Pyszne, kakaowe ciasto bez pieczenia za to z herbatnikami i masą budyniowo-maślaną. Bardzo proste do przygotowania, podzielne i co dla mnie najważniejsze przy ciastach z kremem, nie jest za słodkie i mdlące dzięki balansującej smaki warstwie z dżemu porzeczkowego :) Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") 1 litr mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)herbatników, na niej rozsmarować część masy kakaowej, następnie ułożyć druga warstwę z herbatników, na niej rozsmarować dżem porzeczkowy i cienką warstwę kremu kakaowego, przykryć trzecią warstwą herbatników, a na niej rozsmarować resztę kremu. Wierzch udekorować przesianym kakao lub czekoladowymi płatkami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą
Simply Foodswoim smakiem przywołują wspomnienia z młodzieńczych kolonii nad morzem w Łukęcinie. Lubię zarówno te na słodko – z dżemem wiśniowym mojej mamy, cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami albo kremem czekoladowym i bananami, jak i te wytrawne – pizzowe, z szynką, serem albo szpinakiem. Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z marką Hochland przygotowałam dla Was idealny przepis na chrupiące gofry(...)oraz olej. Dodajemy tymianek, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy ubite na pianę białka. Dokładnie mieszamy.Wylewamy porcję na nagrzaną i natłuszczoną gofrownicę, układamy porcję zółtego sera. Przykrywamy jeszcze niewielką ilością ciasta. Pieczemy na złoto. Podajemy na gorąco z jajkiem sadzonym, szynka parmeńską i świeżym szczypiorkiem! Pycha! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ HOCHLAND Więcej informacji na temat serów żółtych Hochland
Ostra na SłodkoBanany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco , mającym w swoim asortymencie zarówno te podstawowe produkty, jak i te rzadziej przez nas spotykane, a nie rzadko też wszędzie poszukiwane. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie sposób dostawy, na początku wybieramy pasujący nam dzień(...)zdecydowałam się na dawno już kuszące masła, pierwsze z orzechów laskowych, a drugie masło z migdałów, jeżeli chodzi o produkty tego typu, to do mojego koszyka wpadł jeszcze krem kasztanowy z wanilią, który bardzo mnie zaciekawił. (co zrobiła Natalia po otrzymaniu paczki? poleciała i otworzyła słoiczek z masłem z laskowych.. i stwierdziła, czemu jest tak mały, zdecydowanie moje
More food, love and dreamsDelecta kamyczki czekoladowe Delecta zielony barwnik spożywczy 250 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone cukier waniliowy Delekta 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie(...)układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono. Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu
Malinowe Pocałunkitortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy. Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 batony Snickers Składniki(...)toffi. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy
Słodki Zakątekciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru(...)lodówki. Masło orzechowe mieszamy z mlekiem lub śmietaną kremówką (mnie zostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno dać je się łatwo rozsmarować na biszkopcie. Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką. Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym
CiastkozercyFajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo: tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem
Kuchnia domowa AniPierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka(...)proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25 – 30 minut. Środek ciasta po upieczenia powinien być miękki. Wyjmij spód i ostudź. Żelatynę namocz w wodzie.Mieszankę maliny mango zagotuj
codojedzeniapyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy przepis. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki(...)masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji… …i gotowe ! Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z czekoladą ( zwłaszcza białą czekoladą) oraz słodkimi polewami np. toffi, karmelową lub czekoladową. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem gruszkowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyalbo z odpadów z owoców z wyciskarki. Żadnego tortu, żadnych ciast przekładanych, biszkoptów rzucanych... Co się stało??? A to się stało, że dziecko mam w czwartej klasie i zamiast kremem smarować kolejne warstwy placków, smarujemy zdania wielokrotnie złożone o stanie pogody, epokach i Pinokiach :) Składniki: 250 g suchego maku 5 jabłek 5 jajek 200 g cukru 150 g miękkiego(...)makową. Na samym końcu dodajemy bakalie. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 20 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm) i pieczemy w temperaturze 180 st. z termoobiegiem przez około 50 minut. Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego
bistro mamadodajemy cukier,potem żółtka, następnie mąkę i kakao. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Gorące ciasto wykładamy na ścierkę, ściągamy papier do pieczenia zawijamy i odkładamy do ostudzenia. KREM Z litra mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy. Do połowy szklanki mleka dodajemy 3 żółtka, cukier,budynie, mąkę i dokładnie miksujemy.Wylewamy na gotujące(...)kremie. Na nie dajemy znów masę michałkową i kładziemy drugi orzechowy spód-ponczujemy. Masą michałkową smarujemy cały tort. Boki obtaczamy w zmielonych orzechach włoskich. W tym momencie polecam tort wstawić na około 30 minut do lodówki.Krem się zetnie i tort będzie stabilny. Potem dekorujemy według własnego pomysłu. Ja zrobiłam rozety z białej masy, na nie dałam plasterki michałków, czekoladowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPowoli w mojej kuchni zaczynają pojawiać się świąteczne klimaty. A to za sprawą tego, że szykuję już dla Was pachnące świętami przepisy :) Jeśli mi się uda
My simple kitchengenialne warstwy: aksamitny, kremowy, ciężki sernik, przepięknie pachnący skórką pomarańczową, o subtelnym smaku pomarańczy, do tego słodki, mocno pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej pomarańczy. Całość podana na czekoladowym spodzie z pełnoziarnistych herbatników :) Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać, hmm ?! :) Sernik jest cudowny, sernik łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuje i nic, tylko go jeść :D SKŁADNIKI NA SPÓD(...)mąki ziemniaczanej 200 ml śmietany kremówki 36% ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy skórka otarta z 1 dużej pomarańczy DODATKOWO: 3/4 porcji Orange Curd (Krem Pomarańczowy) z tego przepisu lub, jeśli wolisz, przygotuj porcję Orange Curd tylko do tego sernika z podanych proporcji: 2 żółtka 1 jajko 100 g cukru
Słodko-Słony Świat Ilonyprzesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka pełnego 300 g masła 150 g cukru pudru(...)mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. wykonanie placka: Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzenia