ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:1188/1520)

American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 163

cukrem trzcinowym demerara) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja waniliowa szczypta soli 200 - 300 g drobno posiekanej czekolady (białej i ciemnej), czekoladowych groszków, lentilków itp.  Zamiast części czekolady można dodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy pekan, włoskie lub laskowe, migdały, wiórki kokosowe lub co nam tylko przyjdzie do głowy. Miękkie masło(...)koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko

Gotujemy i jemy
Jadalne prezenty, czyli jak niezobowiązująco, ale od serca obdarować bliskich 120

widzianymi znajomymi. Taki upominek nigdy nie stawia obdarowanego w niezręcznej sytuacji, kiedy czuje się zobowiązany zrewanżować. Ja takie prezenty uwielbiam i dawać, i otrzymywać. Może to być własnoręcznie upieczone ciasto czy deser w fantazyjnym słoiczku, przewiązanym kolorową wstążeczką i ozdobionym wydrukowaną na domowej drukarce etykietą. Czasami kupuję jakieś drobne przetwory tylko dla oryginalnego słoiczka. Wykorzystuję je potem właśnie do takich(...)muffinki lub babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort wiśniowy z kremem śmietankowym z białą czekoladą 233

kremem na bazie śmietany, mascarpone, białej czekolady, z dodatkiem galaretki wiśniowej. Do tego frużelina wiśniowa, która przełamuje słodycz tortu. Uwielbiam takie smaki. Z powodu tego, że robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę za dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego wyglądu. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej(...)serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 galaretka wiśniowa + 160 ml wody 2 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka 90 g białej czekolady Dekoracja: posypka czekoladowa starta gorzka czekolada opcjonalnie świeże wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia

Passions hobbies life
ORZEŹWIAJĄCY TORT KARNAWAŁOWY 152

momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dobrze wymieszać. Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń(...)położyć ciemny biszkopt, nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy cytrynowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania.    var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel

Ciastka - domowe słodkości
Mini ptysie 898

podgrzewając na małym ogniu aż powstanie zwarta kluska. Kiedy ciasto nie jest już bardzo gorące przekładamy je do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm. Wyrównujemy wierzch ciasteczek palcem zanurzonym w wodzie. Ptysie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym(...)polewa będzie bardziej płynna i łatwiej zastygnie). Śmietanę przekładamy do worka z malą okrągłą tylką. Robimy dziurkę w spodzie ptysia i nadziewamy bitą śmietaną. Wierzch ptysiów maczamy w polewie czekoladowej. Dekorujemy cukrowymi koralikami. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Mini ptysie pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI 134

jest bardzo pyszny. Z kremem jagodowym i malinowym.    Biszkopt ciemny 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanki cukru 1czubata łyżka kakao 1 duże jajo 1½ szklanki oleju ½ szklanki czekoladowego serka homogenizowanego ½  łyżki octu jabłkowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej Biszkopt jasny 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus jagodowy 300g świeżych lub mrożonych(...)roztrzepać jajka dodać olej i serek. Wymieszać. Składniki suche należy przesypać po łyżce do składników mokrych, dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet. Gdy powstanie piana przelać do ciasta, wymierzać. Ciasto należy przelać do blaszki i piec w 180oC przez 45minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić

Słodki Zakątek
Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału 223

rozwałkowujemy (podsypując mąką) na okrągły placek o grubości ok. 2-3 mm. Wyrównujemy brzegi (najlepiej jest przyłożyć talerz lub miskę o średnicy ok. 21 cm i odrysować nożem). Kroimy ciasto jak pizzę – na 8 trójkątów. Na podstawę trójkąta nakładamy trochę maku i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)ciastka z resztek Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się. Ale nie ma co płakać ... Piernik na guinessie Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na pier... Czekoladowa śliwka - prawdziwa poezja smaku Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała... Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięc... Post Wegańskie kruche rogaliki

Poezja smaku
Mus z białej czekolady z orzechami 350

białej czekolady to pyszny i puszysty deser, który zachwyci każdego. Mus z czekolady możemy podawać jako samodzielny deser, ale też możemy użyć go jako krem do przełożenia ciast czy tortów. Deser nie jest trudny ani czasochłonny do przygotowania. Składniki: 150 g białej czekolady 3 białka 200 g śmietanki kremówki 25 g drobnego cukru lub cukru pudru Szczypta soli Orzechy włoskie(...)sztywną pianę. Do ubitej śmietany powoli dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Za pomocą trzepaczki delikatnie mieszamy ze sobą śmietanę kremówkę z czekoladą. Następnie małymi partiami do powstałej masy czekoladowej dodajemy ubite białka. Bardzo delikatnie i dokładnie mieszamy składniki ze sobą. Musi powstać nam delikatny mus. Do pucharków przekładamy powstały mus z białej czekolady. Na górę układamy rozłupane orzechy włoskie

