ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:370/1072)

Kotlety schabowe w cieście 189

Proponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku.     Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany   Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz

Maminek kulinarny
bułki z mięsem 131

calzone dla każdego :)  Szybko się robi, bardzo smaczne :)  Do środka potrzebujemy  pół kg mięsa i przyprawy...sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek. wszystko razem łączymy :)  Ciasto drożdżowe zagniatamy z 2 szkl. mąki,  1/2 kost.drożdży, pół łyżeczki cukru,  szczypty soli i niecałej szklanki ciepłej wody. Mięso smażymy... po usmażeniu schładzamy. Potem wałkujemy ciasto, kroimy

chleba naszego
Uniwersalne ciasto serowo - olejowe i szybka chałka śniadaniowa 347

przygotowuje chałkę). Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości. To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego. Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać je na blaszkę i piec. Smakiem nie ustępuje dożdżowemu. Przyjemne do współpracy, świetne do wałkowania. Polubisz to ciasto, jestem pewna. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysta pizza! 317

Wami moim aktualnym przepisem. Bo kto nie lubi pizzy? Ja piekę ją w domu regularnie i lubię mieć w lodówce zagniecione ciasto na awaryjny obiad. Utarło się, że ciasto drożdżowe lubi wyrastać w cieple i to prawda. Jednak nie wszyscy może wiedzą, że równie dobrą, a w niektórych przypadkach nawet lepszą metodą, jest pozostawienie zagniecionego ciasta na dużo dłuższy czas

Ratunku obiad
Chleb graham pszenny 178

ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z truskawkami 199

chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko(...)zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu

Ala piecze i gotuje
Prosty chleb z siemieniem lnianym 240

minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części

Moja Delicja
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 336

nigdy się nie nudził:)  Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się  umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe  a to, że ręka boli a że trudno  itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Po prostu pizza 204

drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym

prawdziwe jedzenie
Drożdżowe bułeczki odrywane z rabarbarem i kruszonką 214

wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Domowe drożdżówki [ klik ] Moje dzisiejsze drożdżówki były.......tak tak były tak pyszne że choć nie powinnam to pożarłam przed chwilą ostatnią i wcale mi źle z tego powodu nie jest. Potem będę biegać hi hi. Polecam drożdżówki tym bardziej że w środku jest mój ukochany rabarbar. A Wy co upiekliście na World Baking Day ? Drożdżowe bułeczki

Moje Małe Czarowanie
BUŁKI Z MAKIEM 188

Prosty i niezawodny przepis na puchate bułeczki drożdżowe. Bardzo mięciutkie i delikatne, idealne do domowego fast foodu. Pyszne także jako podstawa tradycyjnej kanapki z ulubionymi dodatkami lub najprościej - z masełkiem.  Dzięki długiemu wyrastaniu oraz dodatkowi żółtek i masła, bułeczki są lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. SKŁADNIKI / 9 szt 350 g mąki pszennej + 2 łyżki  1 łyżeczka soli(...)łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn z drożdży dodajemy do mąki i wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem.  Cały czas miksując, dodajemy po 1 żółtku, a gdy połączą się z masą, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło. Miksujemy do połączenia składników w gładkie, lśniące

cool and minty
Makownik drożdżowy 198

Makowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru(...)całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki z nadzieniem truskawkowym ( nie dżemem) 115

wzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12- ale nic nie wypłynęło). Z podanych proporcji wyjdzie Wam około 12-14 pysznych, mięciutkich, dużych bułeczek drożdżowych. Zapraszam Was do polubienia mojej strony na Facebooku - tam na bieżąco dodaje wszelkie słodkie poczynania:)  p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align(...)font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka

Domowe ciasta
Drożdżówki z serem 114

cytrynowym lukrem. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto.  Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 100 g cukru 7 g drożdży instant 2 żółtka 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera

Smakołyki Asi
Zakręcone drożdżówki z orzechami 215

drożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :)  (Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant szczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g mielonych orzechów 4 łyżki cukru

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania