małe pociechy w domu zjedzą je z ogromną chęcią. Na śniadanie możecie je podać wytrawnie, np. z wędliną, pomidorem, żółtym serem, a na deser z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Uzupełnieniem mogą być świeże owoce. Składniki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cukru szczypta soli Składnik na bitą śmietanę(...)owocami – przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy następnie mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier i sól. Jeśli planujecie zrobić gofry wytrawne, to zrezygnujcie z dodatku cukru. Do ciasta dodajemy również olej, aby gofry nie przywierały do gofrownicy. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy miksera do połączenia się składników. Nie powinno być w cieście grudek. Ciasto na gofry jest z zasady
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pavlova- beza królowa Nie jest piękna, nie jest idealna, ale moja. Robiona na szybko, truskawek nie było, ale wykorzystałam więc co było pod ręką. totalna improwizacja
LatosiowydomJak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać
KorniszonkiI znów Święta. Ten rok zleciał tak szybko. Znów nastały błogie dni , spędzone w gronie najbliższych. A jak święta to i sernik być musi koniecznie. U
Z Majeczką w kuchniPyszny , mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową . Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mleka 290 g powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 2 łyżki sody oczyszczonej 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika około 350 g bakalii (100 g kandyzowanej skórki(...)śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia
Ciastka - domowe słodkościpostarajcie się oprócz życzeń osłodzić ich los czymś słodkim, wyjątkowym, przygotowanym tylko dla Nich. Warto! Bo to bardzo ważne osoby w naszym życiu. Składniki: 250g ciasteczek czekoladowych np. Łakotek 5 łyżek mocnej herbaty 1 łyżka miodu 800g tłustego sera twarogowego 250g serka mascarpone 4 łyżki śmietanki kremówki 2 duże banany 1 budyń toffi 5 jajek 300g masy(...)Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie zmniejszyć temp. do 150-160C. Po tym czasie na masę kajmakową, która powinna już być ścięta
Raj dla PodniebieniaZawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej
Di gotujewspomniałam wcześniej jest bezglutenowa. Jest gładka, o specyficznej pomarańczowej barwie. A co najważniejsze jest zdrowa, ma bardzo dużą ilość białka. Można ją stosować zarówno do wypieków – jak wspomniane czekoladowe babeczki – jak i np. do zagęszczania sosów. Warto w swojej kuchni poznawać nowe smaki i produkty. Składniki: (na około 7 większych babeczek) 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków(...)suche i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, znów chwile mieszamy łyżką (dosłownie 2-3 razy). Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie większe). Ciasto przekładamy do papilotek. Babeczki pieczemy w 180 stopniach na środkowym poziomie (w nagrzanym wcześniej piekarniku) około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia uzależniony od piekarnika i wielkości
Słodkie okruszkiczyli boski smak. Jeśli marzy się Wam chwila czekoladowego uniesienia i macie do dyspozycji 30 minut na przygotowanie, to zabierajcie się do pracy. Bardzo polecam!!! Składniki na ciasteczka intensywnie czekoladowe: na 10 ciastek 175 g czekolady Goplana gorzka 60 % kakao 1 łyżka masła 1 szczypta soli 1 duże jajko 75 g cukru trzcinowego 30 g mąki wymieszanej(...)powstałą masę odkładamy na około 10 minut, żeby stężała i można było formować ciasteczka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto układamy łyżką na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach, bo czekolada się roztopi i rozpłynie tworząc płaskie ciastko (ja piekłam na dwie tury, część nałożyłam w formie gałek, wtedy
Rozpustne gotowanieChcę wsłuchiwać się, jak ostrze noża powoli, choć zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache. Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona(...)towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru
KUCHARNIAmogę spokojnie zająć się gotowaniem i pieczeniem. Zapach piernika roznoszący się po całym domu jeszcze potęguję ta przedświąteczną atmosferę. Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki :-) Przepis na dużą keksówkę znalazłam na tej stronie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 250 g masła(...)przesiać. Białka ubić z szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią piernik
Na słodko lub wytrawnieHALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWEJedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną
Słodko-Słony Świat Ilonyteraz każde ciasto robi się niemalże samo, w robocie przygotowuje gofry, naleśniki, pancakes, ciasto na makaron, pizzę, chleby. Używam go nieprzerwanie od kilku lat i nadal jestem jego olbrzymią fanką. Kocham go również za ten vintage wygląd i za możliwość nieustannego rozbudowywania go o kolejne elementy. Wybrałam model Artisan, dzięki czemu mogę przygotowywać nawet bardzo duże porcja ciasta(...)ciasto zagniatam w robocie kuchennym i na sam koniec zazwyczaj dodaje 2-4 łyżki wrzątku tak aby ciasto się tylko zagniotło. Ciasto powinno być tępe, ciężkie pod ręką. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy zawsze na minimum 35 minut najlepiej 1 godzinę, to czas, w którym w cieście działa proces autolizy, dzięki czemu ciasto będzie mięciutkie i elastyczne. Ciasto wyjmujemy
SMYKWKUCHNIMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis nazapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując mąką, na prostokąt grubości około 0,5 cm. Prostokąt(...)ciasteczek. Zamiast lukru, ciastka możesz posypać cukrem pudrem. Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka Zobacz inne przepisy na szybki deser: Ekspresowa szarlotka z bułeczek maślanych – przepyszny deser Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka Pieczone banany Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Artykuł Kruche roladki z marmoladą – pyszne ciasteczka pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneżółtko i 1 łyżeczka wody do smarowania ciastek Wykonanie dekoracji: ? Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy i wyrobić twarde ciasto. ? Zrolować z kawałków ciasta 30 cieniutkich wałeczków i uformować 30 sztuk 12cm ósemek na bok tortu. ? Z reszty ciasta zrobić grzybki – wycinać okrągłe ciastka 4 i 6 cm średnicy i zrolować tyle samo trzonków. ? Posmarować żółtkiem i piec(...)piekarniku do 180 st.C przez 10-15 minut. Kabłączek. ? 3 dkg mąki ? 1/2 jajka ? szczypta proszku do pieczenia ? 1/2 łyżeczki masła ? 1/2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie kabłączka: ? Wyrobić twardawe ciasto. Zrolować cienki długi wałek, złożyć go na pół. Skręcić i zwinąć w kabłączek. ? Gotowy ma mieć 50-60 cm długości. Posmarować żółtkiem i piec w temp 180 st.C przez
To co kochamtowarzystwie migdałów oraz mają cytrusowy aromat. Kruche nieco twardawe, chrupiące z dużą dozą dowolnych orzechów to idealny dodatek do popołudniowej kawy bądź herbaty. U mnie Cantuccini w wersji czekoladowej w towarzystwie pistacji z dodatkiem białej czekolady oraz skórki cytrynowej. Zapraszam. Składniki: 4 duże jajka (L) 1 żółtko 350 g cukru drobnego 10 ml ekstraktu waniliowego 320 g mąki(...)papierem do pieczenia i całą masę przelewamy prosto na papier rozprowadzając na kształt rozpłaszczonej elipsy lub płaskiego i szerokiego bochenka chleba. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Ciasto pieczemy 35 minut. 6. Po upieczeniu całkowicie studzimy a następnie nożem najlepiej ząbkowanym ( do pieczywa) kroimy zgrabne kromeczki. 7. Ponownie układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy
vaniliowoczekoladowaSkładniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część ciasta również nasączyć od wewnętrznej strony i posmarować pozostałą częścią powideł. Położyć na pierwszą część. 7. Pozostałą
A Ty Smakuj Mniewiem dlaczego, ale byłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu. Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie. Owszem serniko-brownie było, ale nie z dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie. Zainspirował mnie wpis na Orangen Mond. Składniki: 250 g puree z dyni 2 łyżki cukru(...)ponownie ucierać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Wymieszać masę. Formę do brownie (23 cm) wyłożyć papierem. Na spód wlać masę czekoladową. Na wierzch wylać masę dyniową. Przemieszać po wierzchu łyżką lub nożem, aby delikatnie wymieszać dwie warstwy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około
Sto kolorów kuchni