Share Pinterest Print Owsianka kokosowa z marakują to zdrowy i sycący posiłek na dobry początek dnia. Ekspresowe i pyszne śniadanie Owsianka kokosowa z marakują Składniki: 1
Oryginalny smakSkładniki: Masa serowa 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 200 ml szklanka mleka 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
Ciastka - domowe słodkościDelikatny, lekki, a jednocześnie mocno serowy sernik z chałwą na ciasteczkowym spodzie. Łatwy do zrobienia, super smaczny i wychwalony przez gości i domowników. Ten sernik jest
Przepiski.plDziś coś dla wielbicieli mocno czekoladowych smaków. Pyszne, puszyste i rozpływające się w ustach muffinki. Dzięki dużej ilości kakao zyskują one czekoladowy smak, a przy okazji nie są za słodkie. Całość uzupełnia polewa czekoladowa. Muffinki można wykonać z dodatkiem ulubionych owoców, świetnie sprawdzą się np. wiśnie. Składniki (10-12 sztuk): 1 szklanka mąki orkiszowej/pszennej* 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 1/2 szklanki(...)wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników np. za pomocą trzepaczki (można też krótko zmiksować) Następnie przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przekładać do foremek na muffinki (używam silikonowych) Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy
Healthy food explorerKliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Sernik z polewą z nutelli jest przygotowany na półkruchym spodzie z kakao, który nie wymaga podpiekania. Jeśli wolicie serniki bez ciasta albo bardzo Wam się spieszy, możecie zupełnie zrezygnować ze spodu. Warunkiem udanego wypieku jest jednak bardzo dobrej jakości ser z wiaderka. Sernik nie wyjdzie, jeśli użyjecie kiepskiego, wodnistego sera(...)przygotowanie: Ciasto: połączyć mąkę, kakao proszek i cukier. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, wyrobić palcami, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać żółtko, zagnieść w kulę (gdyby było za suche, można dodać troszkę zimnej wody), wyłożyć od razu spód blaszki. Ciasto w blaszce włożyć do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażarki na 10 minut. Ciasto ma być
Lekcje w kuchnisłodkości. Wiem, że jedni ją kochają a inni omijają szerokim łukiem. Bez wątpienia jestem w tej pierwszej grupie i staram się ją przemycać do jak największej liczby deserów i ciast. Kiedy w końcu zrobiłam lody chałwowe, z miejsca wiedziałam, że na stałe wejdą do mojego kulinarnego repertuaru. Dosłownie trudno jest się od nich oderwać, dlatego mam bardzo silne przeczucie (graniczące(...)head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jaką chałwę wybrać na lody chałwowe? W sklepach znajdziecie mnóstwo rodzajów chałwy. Począwszy od tej najzwyklejszej, bez żadnych dodatków smakowych, poprzez waniliowa i czekoladową, a na bakaliowej, pomarańczowej i jeszcze wielu innych skończywszy. Która z nich najlepiej nadaje się na lody chałwowe? Odpowiedź jest bardzo prosta: każda! Najważniejszym jest, aby smakowała tobie. Ja najczęściej
okolicepalnika.plczas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :) Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem. Wartość odżywcza 1 porcji: 125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g Składniki(...)jogurtem i dokładnie mieszamy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieczas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :) Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem. Wartość odżywcza 1 porcji: 125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g Składniki(...)jogurtem i dokładnie mieszamy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuWitajcie, Dzisiaj publikuję przepis na prośbę czytelniczki Agnieszki, która tak do mnie napisała: „Witam. Poszukuję przepisu na ptasie mleczko, ale takie jak klika lat temu robiły
Przepisy BabciPiernik w formie babeczek? Czemu nie? Kto ma ochotę na piernikowe muffinki? Zapach w domu nieziemski :) SKŁADNIKI (na 17 babeczek) 2 szklanki mąki
Moje Kuchenne Rewelacjeprosty, ale głównie chodzi o efekt wizualny, więc można użyć jakichkolwiek czekoladowych muffinek, nawet gotowych z dobrej cukierni. W takim wypadu zamiast kruszenia jednej na kawałki polecam roztłuc kilka czekoladowych herbatników, albo oreo bez kremu. Składniki na 11 sztuk: Babeczki 12szt.: 220 g mąki 40 g ciemnego kakao 100 g - 120 g cukru ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)solą. W drugiej misce roztrzepać rózgą maślankę olej jajo i ocet. Wymieszać do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych, szybko wymieszać (lub krótko zmiksować), tylko do połączenia składników. Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec ok 20 minut w 180°C bez termoobiegu. Wystudzić na kratce. Dekoracja: 200 g kajmaku w temperaturze pokojowej 100 g czekolady cukrowe kości, czaszki do posypania Jedną
Pełny talerzPopularne ciastka pieguski, do których dodałam jeszcze polewę czekoladową a w nich: orzechy, rodzynki i czekolada:). Wielkość ciastek dowolna. Ciastka: 200g masła 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 jajka 100g orzechów włoskich 100g czekolady mlecznej 100g rodzynek Polewa: 50g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1. Mąkę mieszamy(...)miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy pomiędzy nimi spore odstępy. 4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią ciastka. Pozostawiamy
Szefowa kuchnipewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam że teraz będę go robić częściej. Jest zdrowy, naturalny a przy tym przepyszny i szybki w wykonaniu. Może też służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy(...)patelnię. Mieszamy, gotując jeszcze 2-3 min. Jeśli kisiel jest za rzadki, dodajemy jeszcze z 1/2 łyżeczki skrobii rozmieszanej w kapce wody. Kisiel gotowy! Ja podałam go z budyniem czekoladowym bo to ulubione zestawienie Jaśka ale można zjeść też bez niczego lub z innym deserem. Pyyycha. Polecam. Mam nadzieję, że teraz żadne przeziębienie nas nie dopadnie. W zimie planuję robić
Mama z miastazmielonego (może być z wiaderka) szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 5 jaj pół szklanki śmietanki kremówki 36% Na polewę czekoladową: 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 50ml śmietanki kremówki 36% Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy blenderem na proszek, dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem(...)składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta nie będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu przedłużamy czas
Smak mojej kuchniBudyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła
Poezja smaku