piękniejsze! Konwencja słodkiego królestwa Nanan opiera się serwowaniu pieczołowicie przygotowanych monoporcji ciast i deserów o modernistycznych kształtach skomponowanych ze świadomie dobranych produktów wysokiej jakości. Tutaj nie ma miejsca na tanie cukiernicze substytuty i kompromisy. Warto jeszcze powiedzieć czym różni się monoporcja od tradycyjnego kawałka ciasta: otóż przede wszystkim zamkniętą przez polewę formą, która ma być miniaturowym odpowiednikiem pełnowymiarowego deseru. Sztandarowymi(...)podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar przyjemności. Inne cukrowe cuda to między innymi: brownie
Food SquareKostka Ferrero Rocher Bardzo eleganckie i wprost przepyszne orzechowo-czekoladowe ciasto o smaku znanych pralinek. Kostka Ferrero Rocher, która zaskakuje zarówno wspaniałym smakiem jak i ciekawym wyglądem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Polecam! Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 35x22cm. Składniki na ciasto: 8 jajek 180g cukru 120g mąki pszennej 40g kakao 200g mielonych orzechów(...)suchej mieszanki mącznej z kakao i orzechami, cały czas miksując ale już na najniższych obrotach miksera.Dno blaszki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy ciasto przez ok 40 minut – do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Następnie przygotowujemy masę ferrero rocher: gorzką czekoladę łamiemy na kawałki
Blog z Apetytemkulinarnych eksperymenty, mówi jedno: udało się. Ciacho wyszło wprost idealnie: lekko wilgotne, mocno czekoladowe, z orzechową nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia.Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie: kasza jaglana- bomba(...)sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;)Zapraszam:http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsterWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu
Oryginalny smakkomentarzach poniżej A jak smakuje Pizza w Błonia Bistro? Margherita, Parma,Vegetariana, Salame, Funghi, Nduja – to nazwy wszystkich rodzajów jakie możemy tutaj zjeść Wszystkie pizze są na cienkim cieście, o średnicy 30 cm i z pysznym sosem pomidorowym. Jedynie pizza o nazwie Funghi jest z sosem winno-śmietanowym. Ceny kształtują się od 22zł do 28 zł. Pizza smaczna(...)beza opalana (14zł), tarta na ciepło(18zł) oraz sorbet jabłkowy (16 zł). Warto zamówić bezę- miłośnicy tego rodzaju słodkości mogą być jedynie rozczarowani proporcjami bezy w stosunku do kremu chantilly z którym jest serwowana, ale wszystko rekompensuje świetny smak i połączenie owoców karmelizowanych z sosem z mango. Polecam. Beza opalana Deser, któy mnie rozczarował to tarta z owocami. Uwielbiam tarty
I LOVE LIFEmnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty którą wersję wolisz? Tradycyjną czy w nowej, czekoladowej odsłonie? Przepis na tradycyjną karpatkę znajdziesz tutaj . Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki) 2 łyżki kakao (razem z mąką będzie 1 szklanka(...)wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masła dodawać stopniowo wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Na koniec dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać. Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i schłodzić, aby dobrze się kroiło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce
Domowa Cookierenka AgiKakaowe ciasto przełożone mlecznym kremem i polane czekoladą po prostu obłęd w smaku i prostota w wyglądzie. Składniki : Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Masa: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2/3 szklanki cukru 350 gr masła(...)gładka. Polewa: Masło razem z czekoladą deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na cieście. Wystygnięte ciasto równo przecinamy na 2 blaty, na dolny nakładamy i rozprowadzamy równomiernie masę kremową na którą z kolei kładziemy górny blat i lekko dociskamy. Górę smarujemy roztopioną polewą czekoladową. Gotowe ciasto warto schłodzić w lodówce minimum 3h oraz wcześniej wyjąć przed podaniem
Mechanik w kuchniłyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej 75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka(...)puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino. Na dno formy w której piekliśmy biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Połamaną czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy z ognia, dokładnie mieszamy
Słodka StronaMożemy lubić owoce, lody, cukierki, żelki itd. Jednak to właśnie czekolada i wszystko co z kakao związane ma w sobie to "coś" co sprawia, że po
Candy Pandasszukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową. Na to kładziemy wkładkę. Na wkładkę kładziemy bitą śmietanę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, już nie pączujemy by się nie roztopiło. Polewamy polewą czekoladową. SMACZNEGO
Słodki Zakątekgładki sos czekoladowy. Studzimy. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość. Dodajemy wiśniowe puree i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości. Pieczemy(...)schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku starta czekolada Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera (wolniejsze obroty), aż będzie gęsta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy babeczki. Można użyć woreczka, w którym odcinamy jeden z rogów. Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Słodki PomysłPralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo
Kuchnia MagdaLeny