SKŁADNIKI 500 dag mąki 2 żółtka 3 dag drożdży 250 ml wody 1,5 łyżeczki oliwy sól 1,5 łyżeczki cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drożdże rozetrzeć z cukrem (odstawić do wyrośnięcia), dodać do mąki wymieszanej z żółtkami. Dodać wodę, zmiksować lub wymieszać. Odstawić miskę z ciastem na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wymieszać z oliwą. Na blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia. Wylepić ciasto nadając mu odpowiedni kształt. Odstawić na 20 min. Piec 25 minut w temperaturze 185 °C. ...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...