ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:1166/1443)

Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka 33

powszechnie wiadomo, piernik i powidła to para idealna. Zwykle używa się ich do przełożenia warstw upieczonego piernika, ale bywa i tak, że powidła są jednym ze składników samego ciasta. Dzięki temu piernik jest bardziej wilgotny i ma lekko śliwkowy posmak. Proponuję również posmarować cienko powidłami wierzch upieczonego piernika przed polaniem go polewą. Podkreśli to śliwkowy smak piernika. Przepis pochodzi(...)kakao 125 g margaryny (można zastąpić masłem) 120 g powideł śliwkowych 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka Dodatkowo: 2-3 łyżki powideł pod polewę (opcjonalnie) polewa czekoladowa po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów Mąkę przesiewamy z kakao i cynamonem. Dodajemy do niej sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. W dużej misce ucieramy margarynę i cukier

Trzeci talerz
Muffiny Orzechowe 54

wieku określiły muffiny, takie, jakie znamy dzisiaj — wilgotne i puszyste ciastka o różnych smakach i kształtach. Aby przygotować muffiny bogate w białko i błonnik, możesz dodać do ciasta np. jaja, jogurt, orzechy, ziarna chia lub płatki owsiane, lub tak jak zrobiłem, dałem odżywkę białkową. Oczywiście, możesz też mój drogi czytelniku — podglądaczu zastąpić część mąki arachidowej innymi orkiszowa, ryżowa lub kokosowa(...)zakończenie, zapraszam na Muffiny Orzechowe. Składniki Suche Mąka z orzechów arachidowych półtorej szklanki Płatki owsiane pół szklanki Kakao Gorzkie pół z pół szklanki Odżywka białkowa pół szklanki u mnie czekoladowo – orzechowa Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Sól 1 łyżeczka Mokre Mleko 1 szklanka Jajka 2 sztuki Oliwa z oliwek pół z pół szklanki Amaretto Mus jabłkowy 2 łyżki Jeśli

RafalCook
„Zrób, zjedz, powtórz” Nigelli Lawson to więcej niż książka kucharska. Recenzja 71

Nigella Lawson wraca z nową książką. „Zrób, zjedz, powtórz” to nie tylko nowe przepisy, ale też opowieści o jedzeniu oraz gotowaniu i radości, która

Na-talerzu.pl
Keto chlebek proteinowy z cukinii (Paleo, LowCarb) 71

strony . Wymieniłam jednak miąższ banana na cukinię (trzeba ją zetrzeć, a następnie solidnie odcisnąć z nadmiaru wody). A zamiast zaproponowanej tam mąki z manioku , użyłam mąki dyniowej , dzięki czemu ciasto zyskało bardziej intensywny zielony kolor. Podstawowym składnikiem są jednak peptydy kolagenowe , które znacznie podbijają udział białka. A oto szczegółowa lista składników użytych do jego przygotowania: Keto proteinowy chlebek cukiniowy Jajka(...)zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3 . I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie. Tłuszcz Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego . Ja postawiłam na olej kokosowy, ale z powodzeniem można go zastąpić równie bogatym w tłuszcze musem kokosowym, masłem słonecznikowym lub innym

Modern Cave Girl
Sernik z nutellą i kremem waniliowym 119

Pyszny, kremowy serniczek na kruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to

AleTorcik
Sernik z nutellą i kremem waniliowym 119

Pyszny, kremowy serniczek na kruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Całość wykończona jest waniliowym kremem śmietankowym i gorzką czekoladą. Jest to

