ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:366/1038)

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 135

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 142

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz z serowym farszem 196

Ciasto drożdżowe zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem. Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody

VioletoweKucharzenie
Kołocz śląski z serem 195

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kołocz śląski z serem  Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki

Kuchnia Bon Appetit
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 623

niemarnujjedzenia  5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie   6.  Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9.  Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem   Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11.  Paluszki serowe

Wylizany Rondel
Chrupiące rogaliki na zsiadłym mleku 201

wykorzystać je do czegoś innego niż do picia..i tak  tutaj   natrafiłam na rogaliki z małym dodatkiem tego mleka..no i wzięłam się do pracy..zagniotłam ciasto drożdżowe i tak podczas zagniatania zastanawiałam się do czego jest potrzebna kostka masła..tak to jest jak przeczyta się tylko składniki [i to w pośpiechu]..opis jak to opis..wiadomo

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I SEREM 225

Rewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków"  - dziękuję bardzo za przepis :)  Ciasto okazało się banalnie proste

Słodko-Słony Świat Ilony
Róże z ciasta duńskiego. 192

Ciasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według  tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki 141

odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego 100-200 g cukru 200 g masła roślinnego 50 g drożdży

greenscarf
Drożdżówki z rabarbarem 161

Chciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem . Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki

Aga w kuchni
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 286

przepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri  z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli

bastalena
SFENJ – MAROKAŃSKIE, DROŻDŻOWE OPONKI 111

kolejny, słodki, marokański przepis ląduje na blogu! Bardzo się cieszę, że MESKOUTA zrobiła taką furorę, a przepis tak bardzo Wam się spodobał! Dziś zapraszam Was na SFENJ – puszyste, drożdżowe oponki prosto z Maroka. Są lekkie i puszyste, jak nasze pączki. Smaży się je również w głębokim tłuszczu, a po usmażeniu często oblewa miodem. Bardzo często sprzedawane są przy drodze(...)ciepłej wody, odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem , dodajemy resztę ciepłej wody oraz rozpuszczone drożdże – wszystko razem wyrabiamy robotem z hakiem na gładkie ciasto. Przekładamy do delikatnie natłuszczonej miski, przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu mokrymi rekami urywamy po kawałku , formujemy oponkę z dziurką w środku i smażymy na rumiano na gorącym, głębokim

Ostra na Słodko
Razowe zwijańce z serem 147

mąki pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej  razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 40 g ksylitolu 1 cukier waniliowy Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu(...)rozpuszczamy świeże drożdże oraz ksylitol. Odstawiamy do podrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną razową. Dodajemy ksylitol, cukier waniliowy,  rozpuszczone masło, jajko, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy jednolite, zwarte ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (około 40 minut). Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta

VioletoweKucharzenie
Słodkie dyniowe rogale śniadaniowe 136

puree z dyni polecają się do szklanki mleka i powideł śliwkowych. Rogale mają piękny dyniowy aromat i kolor, wypieczoną chrupiąca skórkę i mięciutkie wnętrze. Korzystałam z przepisu bazowego na ciasto drożdżowe według  Moje Wypieki . Polecam serdecznie! Składniki: 380 g mąki pszennej 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 150 ml mleka szczypta soli(...)używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje

Kocham..lubię..gotuję..
Racuchy drożdżowe 109

minut. Resztę mąki przesiać, dodać do niej żółtka, wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko oraz cukier wanilinowy. Wyrobić łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać je w drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką namoczoną w zimnej wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Z podanych ilości można

niecodziennikpary