ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:1183/1443)

Babeczki misie polarne 401

Babeczki misie polarne Kolejna zimowo-świąteczna dekoracja na dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedyodrobina słodyczy to coś, czego

Ciastkozercy
Churros z sosem czekoladowym 47

smaczne, zawsze chciałam je zrobić. Kupiłam końcówkę do ciastek i w końcu mogłam je zrobić. Przygotowanie ciasta – do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier, masło. Powoli podgrzewać aż do zagotowania. Zmniejszyć temperaturę, cały czas mieszać i powoli wsypywać mąkę. Gotować mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do przestudzenia. Do letniej masy dodać jajka i wymieszać. Masa(...)czubatą łyżeczkę kakao i wymieszać. Jeśli chcecie tylko o smaku ciemnej czekolady to białą czekoladę zamienić ma mleczną i 25 g dodać ciemnej gorzkiej. w składnikach podałam przepis na czekoladowy sos z ciemną czekoladą. Podawać z sosami lub tylko z cukrem pudrem. Są pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
MIODOWNIK 93

Drugim naszym świątecznym ciastem był miodownik. To było ulubione ciasto moich starszych dziewczyn z dawnych lat, czyli taki powrót do smaków ich dzieciństwa. Kruche miodowe blaty, przełożone ciepłą masą budyniową. To wszystko uwieńczone lukrem z posypką- jak za dawnych lat👌😋 Wszystko razem, stworzyło pyszną całość. To ciasto z gatunku tych, które z każdym dniem smakują lepiej, a także z tych(...)więc wyklejałam je wszystkie od razu. Gdy mamy 1 lub 2, wyklejamy je partiami. Po upieczeniu jednej, zdejmujemy delikatnie ciasto z blachy, odstawiamy i wyklejamy drugim ciastem, schładzamy kilka minut w lodówce i do piekarnika. Ja swoje blaszki po wyklejeniu ciastem odstawiałam do schłodzenia do lodówki. Schłodzoną blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy ok.11-12 minut, do lekkiego

Smaczne Zdrowe
Rogaliki maślane z marmoladą 177

Rogaliki maślane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie, puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Do ich nadziania można wykorzystać również krem czekoladowy czy budyń. [embed]https://youtu.be/lG9mDwkaeYk[/embed] Składniki na rogaliki maślane z marmoladą (około 32 sztuki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę

e-PrzepisyKulinarne
DINO PARTY CZEKOLADOWY TORT Z KREMEM ORZECHOWO-ŚMIETANOWYM 202

Przedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć  psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)mąkę i mieszam delimatnie łyżką przelewam do tortownicy wyłożonej papierem( tylko dno, boki powinny zostac suche) Piekę 35 minut w 160 stopnia C.  Od razu po upieczeniu upuszczam ciasto na podłogę( z wysokości ok. pół metra), dzieki temu ciasto nie opada. Studzę w uchylonym piekarniku. KREM ORZECHOWY: (na jedną warstwę i obłożenie tortu) SKŁADNIKI: 250g. masła orzechowego

Upiecz sobie babeczkę
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek, wersja 2 172

maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną(...)Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu do lodówki ale nie zawsze się to udaje

nietadieta
Sernik „makowa figa” 108

bożonarodzeniowym czasie. Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy(...)otarta skórka z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka wierzch : 2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki Wykonanie: spód : mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna

Raj dla Podniebienia
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, SEREM LUB KREMEM CZEKOLADOWYM 156

moim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z jabłkami, ja je nieco modyfikuje i dodaję krem czekoladowy, typu nutella, albo ser biały. Ja je zawsze robię na trzy sposoby, aby urozmaicić domownikom smaki :)  Jeśli nie ma u ciebie za wielu zjadaczy słodkich wypieków, to zrób rogaliki(...)zarobić i rozdzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części ( trójkącików). Jabłka podzielić na ósemki (jeśli wybieramy to nadzienie ) i zawijać w ciasto formując rogaliki. Piec ok. 25 minut aż się zrumienią (lepiej nie przeciągać z pieczeniem, żeby nie były wtedy suche). Rogaliki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. *Ser biały

Calzonella.com
Tort czekoladowy z wiśniami 157

Niezwykle prosty tort przygotowany na tradycyjnym biszkopcie kakaowym, z niezawodną masą czekoladową, która nie wymaga usztywniania żelatyną. Między blatami znajdziemy także aromatyczne wiśnie z zalewy alkoholowej domowej roboty. Smaki wspaniale się komponują, a całość jest bardzo trwała i efektowna - ozdobiona skromnie polewą z gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej(...)cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe muffinki z kaszy gryczanej 198

mówić, mój mąż oszalał, i być może minął z powołaniem :D Powinien być cukiernikiem Czekoladowe muffinki z kaszy gryczanej SKŁADNIKI: 1,5 woreczka kaszy gryczanej 5 jajek 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady 50 g suszonej żurawiny 2  łyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych(...)mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodawać czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekaną żurawinę i orzechy ziemne. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C  przez mniej więcej

MarciochaKucharzy
Mufiiny czekoladowe z chilli 109

Intensywnie czekoladowe z delikatnie ostrą nutką chilli. Najbardziej smakują mi z kubkiem ciepłego kakao :-) Przygotowując je wykorzystałam przepis podstawowy na muffiny, dorzuciłam tylko parę dodatków. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao łyżeczka płatków chilli * mokre: szklanka mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła * dodatki: pół(...)składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam czekoladę i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. 4. Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości. 5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  6. Ostudzone muffiny udekorowałam cukrem pudrem i słodką

Kulinarny Pamiętnik
Czekoladowe placuszki żytnio-orkiszowe z jogurtem i malinami 185

Poszukiwań nowych smaków ciąg dalszy :) Dziś co nieco o malinach. Każdy je zna, ale czy wszyscy wiemy jak bardzo są wartościowe? Zawierają min. kwasy organiczne, witaminę

Chocolate Muffin Blog
Kruche babeczki z mlekiem w proszku 59

Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto jest już schłodzone, piekarnik nagrzej do 180°C. Foremki na babeczki możesz wypełnić ciastem na dwa różne sposoby: Z pomocą wałka : Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około(...)użyć szklanki. Następnie wyklej okręgami ciasta foremki na babeczki, dokładnie dociskając do dna i boków. Bez użycia wałka : Odrywaj po małym kawałku kruchego ciasta i wylepiaj nim foremki, dokładnie dociskając ciasto do dna i boków foremek. Nadmiar ciasta możesz odciąć. Dno każdej babeczki z ciastem nakłuj widelcem, aby zapobiec wybrzuszaniu podczas pieczenia. Foremki z ciastem wstaw do piekarnika i piecz

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania