W sobotę na imprezie z okazji 1 roku studia kulinarnego Przystanek 11 w Zabrzu koleżanka Karolina przyniosła na stół przekąsek drożdżowe chleby w postaci wieńców. Każdy
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubicie pizzę? Wiem że tak, my także, można ją przygotować samemu w domku, to bardzo proste, spróbujcie. Czas przygotowania, to czas oczekiwania na pizzę z pizzerii ;) Dzisiaj z pieczarkami, mało składników, ale smak obłędy:) Zapraszam :) 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżka oregano dodatki: 50 dag pieczarek 2 cebule ser żółty ( najlepsza mozzarella) sos: 1 łyżka ostrego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i biały pieprz Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Zostawiam, aby wyrosło. Gotowe wykładam na blaszkę, lekko wałkuję i rozciągam rękami. Pieczarki i cebule
Takie tam pichcenieDrożdżowy pieróg zwany calzone to nasza dzisiejsza propozycja na coś pysznego. Pieróg ten jest alternatywą dla klasycznej pizzy i wywodzi się właśnie z kuchni włoskiej. Calzone podać możemy na obiad bądź na kolację. Osobiście bardzo je lubię gdyż za każdym razem można przygotować je wg innej kompozycji smakowej, a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki(...)boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy. Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami SKŁADNIKI : ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 dag świeżych drożdży 200 ml mleka 1 żółtko 6 g masła 3 łyżki oliwy lub oleju farsz : 600 - 700 g pieczarek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMini-pizze to świetna przekąska na plenerowe imprezy. Przygotowujemy wcześniej, możemy nawet poprzedniego dnia a przed podaniem chwilkę podgrzewamy w piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz(...)orkiszowo-pszennego ciasta. Moim ulubionym jest co prawda pełnoziarniste ale jest ono dość miękkie i nie ryzykowałabym zabierania go na wynos
Milion SmakówCalzone plus zielone rożki i gwiazdki to bardzo efektowny i syty obiad. Nie tylko domownicy, ale i goście będą zachwyceni wyglądem i smakiem! Na pomysł calzone
Kolorowy Przepisowniknaszych domowych lodówkach: pieczarek i cebulki , kiełbasy a także ogórków kiszonych . Smakuje wybornie a do tego jest prosta w wykonaniu i uwielbiana w moim domu . składniki na 1 pizzę 2 szklanki mąki 1/4 kostki drożdży (z opakowania 100g) 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag cienkiej kiełbasy 15 dag pieczarek 2 ogórki kiszone(...)tartego żółtego sera sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i szczyptą soli , dolewamy szklankę letniej wody i oliwę z oliwek , zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę , doprawiamy sola i pieprzem i smażymy . Kiełbasę i ogórki kroimy w plastry . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej
Smakowite DaniaPizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywną mielonką – oto pięć pysznych, domowych dań na ten tydzień! Całość kosztowała nas 115 zł dla dwóch osób, a gotowanie zajęło 1,5 godziny! Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało ono zrobione(...)wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu. Nie, nie chodzi o termomix :-D. W naszej niedzielnej kuchni żadnego specjalnie wysublimowanych urządzeń nie używamy: mikser ręczny, mikser kielichowy i robot z hakiem do wyrabiania ciasta (rzadko używany, gdyż ciasto najczęściej wyrabiamy ręcznie) – to całe nasze wsparcie! O jakie sprzęt zatem chodzi? O piekarnik!! To najlepszy przyjaciel wszystkich przyrządzających kilka potraw równocześnie. W ostatnich tygodniach
Niedzielny kucharz3NAJ PIZZA 😂❤️ NAJPROSTSZA. NAJLEPSZA. NAJPYSZNIEJSZA. Już nigdy więcej nie zrobię pizzy inaczej. Najprostszy przepis na spód jaki się da, a w smaku jest GENIALNA. Zaraz popadnę w samoozachwyt ale serio. Mistrzostwo mi wyszło i musicie ją zrobić, takich przyjemności nie wolno sobie odmawiać. Składniki na jedną blaszkę: 300g mąki orkiszowej (ja użyłam typ 750) 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka(...)cukru 25g drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Opcjonalnie zioła + ulubione dodatki Przygotowanie: Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, w miseczce przykrytej ścierką. Przygotowujemy ulubione dodatki (ścieramy ser, kroimy warzywa). Po upływie czasu nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto delikatnie wałkujemy i rozciągamy palcami na blaszce wysmarowanej
CzarnawisienkaZapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię w niedzielne popołudnie przygotować jakieś smakołyki, które w poniedziałek będziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca
Ratunku obiadzbiór przepisów mini-formacie. Znajdziecie tu śniadaniowe muffinki, brownies w orzechami pekan czy też tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra z truskawkami. Wylatkowo delikatne torty na magiczne chwile w życiu – już(...)uśmiech na buzi. Znajdziecie tu obłędny tort śmietankowy, torcik pralinowy czy też tartę z jagodami. Ostatni – piąty rozdział – poświęcony został wypiekom na słono. Znajdziecie tu przepis na pizzę, chleb czy też quiche. Na mojej liście do zrobienia znajduje się tarta flambee z sosem paprykowym, tarta z nadzieniem migdałowo-pomidorowym oraz tarta z burakami z dodatkiem chrzanu. Nicole Just
Moja pasja smakuStecca to rodzaj włoskiego pieczywa. Płaskie, podłużne chlebki, które w smaku zbliżone są do pizzy lub focacci. Najlepsze tuż po upieczeniu jedzone na ciepło w towarzystwie dipów. W przepisie podaję zaledwie kilka dodatków, którymi można urozmaicić to pieczywo. Oprócz pomidorków, oliwek, mozzarelli czy soli, można użyć czosnku, ziół prowansalskich i wielu innych składników, które akurat mamy(...)Serdecznie polecam! Składniki: (na 4 sztuki) Zaczyn: 5 g świeżych drożdży 50 ml letniej wody 50 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 200 ml wody 350 g mąki pszennej 1,5 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli (dałam troszkę więcej) Dodatki: 5 pomidorków koktajlowych (zastąpiłam zwykłymi) 10 dużych oliwek
Nastoletnie WypiekanieFocaccia, to zaraz po pizzy mój ukochany wypiek na słono. Doskonale sprawdza się na co dzień i od święta, czyli wtedy kiedy zapraszamy gości. Idealna na Karnawał, pokrojona na kawałki, ułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską. Robiłam już focaccię z oliwkami i z pieczoną dynią(...)rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta. Focaccia z suszonymi pomidorami Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy
Kulinarne przygody GatitySkładniki:2 szklanki mąkiłyżeczka cukrułyżeczka soli10 g drożdży3/4 szklanki letniej wody3 łyżki oliwyDodatkowomała kostka sera500 g pieczarek8 plasterków mortadelipapryka czerwonamała puszka kukurydzykoncentrat pomidorowy ok. 4 łyżekWykonanie
Moje pyszne gotowanie