okazało się, że ciasteczka z obu wyszły bardzo pyszne i nie czułam żadnej różnicy w smaku. Dlatego Wam również nie ułatwię sprawy i podaję dwa przepisy na te przepyszne czekoladowe ciasteczka! Sami zdecydujcie, który lepszy 🙂 Składniki na ok 20 ciasteczek (bez miksera): 60 ml oleju rzepakowego 140 g drobnego cukru 45 g ciemnego kakao 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu(...)schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o śr. 2,5 cm. Układamy je na blaszce i schładzamy w lodówce ok 2 godziny. Schłodzone kulki obtaczamy w cukrze pudrze (od razu po wyjęciu z lodówki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Popękane ciasteczka pieczemy ok 12-15 min w 180°C […] Artykuł POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE pochodzi
Słodki PomysłSzybkie ciasto z jagodami w 5 minut Dziś zapraszam na wilgotne ciasto z jagodami w 5 minut - ten łatwy przepis bez miksera jest idealny, jeśli bardzo Wam się śpieszy, a szybko musicie upiec coś pysznego dla gości. Mieszane łyżką lub trzepaczką zawsze się udaje, nawet początkującym. Puszyste ciasto z jagodami na oleju jest pyszne z jagodami ze słoika / kompotu(...)domowego soku jagodowego należy jednak dokładnie odsączyć przed ułożeniem na cieście (mrożone wcześniej rozmrażamy). Tak naprawdę moje ciasto w 5 minut możecie upiec z dowolnymi sezonowymi owocami - wypróbujcie na przykład wersji z brzoskwiniami, malinami albo borówkami amerykańskimi. Duża blacha ciasta z owocami zawsze szybko znika:) Moje szybkie ciasto z jagodami jest delikatnie cytrynowe dzięki sporej ilości skórki z cytryny. Możecie
Lekcje w kuchniTarta jak z najlepszej cukierni :) Na słodkim czekoladowym spodzie owsianym znajdziemy kremową masę kokosową z przyjemnie chrupiącymi wiórkami. W przygotowaniu ciasto jest bardzo szybkie. Polecam na letnie popołudniu kawy :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować na gładką, lepiącą masę. Przełożyć do formy o średnicy 18 cm i wylepić dokładnie dno. Można
Chocolate Muffin Blogciągu 30 minut znów ich raczę słodkim wypiekiem Przy tym ten wypiek jest tani, smaczny i szybki w przygotowaniu. Tym razem postanowiłam upiec mocno czekoladowego murzynka z nektarynkami i jeżynami. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście z jeżynami i michałkami . Całość przygotowania wszystkich tych ciast zajmuje włącznie z pieczeniem 35 minut. Ciasto jest pyszne, niezbyt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo przypadło mi do gustu. Snickersa przygotowywałam razem z moja małą kucharką. Ta sama kucharka bardzo pomagała przy robieniu zdjęć. Myślę, że gdyby sesja fotograficzna trwała dłużej, to dekoracja ciasta wyglądałaby zupełnie inaczej. W dziwny sposób znikała... Składniki: - 2 puszki masy krówkowej najlepiej z firmy Gostyń - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 5 szklanek mleka - pół buteleczki(...)Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku i łączymy ze śmietaną. W drugim garneczku podgrzewamy puszkę kajmaku. Układamy warstwami: herbatniki, masa czekoladowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, masa czekoladowa itd do momentu wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch ciasta układamy pokrojone w kawałeczki batony snickersa
Pan i Pani Smith w kuchnikiedy kupiłam gofrownicę, a minęło już parę latek piekę je często na deser . Dzisiaj jest właśnie taki dzień. Poczułam niesamowitą ochotę na czekoladowe gofry. Długo się nie namyślałam tylko od razu zabrałam się za przygotowanie ciasta na gofry. To ciasto jest specyficzne, bo zawiera sproszkowaną herbatę. Użyłam perskiej herbaty…Pierwszy raz zrobiłam takie gofry z tego przepisu . Wyszły niesamowite(...)pożarłam od razu dwa na sucho zaraz po upieczeniu. Potem jak zgłodniałam po upieczeniu wszystkich gofrów zjadłam porcyjkę ze śmietaną i owocami. Ten przepis na gofry musicie koniecznie wypróbować! Czekoladowe gofry Składniki: na 14 gofrów 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 60 ml oleju rzepakowego 380 ml serwatki 225 g pszennej mąki 40 g skrobi kukurydzianej 25 g kakao
codojedzeniaSłodkie usta. Oblizujesz lepkie palce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość
W kuchni Karmel-itkiwszystko w porządku. ;) Przy wbijaniu drugiego, okazało się, że jest z nim coś nie tak. Białka się zdążyły wymieszać, więc wylałam. Żółtko wyłapałam. Nie wiedziałam, czy na 3 białkach ciasto urośnie jak należy, więc dorzuciłam jeszcze jedno jajko. Stąd też babka taka żółciutka. Ja dodałam aromat pomarańczowy, ale można go pominąć lub zamienić na inny ulubiony. Mój cukier waniliowy miał(...)domowym cukrem waniliowym 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli aromat pomarańczowy 250 g margaryny min. 80% tłuszczu - rozpuszczonej i przestudzonej 2 łyżki rodzynek Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Jajka wyjmij 1-2 godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Utrzyj je mikserem z solą i cukrem
Anioszek w kuchniCzekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy Dziś na podwieczorek polecają się czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy . Są trochę zdrowsze niż tradycyjne babeczki , ale smakują rewelacyjnie. Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy zawierają również mąkę orkiszową - jeśli wolicie, możecie zastąpić ją zwykłą mąką pszenną. Nie potrzebujecie do nich miksera, przygotujecie je w kilka chwil. Pamiętajcie, aby ciasta na muffinki(...)wilgotne i puszyste. Ilość cukru uzależnijcie od swoich preferencji. Zdarza się, że kiedy dodaję na wierzch czekoladę mleczną, nie słodzę ciasta wcale, wystarczy nam jej słodycz. Zdrowsze będą jednak muffinki z gorzką czekoladą i zamiennikami cukru. Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy to dobry pomysł na deser. Posmakują również dzieciom. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie. Koniecznie wypróbujcie też wersji waniliowej
Lekcje w kuchnilodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną to sernik w wersji lodowej. Uwielbiam lodowe torty . Przyrządzam je często i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy . Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy
codojedzeniakoniecznie upieczcie to ciasto :). Zapytajcie znajomych z czego jest zrobione i gwarantuje, że zabawa będzie przednia :). Pyszne, wilgotne i ten krem czekoladowy! Mniam! Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów "murzynków" dla lubiących zdrowsze wersje tradycyjnych ciast Składniki na ciasto: 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 30g kakao 3 duże jajka szklanka brązowego cukru (200g) pół szklanki śmietany
Mania WypiekaniaWaszych upodobań smakowych - ja wolę mało słodkie ciasta. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy, odstawiamy, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją na małym ogniu ( nie zagotowujemy! - straci właściwości żelujące ). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 - 2 łyżki masy pomarańczowej, dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z resztą masy. Miksujemy przez chwilkę na małych obrotach. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy(...)pomocą nitki. Nasączamy blaty wódką pomarańczową. Smarujemy pierwszy blat całą masą pomarańczową, przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą czekoladową. Torcik ozdabiamy według własnych upodobań - ja użyłam szpatułek do wygładzania i dekoracji ciast. Odstawiamy torcik na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego
W kuchni Katiewersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna - dla mnie ten sposób(...)minimum 1 godzinę. WYKOŃCZENIE Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi mus żurawinowy. Całość pokryć polewą czekoladową (przepis tu - klik
KUCHARNIABardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego(...)wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu
Domowa Cookierenka AgiSuper prosty, szybki i przepyszny piernik z moją ulubioną marmoladą i polewą czekoladową. Na przepis natknęłam się na stronie: www.przyslijprzepis.pl Zaciekawił mnie w nim dodatek herbaty do ciasta. Dzięki herbacie piernik jest mięciutki. Przepis mnie nie zawiódł i upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam z całego serca. Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 3 szklanki
kulinarne odsłony pati