ciasto nie musi być gładkie. Dno tortownicy (średnica 18 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto do tortownicy. Piekę ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¼ szklanki gorącej wody ¾ szklanki letniej wody Kawę rozpuszczam w gorącej wodzie, dodaję letnią wodę i mieszam. Krem czekoladowy(...)małych obrotach do połączenia się składników. Dodatkowo – 220 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Teraz przystępuję do złożenia tortu. Ciasto kroję na trzy równe blaty. Nasączam pierwszy blat 1/3 kawy, wykładam dżem, na dżem krem czekoladowy. Przykrywam drugim blatem, blat nasączam, wykładam krem kajmakowy i przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat nasączam również. Tort odstawiam do lodówki
Słodki sentymentciasto nie musi być gładkie. Dno tortownicy (średnica 18 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto do tortownicy. Piekę ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¼ szklanki gorącej wody ¾ szklanki letniej wody Kawę rozpuszczam w gorącej wodzie, dodaję letnią wodę i mieszam. Krem czekoladowy(...)małych obrotach do połączenia się składników. Dodatkowo – 220 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Teraz przystępuję do złożenia tortu. Ciasto kroję na trzy równe blaty. Nasączam pierwszy blat 1/3 kawy, wykładam dżem, na dżem krem czekoladowy. Przykrywam drugim blatem, blat nasączam, wykładam krem kajmakowy i przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat nasączam również. Tort odstawiam do lodówki
Słodki sentymentponuro. Robimy dziś z mężem, przecier pomidorowy na zimę. Żeby się nie przepracować, dziś 15 kg. W międzyczasie, napisałam przepis na ciasto, które robiłam w weekend. Zwykłe, ucierane, babkowe z polewą czekoladową. Nic specjalnego, ale bardzo smaczne :) Polewa podkręca smak. Składniki: 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam(...)łyżka mleka Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, dalej uzbierać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie utrzeć do połączenia składników. Połowę ciasta wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta, dodać kakao i mleko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Wyrównać powierzchnię łyżką
Agusiowe smakołykiPierwszy raz ciasta marchewkowego miałam okazję spróbować na imprezie urodzinowej u przyjaciółki :) Oczywiście poprosiłam o przepis i od tamtej pory ciasto to stało się naszym domowym przysmakiem :) Wilgotne, aromatyczne , z czekoladową polewą ... czy może być coś lepszego na chandrę :) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 1 szklanka(...)czekolady. Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy
Delicious Titbitsdoskonale zapakowane. Polecam Wam zakupy w sklepie DlaSmaku.pl Składniki: 200 g ciasta (u mnie biszkopt, ale mogą być też babeczki, babka lub inne ciasto) 2-3 łyżki mascarpone (ilość zależy od ciasta, dodajemy stopniowo) 1 łyżka soku z limonki około 200 g białej czekolady – użyłam dropsy czekoladowe ze sklepu DlaSmaku.pl Dodatkowo: ulubione ozdoby – u mnie motylki, kwiatuszki, różne
Słodkie okruszkiNiewiele znam osób, które zdecydowanie mówią, że nie lubią czekolady. Czekolada zarówno wzmacnia stan euforii, jak i działa uspokajająco. Jesienią jest idealną pocieszycielką, byleby nie przesadzić
bistro mamakształcie babki. Jak kto woli. Prosty przepis, który przyda się na święta. To ciasto możecie zrobić na ostatnią chwilę, a co ważne, jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Można też upiec ciasto w prostokątnej blaszce i przełożyć powidłami, do tego polewa czekoladowa i pyszny piernik gotowy. Pamiętajcie tylko, że w płaskiej blaszce pieczemy krócej(...)czekolady mlecznej 50 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę połamaną
Agusiowe smakołykigłową. Pozwoliłam sobie więc na dwa dni totalnego nicnierobienia i wraz z rozluźnieniem i wyhamowaniem przyła ochota na ciasto, które będzie równie pyszne, co niespieszne i przytulne :) Tak powstał mięciutki i bardzo puszysty chlebek bananowy z czekoladowymi piegami, którym pedzę się z Wami podzielić, bo jest absolutnie przepyszny! :D Delikatny, idealnie słodki, mięciutki i z wypieczoną skórką, która idealnie równoważy(...)grubsze kromki, gdy jeszcze paruje i jeść lekko ciepły, kiedy czekoladowe piegi są przyjemnie płynne i rozkosznie muskają słodyczą wargi przy każdym kęsie, rozpływając się na podniebieniu. Taki chlebek można też zjeść na śniadanie lub podwieczorek z masłem orzechowym i dżemem - wspaniałe połączenie odkryte pewnego poranka. Do tego całe ciasto zrobicie przy pomocy jednej miski i widelca! Proste, całkiem szybkie
Kuchnia w Słońcu Skąpanapostaci choinki, umieszczonej w środku ciasta :) Po upieczeniu babka jest mięciutka, wilgotna i przepełniona świątecznym aromatem, dzięki użytej podczas pieczenia - przyprawie do piernika. Serdecznie polecam! Składniki na ciasto jasne: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki wody 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto ciemne: 125 g masła 3 jaja 2 szklanki(...)szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki powideł węgierkowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 5 łyżeczek kakao Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietany kremówki 30% Zaczynamy od ciasta jasnego. Do niewielkiego rondelka przełożyć cukier, masło i wodę. Wszystko razem roztopić. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Dodać żółtka, wymieszać za pomocą miksera. Dodać
Świat Ciastaskładniki: 120 g herbatników (użyłam 60 g herbatników i 60 g biszkopta) 100 g masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru pudru lub do smaku 2
Domowy Smak JedzeniaCiasto kokosowe bounty to bardzo smaczny deser, inspirowany każdemu dobrze znanym batonikiem bounty. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i mocno kokosowe. Wierzch udekorowany jest polewą czekoladową tak jak w przypadku batonika. Kokosowe bounty to wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwe do zrobienia, a swoim smakiem zachwyci każdego
Alle Dobre!czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.Czas przygotowania:15 minut Ciemny sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady,150 ml śmietany kremówki,1/2 laski wanilii
SzczyptaSmaQszklanka wody gazowanej jajko cukier cynamonowy Nadzienie: serek homogenizowany naturalny 0% tł. mus malinowy lub truskawkowy masa kajmakowa Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać, gdyby cisto wyszło za rzadkie dodajemy maki a jesli za gęste wody...Smażymy czekoladowe naleśniki... Naleśniki smarujemy serkiem i musem...jeśli nie mamy gotowego musu...maliny bądź truskawki wrzucamy do blendera i miksujemy
NaKońcuJęzyka