AleTorcik
Naleśniki kakaowe 135

Naleśniki kakaowe, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Warto podać je z dodatkami w postaci słodkiego twarogu, dżemu, posiekanych i świeżych owoców, polanych polewą czekoladową (najlepiej domową), syropem lub miodem albo zwyczajnie posypane cukrem pudrem. Są pyszne i bardzo proste. Do naleśników kakaowych polecam domowy dżem z cukinii. DŻEM Z CUKINII SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 1 szklanka(...)przepisu wyszło 10 naleśników. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Patelnię dobrze nagrzewam. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju, smaruję patelnię pędzelkiem. Ciasto nakładam chochlą do zupy, szybko rozprowadzam na boki. Gdy widzę, że brzegi się “ścinają” przekręcam naleśniki na drugą stronę. Układam na talerzu, przykrywam folią spożywczą. Gotowe naleśniki posypuję cukrem

Zasmakuj Kuchni
Marcepanowo makowa kostka 96

Makowa kostka, ale nie taka zwykła. Ona jest obłędna. Rodzina zachwycona, i nawet najwięksi maruderzy nie byli wstanie się powstrzymać. Spód jest bezglutenowy z maku białego

wesoła kuchnia
Muffinki czapki Mikołaja 150

Czekoladowe babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami to znakomity pomysł na mały, świąteczny, zjawiskowy deser. W szczególności spodoba się najmłodszym łasuchom. Składniki: 3 jajka 150g cukru 1/3 szklanka oleju 130ml mleka 230g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80g czekolady deserowej około 14 większych truskawek 14 łyżeczek dżemu truskawkowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany(...)dokładnie wymieszać. 2. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, dodać suche składniki i zmiksować  mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki i na środek wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z blendera 185

Przepis na łatwy sernik z blendera dla początkujących najszybszy sernik świata Sernik z blendera jest najłatwiejszym i najszybszym do przygotowania ze wszystkich znanych mi serników. Wystarczy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka z białą czekoladą 160

więcej. Oczywiście nie zabrakło również wspaniałej czekolady. Poza prezentowaną białą czekoladą w pastylkach, na stronie znajdziecie również czekoladę deserową i mleczną (którą możecie wykorzystać np. do przygotowania wspaniałej mocno czekoladowej babki ). Polecam Wam zakupy w sklepie BRAT.pl Jakoś i profesjonalna obsługa Składniki: (na 2 małe blaszki) 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka jaj 100 g cukru(...)krótko zagniatamy. Schładzamy w lodówce (najlepiej na 1 godzinę, u mnie przeważnie ciut krócej). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, ja pod koniec używam termoobieg). Odrywamy kawałki ciasta, forujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy kilka minut, ciasteczka powinny się ładnie zarumienić. Wyciągamy

Słodkie okruszki
Brownie z czereśniami (bez glutenu, i zbóż) 117

Dzień Dobry, Wracamy do poniedziałkowych słodyczy? Sam sobie odpowiem No pewnie! Szczególnie jak są bez „ zbóż, glutenu i nabiału „! U nas ciągle dylemat czy

PaleoLife
Babeczki waniliowe z kawałkami czekolady 113

Będąc wczoraj w pracy, dzieciaki przyszły do mnie w odwiedziny z małym co nieco do kawy. Są ferie i dzieciakom się nudziło, same zrobiły babeczki waniliowe

Pomysłowa kuchnia
O prawdziwej maszynie do lodów. I nugatowo-karmelowe semifreddo 191

mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z jeżynami i jagodami 143

miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy(...)puder i miksujemy. Ostudzoną żelatynę dodajemy do bitej śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach kilka sekund. Śmietanę wykładamy na stężoną galaretkę i dekorujemy pozostałymi owocami (u mnie dodatkowo wiórki czekoladowe

Alutka-Gotuje
Przekładaniec czekoladowy 143

ciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi placek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy porcjami zmielone orzechy, mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut. Gdy blaty stygną możemy zabrać(...)całość. Pierwszy placek przekrawamy na pół. Na jedną połowę wykładamy połowę masy budyniowej, na to placek orzechowy, następnie druga połowa masy oraz drugą część placka ciemnego. Wierzch polewamy czekoladową polewą ( wszystkie składniki polewy mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż margaryna się rozpuści

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania