Zapachy świąt…cynamon, piernik, postanowiłyśmy z córką zamknąć je w naszym ukochanym tiramisu. Jeśli szukacie czegoś prostego, szybkiego i pysznego na Świąteczny stół (i nie
LatosiowydomZapachy świąt…cynamon, piernik, postanowiłyśmy z córką zamknąć je w naszym ukochanym tiramisu. Jeśli szukacie czegoś prostego, szybkiego i pysznego na Świąteczny stół (i nie
Latosiowydomszybkie i proste przepisy na desery w kokilkach, które zachwycą gości każdego spotkania rodzinnego! Szybka szarlotka w kokilce Przygotuj kruszonkę ze 100g masła, 100g cukru i 100g mąki pszennej. Ciasto dokładnie zagnieć rękami, a następnie połowę pokrusz i przełóż na dno pokrytych masłem kokilek. Na dużej patelni usmaż pokrojone w drobną kostkę jabłka, a w trakcie smażenia dodaj kilka łyżek(...)kruszonki. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Deser możesz udekorować startą czekoladą, bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub musem z czereśni, truskawek lub jagód. Deser czekoladowy w kokilce Rozpuść 100g mlecznej czekolady ze 100g masła. Do masy dodaj cukier (około 100g) utarty z 2 jajkami oraz 3 łyżki mąki pszennej. Opcjonalnie możesz również dodać ekstrakt
Kuchennyviral.pltakże mega smacznie. Latem w tym roku upiekłam na próbę i wyszły obłędnie więc popełnię je teraz ponownie. Poniżej przepis, ja robię w dwóch wersjach jedne z polewą czekoladową, a drugie z toffi . Tu zamieszczam z toffi bo są najlepsze Przynajmniej zdaniem chłopaków składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 1 jajko średniej wielkości(...)olej rzepakowy do smażenia Mąkę wymieszaj z drożdżami i cukrem umieść w maszynie do wyrabiania. Dodaj letnie mleko, roztopione ciepłe (letnie) masło, jajko, wódkę i wyrób na gładką masę. Ciasto wyjmij z maszyny umieść w wysypanej mąką misce, nakryj czystą ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyrób ciasto
Ogrodnik w podróżydość drobno orzechy i zagniatamy ręcznie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki ( może spędzić tam nawet całą noc ). Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, blaszkę wykładamy papierem lub podkładką silikonową do pieczenia. Z ciasta odrywamy kawałeczki, z których w dłoniach formujemy kuleczki, wielkości małego orzeszka włoskiego. Ciasto nie powinno lepić się do rąk(...)deseczce. Bardzo smaczne jeszcze lekko ciepłe, mocno wyczuwalny jest wówczas aromat orzechów. Ale jak już wspomniałam, z czasem nie tracą walorów. Kilka sztuk złożyłam razem, smarując ich spody kremem czekoladowym i zlepiając w markizowy duet. Polecam głównie ( ale nie wyłącznie ) wielbicielom orzechów i zbóż wszelakich
Kronika Piekarnikaciasta podczas wyrabiania nie naciskam zbyt mocno, ponieważ jest klejące. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut. Po 30 minutach – pieczenie pierników: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 1,5 centymetra (można rozwałkować cieniej), i wykrawam pierniczki. Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrawki zagniatam, zawijam(...)minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dekoracja: Pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję lukrem. Do miseczki przekładam cukier puder (najlepiej jest dodawać cukier stopniowo), dodaję 2 łyżki zimnej wody, łyżeczkę soku z cytryny i energicznie mieszam rózgą. Lukier nie powinien być
Uwaga Babcia Gotujewłaśnie gofry. Są lekkie, pulchne, chrupiące i przepyszne. Najbardziej lubię posypane je cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami, jednak można je też podać z ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym czy polane syropem klonowym. Składniki na około 12-14 gofry: * 3 szklanki mąki pszennej * 5 łyżek cukru * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) * szczypta soli * 4 jajka * pół(...)żółtka jaj (białka osobno ubić na pianę), olej, mleko, wodę i ekstrakt waniliowy, wszystko dobrze wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do wymieszanego wcześniej ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Gofrownicę rozgrzać (jeśli potrzeba to natłuścić ją odrobiną oleju). Wylewać porcje ciasta i smażyć gofry na złoty kolor. RADA
Zrób to smaczniemasz pomysłu na banany które już ciemnieją? Spójrz poniżej. Prosty przepis na ciasto bananowe, którego wykonianie nie zajmię Ci nawet 10 minut. Polecam ;) Składniki: 4 dojrzałe banany, rozgniecione 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 roztrzepane jajko 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej garść rodzynek Sposób wykonania: W dużym naczyniu(...)roztrzepane jajko. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz rodzynki. Wymieszać. Piec przez 50min w piekarniku nagrzanym do 170°C, w keksówce. Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Smaki Nataliioddechu po to, by za jakiś czas "ruszyć z kopyta" ;) Całkiem jednak gotować się nie da, bo przecież fast food'ami rodziny żywić nie będę ;) Niedawno na deser przygotowałam czekoladowe ciasteczka w stylu amerykańskim. Niepozorne, ale bardzo smaczne. Kiedy zabierzemy się za nie odpowiednio wcześnie i nie pozwolimy jeszcze płynnej czekoladzie zastygnąć, gwarantuję, że szybko znikną z talerza. Naprawdę(...)pieczenia 100 g deserowej czekolady (posiekanej) szczypta soli Wykonanie: Masło i cukier umieścić w misce i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dłonią lekko spłaszczyć ciastka i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut
zadanie-gotowaniepewno niejednokrotnie każdemu z nas zostały jakieś resztki. Smak za każdym razem może być inny, ale to zależy od rodzaju ciast, jakie zostaną dodane. Nie nadają się na nie ciasta z owocami, masami i galaretką. Bajaderki z mojego przepisu smakują cudownie! Składniki: 200 g biszkoptu 2/3 tabliczki deserowej czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła 3 łyżki powideł śliwkowych(...)użyłam blendera. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy, która zlepi nasze bajaderki. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, czekoladę i michałki. Podgrzewamy do roztopienia i połączenia wszystkich składników. Masę czekoladową przelewamy do pokruszonych biszkoptów. Jednocześnie dodając powidła śliwkowe i aromat. Całość mieszamy. Jeśli stwierdzimy, że masa jest zbyt mało lepka można dodać odrobinę konfitury. Według mnie w tych proporcji wychodzi
Słodki Zakątekjeszcze inny rewelacyjny piernik. Bardzo chciałabym zdążyć przetestować ten nowy piernikowy przepis! Jest pulchny i wilgotny, a to wszystko za sprawą puree z dynii. Dynia skleja wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie. Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny! Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki(...)łyżeczki przyprawy piernikowej garstka orzechów włoskich Składniki mokre: 1 szklanka puree z dynii (200 g) 1/2 szklanki oleju (80 ml) 1/2 szklanki mleka 1 jajko - opcjonalnie Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki cynamon - opcjonalnie Wykonanie: odważyć lub odmierzyć szklanką suche składniki, wymieszać. Posiekać orzechy, odłożyć w drugiej misce odmierzyć składniki mokre i wymieszać mokre
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !zapewne wiecie Churros to przepyszny Hiszpański deser posypany cukrem pudrem lub podawany z sosem czekoladowym. Przepis znalazłam w książce Ani Starmach. Ja swoje rurki podałam bez żadnych dodatków dla mnie taka wersja bez niczego jest wystarczająco słodka. Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :) Składniki : 200 g mąki typ 550 100 g masła 4 jajka 200 ml wody(...)garnka wlewamy wodę, dodajemy: masło, cukier i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, tak długo aż składniki się połączą i powstanie kula. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia, następnie wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką przekładamy ciasto. Na rozgrzany olej wyciskamy długie ciastka. Smażymy
Sama słodycz i szczypta chilimąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 150 g margaryny marmolada wieloowocowa szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% kolorowa posypka Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru pudru. Całość(...)sól. Wymieszać Dodać żółtki i jajka oraz śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mieszadłem z hakiem, aż wszystkie składniki się połączą, stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę. Mieszać do czasu, aż ciasto się dobrze połączy. Następnie wyjąc i wyrobić chwilę ręką. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę zagniatać
