ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:590/1038)

słodkie ziemniaczane rogale 169

Przepis, który przetestowałam kilka dni temu. Ciasto bardzo przypomina drożdżowe; jest delikatne i mięciutkie; jednakże nie ma w nim wcale drożdży, są za to gotowane ziemniaki! Do przygotowania takich pysznych rogali świetnie nadadzą się resztki z obiadu:) Przygotowuje się je bardzo szybko, równie szybko znikają:) Do nadzienia użyłam kremu przygotowanego z orzechów włoskich i kremu czekoladowego, myślę, że smakowałyby równie(...)wspaniale z marmoladą. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Przepis wyszperany w broszurce "Potrawy z ziemniaków. Wydanie specjalne Przyślij Przepis" składniki: ciasto: 250 g gotowanych ziemniaków 350 g mąki pszennej 100 g cukru jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju nadzienie: 150 g orzechów włoskich 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Orzechy zmielić, połączyć z kremem czekoladowym. Mąkę przesiać

6niebo
Paluszki z kminkiem – kuchnia podkarpacka 101

gdzieś bezpowrotnie. Pozostał jednak stary przepis i doskonały smak paluszków, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Paluszki piecze się z bardzo popularnego na Podkarpaciu ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu zachowują świeżość przez kilka dni. Z podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g mąki pszennej(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy do nich śmietanę i mieszamy. Masło siekamy z mąką, po czym dodajemy jajka, drożdże ze śmietaną i sól. Wyrabiamy ciasto, które grubo wałkujemy (prawie na 1 cm) i wycinamy z niego wąskie, długie paluchy. Na stolnicy rozsypujemy niewielką ilość kminku i formujemy na nich paluszki w taki sposób, żeby każdy

Trzeci talerz
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 203

cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10-15 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy migdały(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy sól, cukier z prawdziwą wanilią, masło, żółtka, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy maki lub mleka. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Ciasto ponownie

Moniki Smakołyki
Chlebki Naan z Patelni 80

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chlebki naan Chlebki naan to nic innego jak płaskie drożdżowe chlebki pieczone na mące pszennej. Przepis na chlebki naan wywodzi się z kuchni hinduskiej. Ich cechą charakterystyczną jest to, że dodaje się do nich jogurt naturalny. Pieczone są w specjalnych piecach, ale można też je przygotować na tradycyjnej patelni, którą każdy z nas posiada w swoim domu(...)mąki, całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz wlać przygotowany zaczyn. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do miseczki, przykryć ścierką i odstawić w cieple miejsce na ok. 1 godzinę. Gotowe ciasto wyłożyć na blat poruszony mąką i podzielić na 8 części. Z każdej części przygotować

Przepiski.pl
Ciasto jabłkowe 175

piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon(...)szklanka cukru (dajcie nieco więcej jeśli Wasze jabłka nie są zbyt słodkie) 1 szklanka oleju 2 jajka 200 g bakalii (u mnie rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina) Ciasto jabłkowe – jak to zrobić? Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 600 g potartych jabłek to 5 średniej wielkości sztuk, nie trzeba tego ważyć co do grama

Ciastkozercy
Rogaliki drożdżowe 151

Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy.  Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów.  Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem

Darcia w kuchni
Sernik wiedeński 82

się, że sernik wiedeński przyjechał do Polski razem z królem Janem II Sobieskim, który to przywiózł go spod Wiednia. Stąd nazwa „wiedeński”. Podobno w Krakowie udekorowano go kratką z ciasta kruchego na wierzchu i tak powstał sernik krakowski. Odkąd pamiętam sernik wiedeński był na kruchym spodzie, a ostatnio usłyszałam, że wiedeński jest bez spodu i bardzo się zdziwiłam. Postanowiłam poszukać(...)sernik wiedeński. I bardzo się zdziwiłam, gdyż okazało się że można znaleźć przepisy na placki serowe, lecz przepisów zatytułowanych sernik wiedeński jest bardzo mało. Przeważnie są placki na cieście kruchym lub drożdżowym. W książce z 1902 roku, Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej Marty Norkowskiej jest przepis na placek wiedeński z sera, który jest pieczony na kruchym spodzie. Przepis na „sernik

królestwo garów
Świąteczne ciasto z makiem 6412

wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec już mamy :) Składniki: ciasto: 200 g letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 120 g cukru, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 600 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczka aromatu wanilii, pozostałe składniki(...)mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy sól, aromat waniliowy, masło, żółtka, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy maki. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Ciasto ponownie wyrabiamy

