Ostatni weekend przed końcem ferii zimowych (moich ferii, w poniedziałek wracam na studia :) ) a na dworze +11`C. Nic tylko chodzić na długie spacery, przesiadywać
Słodkie Przyjemnościkakao 2 łyżki, sól szczypta, warstwa wiśniowa: wiśnie wydrylowane 500 g, galaretka wiśniowa 3 szt, woda 3,5 szklanki, masa czekoladowa: mleko 500 ml, cukier kryształ 3 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, masło 200 g, cukier puder 5-7 łyżek, polewa: masło 100 g, cukier 80 g, mleko 3 łyżki, kakao 3 łyżki, dodatkowo: wiórka kokosowe do dekoracji, Sposób przygotowania(...)Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. i pieczemy w temp. 170 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na spód biszkopta i wstawiamy ciasto
kulinarne odsłony patibyło, gdyby dodatkowo ciasto było oblane polewą, która zamiast zastygnąć będzie powodowała, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i czekoladowe. Wtedy wpadłam na pomysł, że świetnie w tej roli sprawdzi się masa budyniowa! Dzięki stworzeniu tego przepisu przypomniałam sobie jak pełny i bogaty, czekoladowy smak ma prawdziwy, domowy budyń. Budyń z tego przepisu jest trochę bardziej wymagający ale także też(...)trochę więcej pracy ale efekt końcowy jest warty włożenia odrobiny więcej wysiłku. Przygotowanie go nie zajmie Ci jednak więcej niż 10 minut. Kilka wskazówek jak przygotować idealny, domowy budyń czekoladowy Poniżej spisałam parę trików, które sprawią, że przygotowany budyń będzie miał idealną konsystencję i smak. Przed przystąpieniem do gotowania przygotuj wszystkie składniki w odpowiedniej ilości. Budyń gotuj na średnim ogniu
Book of spellsbyło, gdyby dodatkowo ciasto było oblane polewą, która zamiast zastygnąć będzie powodowała, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i czekoladowe. Wtedy wpadłam na pomysł, że świetnie w tej roli sprawdzi się masa budyniowa! Dzięki stworzeniu tego przepisu przypomniałam sobie jak pełny i bogaty, czekoladowy smak ma prawdziwy, domowy budyń. Budyń z tego przepisu jest trochę bardziej wymagający ale także też(...)trochę więcej pracy ale efekt końcowy jest warty włożenia odrobiny więcej wysiłku. Przygotowanie go nie zajmie Ci jednak więcej niż 10 minut. Kilka wskazówek jak przygotować idealny, domowy budyń czekoladowy Poniżej spisałam parę trików, które sprawią, że przygotowany budyń będzie miał idealną konsystencję i smak. Przed przystąpieniem do gotowania przygotuj wszystkie składniki w odpowiedniej ilości. Budyń gotuj na średnim ogniu
Book of spellsbyło, gdyby dodatkowo ciasto było oblane polewą, która zamiast zastygnąć będzie powodowała, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i czekoladowe. Wtedy wpadłam na pomysł, że świetnie w tej roli sprawdzi się masa budyniowa! Dzięki stworzeniu tego przepisu przypomniałam sobie jak pełny i bogaty, czekoladowy smak ma prawdziwy, domowy budyń. Budyń z tego przepisu jest trochę bardziej wymagający ale także też(...)trochę więcej pracy ale efekt końcowy jest warty włożenia odrobiny więcej wysiłku. Przygotowanie go nie zajmie Ci jednak więcej niż 10 minut. Kilka wskazówek jak przygotować idealny, domowy budyń czekoladowy Poniżej spisałam parę trików, które sprawią, że przygotowany budyń będzie miał idealną konsystencję i smak. Przed przystąpieniem do gotowania przygotuj wszystkie składniki w odpowiedniej ilości. Budyń gotuj na średnim ogniu
Book of spellspołączeniu z pastą z czarnej jagody . Oba te produkty pochodzą ze sklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody(...)płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki
Kuchnia ŁukaszaDoskonały w smaku tort czekoladowo-miętowy powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, a pierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał
Słodki sentymentjest obłędne w smaku i nie potrzebuje ulepszania, ale chciałam je połączyć z moim ukochanym kokosem i białą czekoladą, do której mam... ogromną słabość. Wyszło przepysznie! Rewelacyjny krem mleczno-kokosowy doskonale komponuje się z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą z białej czekolady. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a z pewnością będziecie je często powtarzać! (Forma o wymiarach(...)Czekoladę z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy mleczno-kokosowej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka. Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową oraz obficie posypać dodatkowymi wiórkami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Di gotuje100 g gorzkiej czekolady (70 $) 3 jajka 100 g cukru 100 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie
Luźna KuchniaJeżeli siedzicie w domu ze swoimi dzieciaczkami, to polecam Wam upieczenie babeczek czekoladowych. To wspaniała zabawa, która wypełni czas Waszym pociechą. U mnie babeczki piekł mój trzyletni syn Piotr, zaś ja mu asystowałam ;-) Ile radości z tego było i jak smacznie wyszło sami zobaczcie na zdjęciach poniżej ;-) SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)miksując. Na koniec wsypać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. Podawać według uznania bez dodatków lub z wybranymi dodatkami np. posypane cukrem pudrem, ze śmietaną lub z kremem
Passions hobbies lifeśmietanki kremówki (min. 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę(...)spód należy ułożyć warstwę herbatników - każde ciastko zanurzamy w mleku. To będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy warstwą namoczonych herbatników. Białą masę mieszamy
Gotujemy i jemykoniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać) Warstwy: Biszkopt – mus gruszkowy( nałożyć lekko przestudzony, schłodzić) – krem – beza. Na koniec można udekorować polewą czekoladową
W garach u Gosiśmietanki kremówki (min. 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę(...)spód należy ułożyć warstwę herbatników - każde ciastko zanurzamy w mleku. To będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy warstwą namoczonych herbatników. Białą masę mieszamy
Korniszonkipunkcie zrozumieć nie mogę... Nie oceniam ani nie neguję, po prostu nie rozumiem. Torty jednak w kształcie piłek przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. Pierwszy był mocno czekoladowy; począwszy od ciasta, poprzez trzy rodzaje musu: z białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej(...)rumowy z truskawkami: 500 g sera ricotta 225 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki rumu 6 listków żelatyny 50 ml mleka 400 g truskawek krem maślany: 125 g miękkiego masła 500 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki mleka dekoracja: marcepan plastyczny czarny i zielony barwnik spożywczy w paście Czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrze