Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mąka i cukier Wprawdzie robiłam ostatnio ciasteczka czekoladowe, ale uważam, że pysznych ciastek nigdy dość. Przechowywane w puszce, lub słoiku długo zachowują świeżość, więc na pewno się nie zmarnują. Będą idealne do mleka, kawy czy herbaty, lub dla niespodziewanych gości. Bardzo lubię takie zwykłe kruche ciasteczka(...)schłodzonego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) Wykonanie: Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski. Dodać cukier i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Można ją początku pomóc sobie robotem, lub mikserem z hakami. Następnie dokończyć zagniatanie ręcznie. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić
Agusiowe smakołykisztywną pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite białka i powoli mieszam łyżką, tak aby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 65 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić i w zależeć od piekarnika(...)składniki rozdrabniam blenderem, powidło odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie piernika: Zimny piernik przekrawam wzdłuż na 3 części i przekładam zimnym powidłem. Tak przygotowany piernik udekoruję polewą czekoladową i posypię płatkami migdałowymi. Link do przepisu z polewą: https://www.youtube.com/watch?v=XgiN0RfefQY https://www.youtube.com/watch?v=4kkfzrWkxEw Po udekorowaniu, piernik odstawiam w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. Piernik przekładany z bakaliami jest
Uwaga Babcia GotujePrzepis na dwa pyszne torty Z okazji urodzin mojej mamy postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiec pyszny tort, jak się okazało, moja mama również zrobiła tort
Mój pomysł naczasami zrobić prostego murzynka . Wzbogacić go w smak żurawiny i spulchnić sodą . Pyszny czekoladowy murzynek :) Składniki: 4 jaja 2 szklanki maki pszennej szklanka ksylitolu proszek do pieczenia 1 łyżeczka soda ( dosłownie na czubku łyżeczki ) błonnik kakaowy 2 łyżki wódka 50 ml margaryna 250 g Dodatkowo : żurawina 100 g Wykonanie: Żurawinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na około(...)masy i mieszam. Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy , mieszam. Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka . Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało. Piekę godzinę
Różowa kuchniaprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki 2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem czekoladowy oraz wypieki z fasoli, które są genialne oraz mieszanie kurczaka z owocami ;) 3. Trzy posiłki, które wzięłabyś/wziąłbyś na bezludną wyspę ? tarta otrębowa, TONE truskawek z jogurtem, makiełki 4. Twój
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.
VioletoweKucharzenieLubicie ciasteczka czekoladowe? Zresztą kto ich nie lubi! Ja je uwielbiam:) Dlatego czekoladowe ciasteczka piekę najczęściej, jednak zawsze je troszkę modyfikuję, by wypróbować inne ciekawe połączenia. Zrobiłam bardzo czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rodzynek, odrobiny rumu oraz chili i cynamonu. Dzięki tym dodatkom ciasteczka nabierają niezwykłego smaku i działają rozgrzewająco:) Składniki: 6 czubatych łyżek mąki pszennej, 2 jajka(...)puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem, wymieszać. Dodać resztę posiekanej czekolady. Wymieszać.Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje ciasta. Piec około 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościwycinamy kształt dużego jajka. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy za pomocą foremek drobne ciasteczka (np. kwiatki, listki) . Większą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy spód ciasta, a boki ozdabiamy wyciętymi wzorkami. Cały spód dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ładnie się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)się zagotuje. Odstawiamy na bok. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do gorącej śmietanki, od razu mieszamy. Czekolada powinna się ładnie rozpuścić, w rezultacie powstanie pachnąca gładka czekoladowa masa, którą odstawiamy, żeby wystygła i zgęstniała. Na ostudzony spód mazurka wykładamy solony karmel, a na masę karmelową - czekoladowy ganache. Dowolnie ozdabiamy, np. cukierkami w kształcie jajeczek. Kroimy, kiedy wszystko
bistro mamaDzis Muffinkowa Sobota, na ktora czekalam z niecierpliwoscia. Gdy w koncu nadeszla okazalo sie, ze nie mam za bardzo czasu na pichcenie. Ale co sie nie
Przysmaki Karolkipierwszym kroku ucieram żółtka z cukrem, później dodaję do nich mascarpone, a na końcu ubite białka. Każdy biszkopt dokładnie namaczam w nasączeniu, układam w naczyniu lub na blaszce na ciasto, pokrywam kremem z serka i posypuję kakao. Tiramisu buduję z dwóch warstw biszkoptów oraz kremu, dlatego też te same kroki powtarzam ponownie. Tak przygotowany deser przykrywam folią spożywczą i wkładam(...)imprezach okolicznościowych bądź bez okazji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego bez pieczenia i szybko. Poniżej kilka propozycji na desery bez pieczenia , jeśli jesteście zwolennikami tego typu słodkości. mus czekoladowy sernik na zimno z owocami trufle kokosowe kogel-mogel z owocami torcik borówkowy bez pieczenia Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Tiramisu Składniki na włoskie
MeCooksPodwójnie czekoladowe, szybkie, bardzo smaczne muffiny z chrupiącą posypką z orzechów włoskich, płatków owsianych i jagły. Na weekend, do kawki, do książki idealne, spróbujcie jeśli macie ochotę ;) Składniki na 12 sztuk: Muffinki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 4 paski mlecznej czekolady Posypka(...)mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zamieszać. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić ciastem. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na posypkę i łyżeczką rozłożyć ją na wierzchu każdej babeczki. Wstawić muffinki do piekarnika i piec przez ok. 25 minut w temperaturze
Simply FoodCzekolada znana jest od wieków. Trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi. Jest podstawą wielu deserów, ciast, jest po prostu niezastąpiona w kuchni! Uwielbiam ją za jej ogromny wachlarz zastosowań. Spoglądając jednak trzeźwym okiem, ten produkt jest słodyczem, kalorycznym, słodkim słodyczem ;). Jedynie gorzka czekolada o dużej zawartości kakao jest dla nas zalecana- dodaje energii, pomaga w myśleniu, a dzięki dużej(...)Mleko z cukrem trzcinowym podgrzać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do słodkiego mleka dodać kakao oraz olej kokosowy. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się roztopią i połączą. Czekoladową mieszankę odstawić do wystudzenia. Głęboki talerz lub jakiś inny spodek wyłożyć folią spożywczą. Po wystudzeniu wyraźnie gęstniejącą masę czekoladą wylać na folię. Wierzch posypać posiekanymi fistaszkami, migdałami lub innymi orzechami
Nastoletnie Wypiekaniesera ricotta 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 puszki mandarynek dodatkowo: opakowanie pierniczków nadziewanych w glazurze wiórki czekoladowe kilka łyżek mleka 2-3 łyżki bitej śmietany (opcjonalnie) Przygotować biszkopt: białka ubić, następnie po trochę dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać(...)posiekane pierniczki. Masę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu ułożyć pierniczki i powtykać je do masy. Blaszkę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Stężałe ciasto wyłożyć na paterę do góry dnem, zdjąć blaszkę i delikatnie ściągnąć folię. Brzegi obsypać wiórkami. Wierzch udekorować bitą śmietaną i mandarynkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszaj\u0105c do uzyskania jednolitej masy.","Mase przek\u0142adamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Dynioe babeczki Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 babeczek Porcje 12 babeczek Składniki 200 g puree z dyni 160 g jabłka 250 ml mleko może być roślinne 100 g erytrol(...)mieszając do uzyskania jednolitej masy. Mase przekładamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Inne informacje Dodając do masy ok. 50-100 g drażetek czekoladowych uzyskamy wyjątkowo czekoladowe muffiny dyniowo-jabłkowe
Kucharzycasernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną(...)masę serową a na górę układamy ciastka. Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolibędzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak trzeba bardziej uważać przy przewracaniu placków - są bardzo miękkie. Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ banany same w sobie są bardzo słodkie. Lubimy jednak połączenie bananów z czekoladą i stąd uzupełnienie sosem z gorzkiej czekolady, które nam wszystkim bardzo pasuje. Z reguły(...)obrać,rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Sos czekoladowy 100ml śmietanki 30% 40g gorzkiej czekolady Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając. Placki polewać sosem lub po prostu w nim maczać. Smacznego
Pełny talerzSmak kwaśny i słodki, to dwie przeciwności, które po połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu dają…….., sami zresztą sprawdźcie. Składniki: 12 - 14 szt. 100 g czekolady gorzkiej, 4 łyżki kakao, 200 g masła, 15 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)proszkiem do pieczenia i solą. Całe jajka ubijamy, dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilii i nadal ubijamy. Jajka łączymy z przestudzoną czekoladą, powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy za pomocą łyżki do papilotek lub foremek sylikonowych, do 2/3 ich wysokosci. Muffinki pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Patyczkiem sprawdzamy czy środek nie jest wilgotny
Moniki Smakołykibabeczki dla prawdziwych fanów czekolady. Do tego przepyszny krem z nutelli. Ja do nadziania użyłam śliwek ale możecie wykorzystać dowolne owoce, albo z nich zrezygnować. Babeczki są mięciutkie, mocno czekoladowe i wilgotne. Naprawdę polecam !! Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą Składniki: 1/2 szklanki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, kawę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Papilotki wypełnić do połowy ciastem, następnie nałożyć owoce i przykryć je reszta ciasta do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z nutellą. Najlepiej słodkość i intensywność kremu
Mania Gotowania