostki) Mleko podgrzewamy z masłem(...)mąkę i mieszamy. Przykrywamy szmatką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z żółtkami i cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy mąkę, sól i rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy partiami masło i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Ciasto musi pięknie odchodzić od ręki. Odstawiamy pod przykryciem na 75 minut
Gotowanie i blogowanienadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-) Składniki: Ciasto
maniapieczeniaDzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo
Smaczna Pyzaszkodzi, zróbcie je sobie po prostu w dogodnym momencie, myślę, że dla tego smaku warto je zrobić w każdy możliwy dzień. Ciasteczka koperty z marmoladą przygotowane są z ciasta krucho-drożdżowego. Są przepyszne. Wizualnie przedstawiają koperty z „listem miłosnym”, mam nadzieję, że Wy też to widzicie Ciasto warto dość cienko rozwałkować, bo rośnie w trakcie pieczenia. Nie polecam
Smaki Na Talerzuciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi(...)upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce
moj przepis naciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi(...)upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce
moj przepis naciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi(...)upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce
moj przepis naczasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji. Prawdopodobnie baby drożdżowe stanowiły jeden z największych przysmaków króla Stanisława Leszczyńskiego i jak głosi legenda to właśnie on nadał nazwę wypiekowi. Podobno wzięła się ona stąd, że ciasta przypominały polskiemu monarsze turban jaki na swojej głowie nosił Ali Baba z "Baśni z tysiąca i jednej nocy(...)się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową
Ciastka - domowe słodkościDrożdżowa rolada z farszem pieczarkowym przygotowana na ekologicznej mące Szymanowskiej to pyszna przekąska na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakuje również jako dodatek do czerwonego barszczu lub zupy krem. Sprawdzi się też jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu jest uwielbiana. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki Szymanowskiej ekologicznej 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenyNie jestem fanem ciast i nigdy nie byłem. Jednak nie wyobrażam sobie świąt bez ciasta na stole. Oczywiście podanego w odpowiednim
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy oliwę , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól . Wsypujemy wszystkie zioła , czosnek , parmezan i pomidory . Na pewno nie będzie ich za dużo , ciasto mocno łagodzi ich smaki . Wyrabiamy(...)gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . Przekładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy
Ogrodnik w podróżyuwagę jednak zdecydowanie zasługuje pyszny sos, z jakim je podaję. Polecam zaserwować danie z dużą ilością świeżych, soczystych pomidorów i ogórków małosolnych. Śniadanie-ideał. Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego lub drożdżowego 10 parówek (u mnie z serem) jajko Parówki zawijać w płaty ciasta i kroić na kawałki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
Słodkie inspiracjebaraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny
Weekendy w domu i ogrodzietutaj . Autorka zachwala ciasto. I ma rację, bo jest po prostu genialn e! Rzeczywiście przyjemnie się z nim pracuje. Od dziś to mój nr 1 wśród ciast na pizzę. rozczyn drożdżowy (2 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, 30g drożdży) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 szklanka letniej wody Rozczyn drożdżowy połączyłam z mąką i resztą(...)części (trójkątów). Brzeg ciasta posmarowałam sosem i wypełniłam składnikami. Następnie trójkąty "zakładałam" po powstałej obręczy, aż do brzegu. Wierzch posmarowałam mlekiem i całość zapiekłam przez 20min. w 180st. Brzuszek- Pępuszek też ma ochotę na kawałek ;) A jeśli nie zjecie całej od razu, można ją pociachać i konsumować jak nadziewane drożdżowe bułeczki
bastalena