Moniki Smakołyki
Babka drożdżowa z kawałkami czekolady. 133

Babka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :)   Składniki: 4 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania(...)Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i pozostawiamy na 10 minut.  Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz czekolady, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Czekoladę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do ciasta i zagniatamy razem.  Formę na babkę natłuszczamy masłem lub olejem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Symfonia smakowa
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 62

Drożdżowe wypieki mają jeden minus – czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wbrew pozorom, można je także przygotować pomijając etap czekania. Zapewniam, że efekt będzie tak samo pyszny, a rogaliki wyjdą idealne. Lista zakupów (na 12 sztuk) 250 g mąki pszennej 12 g drożdży świeżych 50 g masła 1 jajko 90 g jogurtu typu skyr 1 łyżka cukru 100 g marmolady(...)kawałki masło. Całość mieszamy, przy okazji rozdrabniając drożdże i masło.   Krok drugi : do misko dodajemy cukier, jajka i jogurt. Zagniatamy ręcznie do połączenie wszystkich składników, na jednolite ciasto. Krok trzeci: ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wykładamy na oprószoną mąką matę  i rozwałkowujemy na kształt koła, na grubość około 0,5 cm. Koło dzielimy nożem

Proste-przepisy.pl
Chleb z gara w 2h 183

szybki przepis na chleb pszenny na drożdżach. Potrzebny nam będzie odpowiedniej wielkości garnek albo naczynie żeliwne. Przepis był już podawany na blogu tutaj  , ale w tamtej wersji ciasto leżakowało całą noc w lodówce. Zmienia to trochę smak, ale można to pomijać co właśnie ostatnio praktykuję. W tej wersji podaję proporcje na większy bochenek, bo szybko nam znika ;)  Modyfikacje(...)łyżka oleju 2 szklanki (500 ml) ciepłej wody + garnek min. 21 cm średnicy Drożdże wymieszać z cukrem i wodą do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej i drożdżową mieszankę. Zagnieść ciasto, przynajmniej 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce (np. piekarnika nagrzanego do 40 stopni i wyłączonego). Złożyć ciasto (czyli porozciągać i złożyć na pół

W kuchni bez szafek
Mini rogaliki z masą orzechową 157

było i w tym przypadku.  Moje mini rogaliki miały tylu amatorów i trudno się dziwić. Ale zdążyłam zrobić fotki zanim zniknęły z półmiska Składniki na ciasto krucho-drożdżowe: 900 g mąki pszennej ( luksusowej typ 550 ) + trochę do podsypania sól 380 g tłuszczu (pół na pół masła i margaryny) 60 g cukru (brak na zdjęciu) 2 - 3 jajka 3 żółtka(...)cukier, oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego   przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto

Kuchnia u Krysi
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 193

pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze.  Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje się je metodą kilkukrotnego

KUCHARNIA
Puszysty snikers 413

Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł śliwkowych – puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny) Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem i na wierzchu karmelem orzechowym. Wstawić do lodówki. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp(...)Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: jedzenie na przyjęcie sernik na boże narodzenie masa na tort dla rocznego dziecka serniki na boże narodzenie sernik na bożenarodzenie ślimaczki drożdżowe z serem ciasta swiateczne na boze narodzenie puszysty snikers przekąski na święta bożego narodzenia utwardzanie mascarpone The post Puszysty snikers appeared first

dom-agi.pl
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 173

Pluszki to rosyjskie bułeczki drożdżowe, które można spotkać z różnymi nadzieniami. Ostatnimi czasy zauważyłam, że stały się one bardzo popularne i postanowiłam również je przygotować. Ich ciekawy kształt bardzo mi się spodobał i początkowo myślałam, że będą trudne do zrobienia, jednak nic bardziej mylnego. Możemy je przygotować z różnymi dodatkami, ja zrobiłam połowę bułeczek(...)Muszę przyznać, że ciasto z dodatkiem majonezu jest bardzo elastyczne i świetnie się je wyrabia i formuje, więc z pewnością wykorzystam jeszcze przepis na to ciasto do przygotowania bardziej wymagających wypieków drożdżowych. Pluszki - rosyjskie bułeczki drożdżowe  SKŁADNIKI (na 16 sztuk): Na ciasto:  500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki majonezu kieleckiego 325 ml mleka 50 ml roztopionego masła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki