ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:361/1038)

Chlebek bułgarski 175

Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu

UgotujmyTo.pl
Panini z szynką 460

propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy wtedy wyjąć

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowe zachcianki ze śnieżnej lepianki 156

coś ostatnio szczęścia do ciasta drożdżowego. Albo wyjdzie za rzadkie, albo nie wyrośnie. Zawsze robię je tak samo, a jednak nie zawsze się udaje. Dzisiaj kolejne podejście... tym razem do bułek z truskawkami, mrożonymi oczywiście. Bo u nas już śnieg do pasa i w ogródku ciężko ich szukać :D Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego już  przepisu , tyle że suche drożdże(...)Skoro wyszło raz, to teraz też musi ;) Dodatkowo przygotowałam truskawki (po 2-3 na bułkę), cukier waniliowy i 1 jajko (plus 1 łyżka mleka) do posmarowania bułek.  Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 części (można też na 8 większych). Z każdej uformowałam kulkę, którą następnie spłaszczyłam. Wszystkie wstawiłam na 10-15min. do piekarnika (50st.) do drugiego wyrośnięcia. Następnie

bastalena
Rogaliki z budyniem 63

buszowanie po galerii handlowej, ale lejący deszcz sprawił, że nie chciało mi się wystawić nosa za próg mieszkania. Ciemno, zimno, mokro na taką pogodą jest tylko jedno lekarstwo - domowe ciasto drożdżowe. Przez chwilę pomyślałam, ze na taką aurę najlepsze byłyby aromatyczne cynamonki, ale córka szybko sprowadziła mnie na ziemię, że ona chce rogaliki i to z budyniem, a jeszcze lepiej

Cynamonowe szczęście
drożdżowa gwiazda makowa 193

sobie z tym poradzi! Nie zrażajcie się i próbujcie, bo na prawdę warto :) DROŻDŻOWA GWIAZDA MAKOWA inspiracja - Every Cake You Bake // tortownica 22-26cm ~450g mąki (u mnie 300g pszennej T450 i 150g pszennej razowej T2000) ~180ml mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy na wykorzystanie nadmiaru białek znajdziesz TUTAJ ), ~30g świeżych drożdży ~30g miękkiego masła

chili & sugar
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami 131

smak, dzięki czemu można dodawać ją do słodkich i wytrawnych dań.  Zawsze mrożę sobie spory zapas puree z dyni aby przez całą zimę móc z niego korzystać.  Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilkanaście mniejszych

Smakołyki Asi
Rolada bezowa 101

Rolada bezowa, to odpowiedź na pytanie “Co zrobić z białkami, które zostają po pieczeniu kruchego lub drożdżowego ciasta”? My ostatnio białka jajek najczęściej wykorzystujemy je do zrobienia rolad bezowych , które wypełniamy ubitą kremówką z różnymi dodatkami. W tym przepisie do rolady bezowej dodaliśmy kostkę zrobioną z kolorowych galaretek, co przyniosło wspaniały efekt – słodycz i miękkość piankowej bezy

niecodziennikpary
Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem 141

zapachy, nie, nie uwielbiam...kocham, kocham cudowny zapach cynamonu, zapach pieczonych pierniczków, zapach suszonych pomarańczy. Czekam już na te święta :) Ale się rozmarzyłam...a tym czasem zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe, taki zawijaniec z mnóstwem domowego powidła, słodkiej masy kajmakowej i aromatycznego cynamonu. Udał mi się ten drożdżowiec, oj udał. Częstujcie się proszę :) Drożdżowe zawijańce podałam na pięknym talerzu

Izabelawkuchni
Chałka waniliowa z kruszonką 144

zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką  :) Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza na świecie ;) Ciasto drożdżowe: 2/3 szkl ciepłego mleka 7g drożdży instant 5 łyżek domowego cukru waniliowego 3 czubate szkl mąki pół kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła 2 jajka szczypta soli Kruszonka: 2 łyżki mąki

Smakołyki Asi
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 171

wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali i chwalili ogromnie. Z całej blachy została jedna bułeczka, którą kolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu - tego(...)gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania pożądanej konsystencji - im dłużej dżem jest gotowany, tym będzie gęstszy (w tym wypadku powinien byś dość gęsty, żeby nie wypływał z ciasta). Kiedy już jest gotowy - dolać gin, dobrze wymieszać i zdjąć z palnika. Ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami 178

apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła. Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekłam jeszcze ciast drożdżowych to było najczęściej kupowane przeze mnie pieczywo. Dalej uwielbiam drożdżowe wypieki teraz jednak tylko domowe, bo wiadomo te sklepowe nie mogą się z nimi równać, dlatego Stuten jem już tylko(...)kubeczku drożdże do upłynnienia do misy przesiać mąkę, dodać mleko z nadtopionym masłem, płynne drożdże, sól, jajko i cukier. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, odstające od brzegów misy ciasto. Na koniec wmieszać rodzynki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, jeszcze raz zagnieść (odgazować) i uformować w 25 cm rolkę. Ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pampuchy 97

Drożdżowe bułeczki na parze, czyli popularne pampuchy możecie też znać pod nazwą buchty, parowe, czy też parowańce. Są super pyszne i niezwykle proste do zrobienia. - szykowane na parze - uniwersalne ciasto drożdżowe - do podania na słodko i na słono - dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl