bazylia oregano do pizzy Krok 1 Do miseczki wlewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże i ksylitol. Składniki mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy 3 łyżki maki , mieszamy do połączenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki i ciepła wodę , szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto kolo 10 minut po czym zostawiamy
Różowa kuchniaugotowaniu bób obrać ze skórki. Ciasto na mace/ podpłomyk robi się bardzo podobnie jak pierogowe. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, łyżką oliwy, solą i przyprawami. Dobrze ugnieść, tak by odchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy. W między czasie można przygotować
MarciochaKucharzyDlatego upiekłam różne, naprawdę pyszne dania, by sprawdzić go jak najlepiej. Przygotowanie tarty zajęło mi w sumie jakieś 25 minut - piekarnik nagrzał się błyskawicznie, w tym czasie rozłożyłam ciasto francuskie i ułożyłam na nim składniki. Wszystko równomiernie się upiekło i po 20 minutach wyciągnęłam pyszną, gorącą i pachnącą kolację 😋 Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda(...)mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo: grzanie dolne konwencjonalne/tradycyjne pieczenie grill szybkie grillowanie nawilżanie pizza powolne gotowanie termoobieg grillowanie turbo rozmrażanie utrzymywanie ciepła Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. U możliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych
Słodko-Słony Świat Ilonyczegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej błogiego obżarstwa;-)). Składniki na 1 dużą formę o średnicy 30 cm + 4 małe foremki o średnicy 9 cm: ciasto: 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej
Jeść, by żyć w zdrowiuminut. PS Do ciasta dodałam również 1 żółtko – ponoć jest bardziej kruche. Nadzienie: z jarmużu usuń łodygi, resztę ugotuj i drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i wymieszaj. I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże
Qlinarnie i QlinarnieKuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To
Oryginalny smakZapiekanki domowe z bagietek które są proste do zrobienia i bardzo tanie. Dodatki to już kwestia tego co mamy w lodówce. Polecam zrobić je z jakiem
wesoła kuchniaWitam, dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na pyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem. Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPoczątek wiosny to cudne wieczory, pachnące świeżością i rozkwitającym życiem. Mimo wszystko są to jeszcze chłodne wieczory... aby je sobie umilić proponuję kolację na ciepło. Moja
paapilotkaaodrobiny zagniatania?! Przecież rękawy aż same się zakasują, żeby rozgrzać dłonie uściskiem zlepionym z mąką! A jednak można bez tego. Ba, nawet trzeba! Wszelki nadmiar dobrych chęci, by ciasto dopieścić jest to absolutnie zabroniony. Wyjątkowa w swej prostocie metoda Jima Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże(...)chrupką skórką i mocno dziurkowanym, delikatnym i lekko wilgotnym miąższem. Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują jeszcze gorące, urywane po kawałku. To coś pomiędzy focaccią a najprostszą pizzą. Pyszne. Proste. Stecca , po prostu. STECCA /na 4 podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatkowo
KUCHARNIAzmianę z pizzą. Pizza to również włoskie danie, ale to bardziej traktowane jest jako danie główne. Focaccia z minimum składników świetnie smakuje z oliwą z oliwek. Odrywamy kawałek pieczywa i maczamy ją w oliwie - niebo! Focaccia z polędwiczką borową smakowała świetnie również z oliwą. Ja zazwyczaj focaccie podaję z serem, bo uwielbiamy połączenie ciasta drożdżowego i żółtego sera. Natomiast dzisiaj
MamaOskarkaMini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki
Codziennik KuchennyKażdy z nas ma ulubiony przepis na pizzę. Ja dziś pokusiłam się o przygotowanie sosu do posmarowania pizzy. Nie z koncentratu, po prostu z pomidorów
IzaGotujebyć, podobne jak w przypadku pizzy, różne. Ja wybrałam jedną z najprostszych wersji. Dodałam do środka mozzarellę, szynkę, pomidorki suszone i starty ser. Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty. ;) Calzone{4 porcje} Temperatura piekarnika: 210oC | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto {wg przepisu na calzone w książce
coolinarnastrefa.blogspot.com