CookMag
Mini ptysie 562

podgrzewając na małym ogniu aż powstanie zwarta kluska. Kiedy ciasto nie jest już bardzo gorące przekładamy je do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm. Wyrównujemy wierzch ciasteczek palcem zanurzonym w wodzie. Ptysie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym(...)polewa będzie bardziej płynna i łatwiej zastygnie). Śmietanę przekładamy do worka z malą okrągłą tylką. Robimy dziurkę w spodzie ptysia i nadziewamy bitą śmietaną. Wierzch ptysiów maczamy w polewie czekoladowej.   Dekorujemy cukrowymi koralikami. Przed podaniem schładzamy w lodówce.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Malinowe serniczki z owocami! 131

Malinowe serniczki z suszonymi wiśniami i żurawiną podane z pestkami granatu i sosem czekoladowym MALINOWE SERNICZKI Z BAKALIAMI /przepis własny/ 350 g twarogu sernikowego 30 g malinowego budyniu w proszku (bez cukru) duże jajko łyżka masła kakaowego (można zastąpić zwykłym) 15 g soczystych wiśni Bakalland 15 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego(...)syrop klonowy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać suszone owoce i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Masę serową przelać do natłuszczonych foremek. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). W trakcie pieczenia na bieżąco kontrolować stopień wypieczenia, aby serniczki się nie przypaliły. Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu. Smacznego

Poranek na słodko
Tort egzotyczny 224

przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii.  Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń(...)Każdą smarujemy dżemem żurawinowym zmieszanym z rumem. Na spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami

Luźna Kuchnia
Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 771

pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.   Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej

kulinarnyswiatdomi
Muffiny z czekoladową niespodzianką 144

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka 100 ml oleju 600 ml mleka opakowanie budyniu czekoladowego (0,5l) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować budyń czekoladowy, który będzie naszym nadzieniem. 300 ml mleka zagotować - uwaga! nie przypalić ;D Do100 ml zimnego mleka wsypać budyń i 2 łyżki cukru - wszystko to razem wymieszać i wlać do gotującego się(...)cukrami, proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką. Nie musi to być idealnie wymieszane, jeśli zostaną grudki, nic się nie dzieje;)  Mamy gotowe ciasto i nadzienie. To teraz trzeba przygotować papilotki - z tego przepisu powinno wyjść 18 sztuk ;) Do papilotki dajemy 2 małe łyżki ciasta, łyżkę budyniu i łyżkę ciasta - tak żeby przykryć ciastem budyń

Lawendowe Niebo
Muffinki Tiramisu 277

łyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ).Wypełniamy(...)muffinki.KREM:Śmietanę ubijamy na sztywno.Serek mieszamy z cukrem pudrem.Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką!Przygotowany krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy muffinki.Dekorujemy czekoladową posypką lub kakaem.Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny ( krem musi stężec

Ostra na Słodko
Mała rzecz, a cieszy 167

leżało. Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki i mleko zmiksować(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z niespodzianką 323

Babeczki z niespodzianką pojawiły się już kiedyś na blogu (można je znaleźć tu) tym razem jest to wersja do pieczenia. Do moich babeczek wykorzystałam niedawno kupione

Ciastkozercy
Torcik mascarpone-malina z tynkiem z białej czekolady 26

następnie, miksując już na niskich obrotach, dodajemy ją łyżka po łyżce do ubitych jajek. Miksujemy do połączenia. Polecam jeszcze packą silikonową delikatnie całe ciasto wymieszać, aby upewnić się że wszystko się dobrze połączyło.   Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy i pieczemy na złocisty biszkopt około 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy na kartkę, do lekkiego przestygnięcia. Gdy już(...)opakować upieczony biszkopt w papier do pieczenia lub wstawiać do pojemnika do przechowywania ciasta.   Na następny dzień przygotowujemy gorzką herbatę do nasączenia, odpowiednio wcześniej aby ostygła. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty – około 2 cm każdy, polecam użyć linijki i ostrego, dużego noża. Spód ciasta jest u mnie wierzchem, bo jest najbardziej równy, a wcześniejszy wierzch jest spodem

Smaczna Strona
Owsianka kokosowa z marakują 57

Share Pinterest Print Owsianka kokosowa z marakują to zdrowy i sycący posiłek na dobry początek dnia. Ekspresowe i pyszne śniadanie Owsianka kokosowa z marakują Składniki: 1

