Ciasto Grób to przyciągający wzrok wypiek składający się z murzynka, masy z soku typu Kubuś i polewy czekoladowej. Dekoracje uformowane na kształt nagrobków, które układamy na wierzchu sprawiają, że wygląda upiornie i koszmarnie. Jeśli lubicie zabawy halloweenowe to taki deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom imprezy. Składniki na Ciasto Grób: Murzynek: 2 szklanki mąki (260 g) szklanka(...)typu Kubuś w kolorze pomarańczowym np. marchewka-jabłko-truskawka 1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka Dodatkowo: kilka ciasteczek oreo, kilka wafelków kakaowych lub herbatników, biały pisak spożywczy Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania murzynka. Masło, cukier, wodę
e-PrzepisyKulinarnepralin dziennie to mus! A czekoladowe ciacho-ach- a jeszcze sernik? Uwielbiam. Kilka dni temu udało mi się kupić od zaprzyjaźnionej pani wiejskiego, pełnotłustego serka- nie omieszkałam go wykorzystać więc w słodki sposób. Tym razem Zdecydowałam się na sernik pieczony, nie przekładany, z rumowym zacięciem, wzbogacony o słodycz dżemu morelowego w kruchutkim, kakaowym cieście. Masa serowa była słodziutka- taka(...)rodzynkami w rumie. Dodatkowo: słoik ( 200 g ) dżemu morelowego WYKONANIE: ½ ciasta kruchego dżem morelowy masa serowa ½ ciasta kruchego Pieczemy 65 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia . Można polać polewą czekoladową J Smacznego
Domowe ciastajednak zapewne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością czy nawet celiakią. O zaletach mąki owsianej wspominałam ostatnio przy okazji przepisu na babkę migdałową w polewie czekoladowej . Biszkopt ten może być bazą do tortów, rolad czy ciast z owocami. Zrobiony jest na bazie mąki owsianej (można też użyć po prostu zmielonych płatków owsianych), a dla wzmocnienia struktury ciasta dodałam odrobinę mąki ziemniaczanej
Z notatnika dietetykarównież symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie(...)rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 50-60 minut. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę
Wędrówki po kuchninajlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz(...)specjalne okazje... Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy
Kuchnia MagdaLenynajlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz(...)specjalne okazje... Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 10 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy
Kuchnia MagdaLenySkładniki: biszkopt: 10 jajek 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa czekoladowa: 2 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao 250 g masła dodatkowo: 7 bananów, dżem porzeczkowy, 2 duże pomarańcze, kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt(...)ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową i kakao. Miksujemy na gładką masę. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwie części. Każdą z nich nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dolny blat smarujemy połową dżemu, kładziemy przekrojone na pół po długości banany, następnie połowę masy czekoladowej, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałą częścią dżemu oraz masy czekoladowej. Posypujemy kakao. Możemy dodatkowo
Lena Gotujebudynie śmietankowe kostka masła 900 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g chałwy dodatkowo 2 duże paczki herbatników słoik powideł śliwkowych pół szklanki śmietany 30% 2 łyżeczki cukru wiórki czekoladowe Wykonanie: Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej(...)chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi. Przepis na brytfankę
PychotkaaaSzarlotka jest to ciasto pochodzące z Francji i przypisywane Marie-Antoine’owi Carême’owi. Składa się z kruchego ciasta oraz owoców. Według polskich książek kucharskich jest to placek z nadzieniem z kwaśnych jabłek, który znajduje się między dwoma warstwami ciasta kruchego. Posypuje się ją na koniec cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Jabłka na szarlotkę mogą być zarówno surowe
ProstePesto.plZamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję(...)letniej wody sok z połowy cytryny Składniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 30-36% 1 czekolada mleczna ½ czekolady ciemnej Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Mascarpone i śmietankę ubijam mikserem, następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia składników. Teraz mogę złożyć ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasączam, wykładam ¾ porcji kremu, wyrównuję i przykrywam
Słodki sentymentkostki masła pozostałe: owoce do dekoracji pokruszona chałwa Przygotowanie ciasta: Na początek dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. W rondelku rozpuszczamy masło oraz połamaną czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy(...)jednej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubite jajka oraz masę czekoladową, miksujemy na minimalnych obrotach do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Przygotowanie kremu: Z pół litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy
Życie zaczyna się w kuchninajlepsze pankejki, jakie udało mi się zrobić w mojej kulinarnej karierze i teraz bardzo często powtarzam ten przepis. Ciasto na placuszki można przygotować dzień wcześniej, a nazajutrz usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami. Moja propozycja podania to sos czekoladowy (to tylko jogurt i kakao, a smakuje jak Monte!) i maliny. Placuszki są wyjątkowo delikatne, nie potrzebują grama proszku do pieczenia(...)smaku W jednej miseczce łączymy rózgą kuchenną wszystkie składniki - jajko, płatki owsiane, proszek budyniowy, jogurt i słodzik. Odstawiamy gotowe ciasto na co najmniej 10 minut. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony. sos czekoladowy jogurt ntaturalny 0% - 3 łyżki kakao naturalne - 1 czubata łyżeczka słodzik - do smaku Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie
Kuchnia EllieNic tak nie poprawia nastroju, jak ulubiony deser. W tym wypadku są to domowe lody czekoladowe z nadzieniem z orzeszków ziemnych i miodu. Niesamowicie pyszne i
Oryginalny smakwłoskich 0,5 szklanki gorącego mleka 60 g cukru pudru 75 g masła Składniki na polewę czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30 % Dodatki dekoracyjne (takie jak chcecie): 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć przez sito, dodać, cukier puder, szczyptę soli, skórkę(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem, dokładamy po łyżce mielonych orzechów, cały czas mieszając. Gotową masę orzechową, wykładamy na wierzch oraz boki przestudzonego ciasta, w boki wciskamy kawałki orzechów. Schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA Do garnuszka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę i podgrzewamy. Uważać aby nie zagotować, czekolada rozpuści się w ciepłej śmietance, wystarczy cierpliwie mieszać
Kierunekuchniamieszamy, dodajemy następną łyżkę kremówki, mieszamy i dopiero tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej kremówki i mieszamy. Polewa czekoladowa: 60 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wykonanie ciasta: Wystudzone ciasta wyciągnęłam z tortownic, każde przekroiłam na pół. Na blacie ułożyłam dwa dolne blaty, mocno nasączyłam nalewką wiśniową(...)położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty). Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce
Blondynka Gotuje