Ewusiowe Smakidelikatną, wręcz sypką konsystencję, która rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku cudowny smak czekolady. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk, jedno ciasteczko ma 95-100 kalorii. Ciasteczka czekoladowe Składniki: 120g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g masła 50g cukru pudru 25g gorzkiej czekolady 25g mlecznej czekolady 3 łyżki (24g) kakao 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)mieszanki dodać żółtko, ekstrakt z wanilii i cukier puder, składniki wymieszać - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę oczyszczoną oraz kakao wymieszać razem - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być dość miękkie i łatwo się zlepić - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki (u mnie ważyły około 21g), jest to dość trudne, gdyż ciasto nieco
Smakołyki Berenikicoś słodkiego. Od kiedy pamiętamy na naszym rodzinnym stole zazwyczaj jako słodka przekąska "lądowała" szarlotka albo sernik :) Dzisiaj skupimy się właśnie na serniku, choć naszym ulubionym jest ten na czekoladowym spodzie (specjał naszej babci), to jednak chcemy przedstawić wam inna wersję tego przepysznego deseru. Specjalnie dla wszystkich miłośników sera i owoców, prezentujemy pięknie wyglądający i rozpływający się w ustach delikatny(...)cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche) 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Banana Smileskrewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem(...)figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku dipy mandarynki w czekoladzie skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym babeczki herbatniczki migdałowe krem czekoladowy bąbelki na NowyRok poncz I ponczII
królestwo garówPrzepis z książki "Przepisy na cały rok". Moje ciasteczka były nieco mniej czekoladowe, bo z braku czasu dodałam tylko pół szklanki drobno połamanej czekolady. Ale i tak są smaczne i już prawie wszystkie zniknęły :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki uniwersalnej (napowietrzonej) 1 kostka margaryny 1/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu(...)połamanej masło do posmarowania blaszek WYKONANIE Margarynę rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C , blaszki posmarować masłem. Do miski dodać wszystkie składniki i zmiksować. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę bardzo małymi porcjami zachowując duże odstępy (można z ciasta zrobić małe kulki i kłaść na blaszkę, bo ciasto i tak się rozleje). Piec w rozgrzanym piekarniku
Passions hobbies lifeskładniki * 1 kg sera trzykrotnie mielonego * 4 dag mąki ziemniaczanej * 20 dag cukru * 6 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek
Mix smakuPogoda szaleje. Jednego dnia jest przyjemnie i cieplutko, następnego leje nieprzerwanie. Jakiekolwiek aktywności poza domem muszą być spontaniczne, troszkę na zasadzie: Nie pada już dziesięć minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca),- Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik?Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki(...)sklepach udaje się znaleźć produkty, które czekają na konsumpcję właśnie w takich słoiczkach. Swojego czasu znalazłyśmy mięsko (zresztą bardzo dobre), ale sprawdziłyśmy i szklaneczki po smarowidłach kanapkowych (np, kremach czekoladowych) również wytrzymują temperaturę. To chyba zasługa bardzo grubego dna. Delikatny, wilgotny chlebek rozpływa się w ustach. Smak jaki opanowuje zmysły może rywalizować jedynie z zapachem unoszącym się po całym
Wypisz WymalujCo to za święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego
Aga w kuchnipyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady gorzkiej2 jajka2(...)wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na moje ukochane ciasto, czyli drożdżówkę. Upiekłam drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami. Nie będę mówić, że są pyszne, bo uwielbiam drożdżowe w każdej postaci, więc nie będę wiarygodna ;-). Koniecznie zróbcie i się przekonajcie czy mam rację... :-). A przy okazji poczytajcie o maśle orzechowym. Czy na prawdę jest tak kaloryczne jak się uważa ? I czy warto(...)substancji konserwujących. Stanowi znakomitą alternatywę dla codziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość. Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami
