zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit! Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej z mascarpone.Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować. Składniki:Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 80 ml wody(...)jasny szablon żyrafy. Następnie włożyć blachę ze wzorem na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia.Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką. Czekoladową masę wylać na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzić delikatnie masę, tak aby nie popsuć wzoru. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze
Fabryka pomysłówJajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów. Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie oczywiście
Słodki sentymentzamrażarce mieliśmy zamrożonych kilka tartaletek, z których przygotowaliśmy bardzo prosty biało-czerwony deser. Kruche ciasto wypełniliśmy kremem z białej czekolady i ozdobiliśmy kawałkami świeżych truskawek, to wystarczyło, aby otrzymać smaczny deser, którym można się cieszyć po obiedzie. Składniki na tartaletki z białą czekoladą i truskawkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko(...)Nadzienie: 100 g białej czekolady 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) 150 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować, przełożyć do foremek na tartaletki i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego
niecodziennikparyCzekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :) SKŁADNIKI: 1 jajko 1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Dodatkowo: 150 g rodzynek (u mnie pyszne ogromne Thompson Jumbo od Skworcu ) 70-100 ml likieru wiśniowego Krem do ozdoby: 100 g białej czekolady 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1. Rodzynki wsypać do rondelka, zalać likierem (tak żeby przykryły rodzynki), podgrzewać aż rodzynki nasiąkną dobrze likierem (najlepiej odstawić
Kto ugości moich gości?Brownie z czerwonej fasoli z sosem malinowym, to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Jeżeli ktoś nie pozna składu nigdy się nie domyśli z czego jest zrobione. Wyśmienite ciasto u mnie wychodzi zdecydowanie na prowadzenie w rankingu ciast ciemnych , suchych. Wierzcie mi, zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia:)) Towarzystwo malinowego sosu zdecydowanie podbija walory smakowe jak i wizualne , które mocno(...)śmietanki kremówki 30% Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Dno tortownicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać łyżką. Wylać
gotuj ze mnąSernik z dużą ilością czekolady gorzkiej i orzeszkami w słonym karmelu. Jak smakuje przekonajcie się sami i podejmijcie wyzwanie. Zapewniam was że sernik jest grzechu wart
wesoła kuchniaponcz, barwniki spożywcze w żelu (u mnie czerwony i niebieski), złota farbka lub jadalny brokat cukierniczy, 2 opakowania galaretki, dowolne owoce (u mnie maliny), gorzka czekolada lub polewa czekoladowa na oczy. Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na przestudzenie. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody. Foremki lub miseczki o średnicy zbliżonej(...)łatwiej przenosić podczas składania tortu. Miksujemy razem schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Uwaga: kremu nie wolno ubijać zbyt długo. Powinien mieć dość luźną konsystencję – w ten sposób łatwiej będzie uzyskać równe powierzchnie przy wygładzaniu brzegów tortu i wyciskać ozdoby. Kładziemy pierwszy ze spodów
CiastkozercyDziś mam dla Was przepis aż na 2 pyszne i słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką! Dla każdego coś dobrego! Idealne np. na weekend! Koniecznie zobaczcie! KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * ser biały 3 x mielony – 80 g * masło orzechowe(...)biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, chłodzimy. Do słoiczka dajemy porcję płatków z czekoladą, na to warstwa kremu orzechowego, kolejno płatki bez dodatku czekolady – czynność powtarzamy do wykończenia składników. Podajemy mocno schłodzone! BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE NA CHRUPIĄCYM SPODZIE SKŁADNIKI: ( 8 szt ) SPÓD: * czekolada mleczna – 100 g * płatki pszenne z otrębami Lubella – 100 g MASA
Ostra na SłodkoSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki 3 budynie czekoladowe Masa chałwowa: 2 budynie waniliowe 250 g margaryny lub masła (1 kostka) 500 ml mleka 250 g chałwy waniliowej Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier(...)cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościpatent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam(...)soku z cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 50 g ciasteczek amaretti mus czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 g konfitury z rokitnika 3 listki żelatyny dekoracja: ziarenka granatu ciasteczka amaretti kandyzowane kumkwaty Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOd jakiegoś czasu ciasto to króluje na grupach kulinarnych. Przepis bardzo mi się spodobał, bo ma moje ulubione mleko w proszku i postanowiłam
Passion of Cookingstole. Nie jest szczególnie skomplikowane do zrobienia, ani bardziej pracochłonne od innych ciast przekładanych. Jeśli lubicie cukierki typu Trufle, to pokochacie jego smak. Ciasto to jest prawdziwym hitem podczas rodzinnych uroczystości. Wychodzi wysokie i podzielne, a znika w mgnieniu oka. Składniki na ciasto Przysmak Sułtana: Ciasto: 200 g masła 5 jajek (rozmiar M) 150 g cukru 180 g mąki(...)ciasto wylewamy na blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm, ale możecie użyć nieco większej, gdyż ciasto wychodzi bardzo wysokie) wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto
e-PrzepisyKulinarneodrywamy małymi kawałkami, ewentualnie nakładamy odrobinę masła i wkładamy do ust. Zdjęcie: aldi.pl/aldi_bulka_wiejska_z_ziarnami_711_486_472_14500.html Ciasta Ciasta suche jemy widelczykiem, torty, kremy, desery „budyniowe” (np. creme brulee) jemy łyżeczką. Drobne ciasteczka, ptysie, pączki jemy rękami. Gdy pojawiają się torty z ciasta francuskiego powinien zostać podany specjalny nożyk. Drób Jeśli drób jest serwowany na stół w całości jego pokrojeniem (najlepiej specjalnymi nożycami(...)widelcem. Fondue Na specjalny szpikulec nabijamy kawałki mięsa, warzyw lub pieczywa i podgrzewamy w specjalnie przygotowanej masie serowej, bulionie lub w gorącym oleju. Ha! Są można nawet przygotować fondue czekoladowe. Roztopiony ser zawijamy sprytnie zawijamy wokół kąska. Nie ciągniemy na gotowym kąsku serowych „glutków”! Tak przygotowany kawałek za pomocą widelca zdejmujemy ze szpikulca na talerz i jemy za pomocą sztućców
Kate's KitchenSkładniki: 2,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego kilka łyżek oleju 1 duży słoik kremu czekoladowego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę (ja używam blendera – jest szybciej i nie ma grudek). Wlewaj ciasto na patelnię małymi strumieniami i smaż cienkie naleśniki aż do wyczerpania masy
Qlinarnie i QlinarnieCiasto toffi bez pieczenia Ciasto toffi bez pieczenia to moja kolejna propozycja na łatwe i pyszne ciasto bez użycia piekarnika. Ciasto jest na spodzie z herbatników
WSZYSTKO SMACZNE