Oryginalny smak
Sernik z pianką 25

Ciasto kruche: 2szkl mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  0,5szkl cukru kryształu  1 cukier waniliowy  200g zimnego masła  3 żółtka  1 łyżeczka kwaśnej śmietany  Mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ I waniliowy wsypać do miski u wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto(...)cukier kryształ I waniliowy I miksować do uzyskania jasnej masy. Wsypać proszek budyniowy I wymieszać. Następnie partiami wmiksowac ser. Miksować tylko do połączenia składników. Masę serową przelać na przygotowane ciasto w blaszce I wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach na chwilę otworzyć piekarnik aby wyłożyć pianę kisielową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pianką kisielowa

Waniliowe Improwizacje
CIASTO Z KIŚLEM NA ZIMNO 94

Składniki: Masa serowa 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 200 ml szklanka mleka 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego

Ciastka - domowe słodkości
Sernik chałwowy 1398

Delikatny, lekki, a jednocześnie mocno serowy sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Łatwy do zrobienia, super smaczny i wychwalony przez gości i domowników. Ten sernik jest

Przepiski.pl
Muffinki czekoladowe 73

Dziś coś dla wielbicieli mocno czekoladowych smaków. Pyszne, puszyste i rozpływające się w ustach muffinki. Dzięki dużej ilości kakao zyskują one czekoladowy smak, a przy okazji nie są za słodkie. Całość uzupełnia polewa czekoladowa. Muffinki można wykonać z dodatkiem ulubionych owoców, świetnie sprawdzą się np. wiśnie.  Składniki (10-12 sztuk): 1 szklanka mąki orkiszowej/pszennej* 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 1/2 szklanki(...)wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników np. za pomocą trzepaczki (można też krótko zmiksować) Następnie przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przekładać do foremek na muffinki (używam silikonowych) Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy

Healthy food explorer
Sernik z nutellą 97

Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Sernik z polewą z nutelli jest przygotowany na półkruchym spodzie z kakao, który nie wymaga podpiekania. Jeśli wolicie serniki bez ciasta albo bardzo Wam się spieszy, możecie zupełnie zrezygnować ze spodu. Warunkiem udanego wypieku jest jednak bardzo dobrej jakości ser z wiaderka. Sernik nie wyjdzie, jeśli użyjecie kiepskiego, wodnistego sera(...)przygotowanie: Ciasto: połączyć mąkę, kakao proszek i cukier. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, wyrobić palcami, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać żółtko, zagnieść w kulę (gdyby było za suche, można dodać troszkę zimnej wody), wyłożyć od razu spód blaszki. Ciasto w blaszce włożyć do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażarki na 10 minut. Ciasto ma być

Lekcje w kuchni
Lody chałwowe 79

słodkości. Wiem, że jedni ją kochają a inni omijają szerokim łukiem. Bez wątpienia jestem w tej pierwszej grupie i staram się ją przemycać do jak największej liczby deserów i ciast. Kiedy w końcu zrobiłam lody chałwowe, z miejsca wiedziałam, że na stałe wejdą do mojego kulinarnego repertuaru. Dosłownie trudno jest się od nich oderwać, dlatego mam bardzo silne przeczucie (graniczące(...)head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jaką chałwę wybrać na lody chałwowe? W sklepach znajdziecie mnóstwo rodzajów chałwy. Począwszy od tej najzwyklejszej, bez żadnych dodatków smakowych, poprzez waniliowa i czekoladową, a na bakaliowej, pomarańczowej i jeszcze wielu innych skończywszy. Która z nich najlepiej nadaje się na lody chałwowe? Odpowiedź jest bardzo prosta: każda! Najważniejszym jest, aby smakowała tobie. Ja najczęściej

okolicepalnika.pl
Jogurtowa zebra bez pieczenia 126

czas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :)  Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem. Wartość odżywcza 1 porcji: 125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g Składniki(...)jogurtem i dokładnie mieszamy.  Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.  Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Jogurtowa zebra bez pieczenia 140

czas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :)  Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem. Wartość odżywcza 1 porcji: 125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g Składniki(...)jogurtem i dokładnie mieszamy.  Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.  Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tradycyjne ptasie mleczko z galaretką 142

Witajcie, Dzisiaj publikuję przepis na prośbę czytelniczki Agnieszki, która tak do mnie napisała: „Witam. Poszukuję przepisu na ptasie mleczko, ale takie jak klika lat temu robiły

Przepisy Babci
Piernikowe babeczki czekoladowe 128

Piernik w formie babeczek? Czemu nie? Kto ma ochotę na piernikowe muffinki?  Zapach w domu nieziemski :)  SKŁADNIKI (na 17 babeczek)  2 szklanki mąki