Kulinarne przygody Gatityzbity i ciężki. A do tego ten cudowny, lekko kokosowy smak i mleczna czekolada... Bajka! SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm) SPÓD: 1 op. czekoladowych Hitów (najlepiej wersja XL ok 250 g) SER: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki) 1 szkl cukru 5 jajek (M) 2 łyżki mąki pszennej(...)sernik zostawić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie lekko ciepły przygotować polewę: śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż będzie całkiem gładka. Rozsmarować dokładnie na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi
Kto ugości moich gości?Czy istnieje człowiek, który nie jadł nigdy sławnej Nutelli? Według pewnych badań ok 68% Polaków wręcz za nią przepada. Wiadomo, reklamy mówiące o tym kremie jako
Candy Pandasskładniki na 17 porcji: 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych
noteskulinarnyfigaWczoraj na zewnątrz było tak magicznie. Padał śnieg i było pięknie biało. A dzisiaj co, roztopy, chlapa i jedno wielkie błoto. Ale to nic, ja mam
Moje pyszne gotowanieCiasteczka dyniowe w stylu amerykańskim, mokre, lekko ciągnące, z dużą ilością czekoladowych groszków. Składniki na 1 blachę: 50 g masła roztopionego 40 g cukru zwykłego 25 g cukru trzcinowego 3 łyżki puree z dyni (jeśli jest rzadkie to 2 łyżki) 100 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika(...)mokre składniki osobno. 2. Do suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy łyżką. 3. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. 4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczając je. Pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut Upieczone po 5 minutach zdejmujemy z blachy i wykładamy na klatkę aby odparowały
Gotowanie...to proste !najszerszym. Jeśli macie tortownicę okrągłą 25, czy 26 cm. to trzeba zwiększyć ilość składników. Sernik upiekłam bez spodu, ale możecie śmiało zrobić cienki spód z ciasta kruchego, biszkoptowego, albo z herbatników. Korzystając z okazji, chciałbym Wam życzyć dużo miłości, abyście Walentynki obchodzili codziennie, a nie tylko raz w roku. Kochajcie się i bądźcie szczęśliwi :) Składniki(...)Polewa z ciemnej czekolady: 25 g. czekolady mlecznej 25 g. czekolady gorzkiej 40 ml. śmietanki 30 % Polewa z białej czekolady: 50 g białej czekolady 30 ml. śmietanki 30 % Dodatkowo: czekoladowe serduszka do ozdoby Wykonanie: Masło razem z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Twaróg zmielić dwukrotnie. Do miski z twarogiem dodać mascarpone, żółtka, cukier i mąkę
Agusiowe smakołykiprzykład utłuc tłuczkiem do kotletów przez bawełnianą ściereczkę. 2 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej cząstki czekolady. Mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła w śmietanie. Do masy czekoladowej wrzuciłam pokruszone herbatniki i wymieszałam. Masę ciasteczkową rozłożyłam po połowie na dno 2 szklanek. Na warstwę ciasteczkową wyłożyłam, również po połowie budyń kawowy. 1,5 szklanki mleka zagotowałam z cukrem waniliowym(...)następnie schłodziłam w lodówce. Ale tak jak pisałam na wstępie, deser można serwować również na ciepło od razu po przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam pozostałe moje przepisy na ciasta, torty i desery kawowe. Oto niektóre z nich: deser mocca (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino
Waniliowe Improwizacjeprzestudzenia. Do przestudzonej masy dodałam jajka, wymieszałam mikserem na małych obrotach. W osobnej misce wymieszałam zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę składników sypkich wsypałam do masy jajeczno - czekoladowej i wymieszałam na jednolitą masę, którą wyłożyłam na dno tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 15 - 20 minut. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem(...)każdej połówki dodałam roztopioną czekoladę białą i ciemną. Czekolada może być ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Po 15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam masę z ciemną czekoladą, na którą delikatnie wyłożyłam łyżką masę z białą czekoladą, a na koniec łyżeczką poukładałam kleksy z musu truskawkowego. Całość wstawiłam do piekarnika i piekłam
Blondynka Gotujewmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy tylko do połączenia składników, albo mieszamy szpatułką. POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady siekamy, masło kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. WYKONANIE TORTU: Blaty nasączamy wiśniówką
Blondynka Gotuje