Pyszne naleśniki czekoladowe z smażonymi owocami. Składniki: 40 gram gorzkiej czekolady 1/2 łyżki kakao 250 ml mleka 3/4 szklanki mąki 2 jajka sok z 1/2 cytryny 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżka ciemnego rumu ( ja dodałam zwykły biały z racji ,ze ciemnego nie miałam) 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan Wykonanie: Podgrzewamy na małym ogniu(...)mieszamy wszystkie składniki (może być mikser ;) ). Mąkę oraz kakao przesiewamy przez sito i wsypujemy do płynnej masy. Całość należy połączyć z szczyptą soli i odstawić na dwie godziny. Z ciasta smażymy naleśniki na oleju ( najlepiej nalać kapkę i rozsmarować ja za pomocą ręcznika papierowego, wtedy oleju nie jest za dużo na patelni , a naleśnik w nim nie pływa). Należy pamiętać
W Moim Magicznym DomuCzekoladowe muffiny z masłem orzechowym na "mleku" z czarnego pełnoziarnistego ryżu w fioletowych papilotach. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, która jest lekkostrawna niż zwykła mąka orkiszowa jasna 2- 2,5 szklanki cukier kokosowy 1/2 szklanki ( możesz dodać więcej, moje muffiny nie były zbyt słodkie) kakao 2 łyżki wanilia mielona 1/2 łyżeczki soda 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia(...)olej i mieszamy trzepaczką jednolitą masę. Do papilotów na muffiny wlewamy po łyżce masy, następnie na masę kładziemy po łyżeczce masła orzechowego, a na wierzch kolejną pełną łyżkę ciasta i jeszcze trochę. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut ( w zależności od piekarnika) i wysokości papilotek. U mnie są one wysokie i piekły się 30 minut
AZgotuj!wykonania, niezawodność i mozliwość kombinacji smakowych 😊 Bo z muffinkami można kombinować do woli i wzbogacać ich zmak czym tylko dusza zapragnie! I zawsze będzie pysznie! Moje wilgotne, czekoladowe muffinki wzbogaciłam dziś otartą skórą pomarańczy i białą czekoladą 💗 Składniki: (na ok. 8-10 -12 szt, w zależności od wielkości naszych papilotek) 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru(...)Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 3/4 wysokości), i wciskamy kostkę czekolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st, na około 25 minut
Walijskie Pichceniebazie kakao (zamiast tradycyjnie czekolady) i nadziane orzechami laskowymi dla przełamania mazistej konsystencji. Proste i szybkie- wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i piec 20 minut, a potem rozkoszować się czekoladowym dziełem rozpływającym się w ustach! Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki 😊 Blaszka 28x18cm (lub mniejsza): * masło- 120 g * drobny cukier- 3/4 szklanki * mąka pszenna- 2/3 szklanki * kakao- 1/2 szklanki(...)papierem do pieczenia przełożyć masę brownie i wyrównać. Piec w 160 stopniach (bez termoobiegu) przez około 20 - 22 minut (najpewniej sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Kroić po wystudzeniu. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamożna dodać łyżkę jogurtu naturalnego; - naleśniki smaż na dużej patelni (wysmarowanej wcześniej kroplą oleju-rozprowadź ją papierem ręcznikowym) z każdej strony aż się zarumienią - staraj się wlewać jak najmniej ciasta na patelnie aby były cieniutkie; - usmażone naleśniki odłóż i przygotuj farsz - pokrój pierś z kurczaka, paprykę, pieczarki i pomidory suszone - wszystko dopraw ulubionymi przyprawami - ja dodałam sól himalajską, pieprz ziołowy(...)się zarumienią i będą chrupkie. Po wyjęciu z piekarnika polecam posypać naleśniki z kurczakiem i warzywami świeżą rukolą. 😋 SMACZNEGO! Polecam również wersje naleśników "na słodko": 🔝 naleśniki ryżowe z czekoladowym nadzieniem 🔜 PRZEPIS 🔝 naleśniki orkiszowe 🔜 PRZEPIS 🔝 naleśniki z mąki owsianej z owocami 🔜 PRZEPIS 🔝 jogurtowe naleśniki z twarogiem 🔜 PRZEPIS
MintTastesuflety mają średnicę 10 cm, z podanych składników zrobicie 2 większe lub 3 mniejsze porcje – mnie wyszło tak 2 i pół, bo nie mogłam się zdecydować przy rozlewaniu ciasta ;) Składniki: 2 jajka 150 g Nutelli 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru (opcjonalnie) + masło i kakao do obsypania foremek, cukier puder do podania Naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy(...)łyżką cukru – można ubić bez cukru, ale dzięki niemu piana jest stabilniejsza i trudniej ją później popsuć w czasie mieszania z czekoladą. Delikatnie mieszamy pianę z masą czekoladową aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Suflety sporo urosną podczas pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min. Nieco krócej jeśli
CiastkozercyMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego
Różne smaki w kuchniPierwszy dzień wiosny postanowiłam przywitać na słodko Dzisiaj upiekłam szybkie, czekoladowe babeczki z kremem orzechowym… Są łatwe w przygotowaniu z pewnością wyjdą każdemu! SKŁADNIKI : ( na około 12 babeczek ) mąka pszenna – 1½ szklanki – 300 g cukier – 120 g olej – ¾ szklanki – 150 ml jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki mleko – ½ szklanki – 100 ml kakao – 2 łyżki olejek(...)pieczenia oraz kakao. Całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej masy.W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone, wymieszać z masłem orzechowym i cynamonem. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdego otworu. Następnie dołożyć nadzienie z mascarpone i zakryć kolejną porcją ciasta. Można też użyć specjalnych papilotek do pieczenia babeczek zamiast foremki. Piekarnik rozgrzać do 180º i piec babeczki
kuchniabellissima.wordpress.comserek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem(...)której znajduje się restauracja. Została ona niedawno odrestaurowana i naprawdę pięknie się prezentuje. Zobaczcie sami na zdjęciach poniżej. I przyszedł czas na desery ! Przed nami pojawił się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie
Kulinarne przygody GatityKandyzowana skórka pomarańczy, bardzo aromatyczna i słodka, to idealny dodatek do ciast i ciasteczek. Nie tylko świątecznych, choć mi osobiście zapach pomarańczy zawsze przywołuje na myśl zimę i Boż e Narodzenie. składniki: skórka z 2 pomarańczy 6 łyżek cukru 6 łyżek wody wykonanie: Skórki pomarańczy moczę w zimnej wodzie około 24 godzin (nie dłużej, bo mogą zacząć fermentować(...)minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów
babka w formieIdealny pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych! Ostatnio na blogu podawałam Wam przepis na gofry czekoladowe, który to przypadły Wam do gustu. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na gofry blondi, tj. z użyciem mleka kokosowego. Gofry robię bardzo często na śniadania i przygotowuję je na chyba wszystkie możliwe sposoby, pomyślałam zatem, że zbiorę te moje przepisy na gofry(...)łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt z wanilii bądź ziarenka z laski wanilii, bądź cukier waniliowy - olej kokosowy do ciasta dodajemy 2 łyżki, i około 1 łyżka do smażenia Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, jajka i cukier. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką, na sam koniec dodaj olej kokosowy
SMYKWKUCHNINajprostsze i najszybsze ciasto bananowe jakie znam .Dodatek gorzkiej czekolady sprawia,że jest jeszcze smaczniejsze. Nie trzeba wyjmować miksera,wszystko wymieszasz widelcem lub trzepaczką ręczna. Składniki : mała keksówka Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!. 2 bardzo dojrzałe banany plus odrobina soku z cytryny 1 jajko 100 g brązowego cukru 75 g masła,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 170 g mąki(...)połączenia. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z sodą ,sól i czekoladę i ponownie mieszamy na jednolitą masę .Krótko .Na foremkę wyłożoną papierem lub natłuszczoną masłem wykładamy masę bananowo – czekoladową ,wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 175 stopni przez około 45 minut . Czekamy aż przestygnie i dopiero kroimy .Smacznego
Ladylaura.mąki. Na koniec dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą(...)stron na złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku a na koniec dekorujemy wedle uznania.Pączki nie są zbyt słodkie , dlatego można poszaleć z dodatkami. Nam najlepiej smakują z czekoladową polewą. Tabliczkę gorzkiej czekolady, rozpuszczam w rondelku z 1 łyżeczki masła i w takiej ciepłej maczam ostudzone pączki, posypujemy kolorową posypką i gotowe. A wszystkim kobitkom radze dziś wszamać
Farmażonydalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao (najlepiej wszystko razem przesiewać przez sitko bezpośrednio do masy jajecznej). Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części(...)pół i w oryginalnym przepisie jest po prostu przełożyć kremem ale jak dla mnie to za nudne więc przełożyłam najpierw dżemem z wiśni na to krem a polałam polewą czekoladową zrobiona z 2 łyżek masła, 2 łyżek wody, 1 łyżki cukry i ok 2-3 łyżek gorzkiego kakao. Jak polewa jest gorzka to fajnie podkreśla smak masy i wisienek
sierotka maRysia w kuchni