Moje Kuchenne Rewelacje
Babeczki Smętarne na Halloween 109

prosty, ale głównie chodzi o efekt wizualny, więc można użyć jakichkolwiek czekoladowych muffinek, nawet gotowych z dobrej cukierni. W takim wypadu zamiast kruszenia jednej na kawałki polecam roztłuc kilka czekoladowych herbatników, albo oreo bez kremu. Składniki na 11 sztuk: Babeczki 12szt.: 220 g mąki 40 g ciemnego kakao 100 g - 120 g cukru ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)solą. W drugiej misce roztrzepać rózgą maślankę olej jajo i ocet. Wymieszać do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych, szybko wymieszać (lub krótko zmiksować), tylko do połączenia składników. Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec ok 20 minut w 180°C bez termoobiegu. Wystudzić na kratce. Dekoracja: 200 g kajmaku w temperaturze pokojowej 100 g czekolady cukrowe kości, czaszki do posypania Jedną

Pełny talerz
Ciastka pieguski z orzechami, rodzynkami i czekoladą 198

Popularne ciastka pieguski, do których dodałam jeszcze polewę czekoladową a w nich: orzechy, rodzynki i czekolada:). Wielkość ciastek dowolna.  Ciastka: 200g masła 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  1/2 szklanki cukru  2 jajka 100g orzechów włoskich 100g czekolady mlecznej  100g rodzynek  Polewa: 50g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1. Mąkę mieszamy(...)miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników.  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy pomiędzy nimi spore odstępy.  4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią ciastka. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Domowy kisiel z malin 309

pewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam że teraz będę go robić częściej. Jest zdrowy, naturalny a przy tym przepyszny i szybki w wykonaniu. Może też służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy(...)patelnię. Mieszamy, gotując jeszcze 2-3 min. Jeśli kisiel jest za rzadki, dodajemy jeszcze z 1/2 łyżeczki skrobii rozmieszanej w kapce wody. Kisiel gotowy! Ja podałam go z budyniem czekoladowym bo to ulubione zestawienie Jaśka ale można zjeść też bez niczego lub z innym deserem. Pyyycha. Polecam. Mam nadzieję, że teraz żadne przeziębienie nas nie dopadnie. W zimie planuję robić

Mama z miasta
Sernik waniliowy z nutką pomarańczy 181

zmielonego (może być z wiaderka) szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 5 jaj pół szklanki śmietanki  kremówki 36% Na polewę czekoladową: 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 50ml śmietanki kremówki 36% Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy blenderem na proszek, dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem(...)składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta nie będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu przedłużamy czas

Smak mojej kuchni
Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie 225

Budyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła

Poezja smaku
Cycki murzynki 402

Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Marsjański sernik 228

Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło (ok 3 łyżek) z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany(...)dokładnie, dodać posiekane marsy i Baileys'a. Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Sernik nie będzie miał zwartej konsystencji - jest

sierotka maRysia w kuchni
Popękane ciasteczka czekoladowe 144

Delikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz(...)dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin.  2.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki

Na Ciasteczkowych Papierach
Piernik staropolski - dojrzewający 151

blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut).    Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać pokrojone bakalie wg uznania. Rozgrzać je, by się lekko skarmelizowały, a następnie ciepłą masą przełożyć pierniki. Jedną warstwę można przełożyć powidłami(...)się "nie przegryzą". Dobrze więc upiec go wcześniej. Gotowy piernik przechowuj zawinięty w ściereczkę lub pergamin. Jeśli chcesz, by piernik jeszcze dłużej zachował swoją świeżość możesz polać go polewą czekoladową lub lukrem jednak wg mnie nawet bez tego jest przepyszny i wystarczająco słodki.   Przepis znalazłam na blogu: www.smakolykialergika.pl. Wprowadziłam w nim lekki zmiany

Mania Wypiekania
Mazurek kajmakowy 184

pieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy krawędź. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)góry.  Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ

My Culinary Art
Muffinki na Halloween 165

dłuższej przerwie, wracam do mojego piekarnika i muffinek. Z końcem października by było coś w klimacie Halloween, mam swoją wersję na słodko - czekoladowe babeczki. W miarę moich możliwości, udało mi się je przyozdobić pajęczyną bez pająka. Nic specjalnego, ale w towarzystwie horrorów klasy B, w nastój Halloween już się wczułam :) To co - trick or treat?:)  Składniki suche 2 szklanki(...)Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z kefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki

pink envelope
Mufinki mocno czekoladowe 152

Może jeszcze komuś przyda się przepis na perfekcyjne, czekoladowe muffinki idealne na sylwestra z przyjaciółmi. Są tak szybkie w przygotowaniu, że z pewnością zdążycie zrobić je przed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 170 g cukru pudru(...)miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości). Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek silikonowych. Piec 20-25 minut w 190*C.  Przepis  Pani Doroty

Chocolate Muffin Blog
Ciasto serowo- jabłkowe 505

Wielkość formy :  Ciasto kruche:60 dag mąki 3 jajka25 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone(...)rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć  blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia