samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany 1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła 400 g mleka słodzonego skondensowanego Barwniki Różowy zielony niebieski- lazurowy żółty Masło utrzeć na puszysto, dolewać stopniowo skondensowane mleko. Z ubitego kremu odłożyć po 1 łyżce(...)trzech miseczek. Do każdej miseczki dodać inny barwnik (oprócz lazurowego) i rozmieszać dokładnie. Do pozostałego kremu dodać lazurowy i wymieszać do uzyskania pożądanego koloru. Polewa czekoladowa 75 g cukru 25 ml wody 50 ml śmietany kremówki 25 g kakao 4 gramy żelatyny Polewę wykonajcie jak tort będzie się chłodził( już złożony i posmarowany z wierzchu tort.) Wodę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukstartej białej czekolady lub wiórek czekoladowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego(...)gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie. Całkiem zimną masę wstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem, przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj lub rozsmaruj na serniku, posyp wiórkami z białej czekolady. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonczasami warto zaszaleć hmm? Ale ten smak.. po długich (serio długich) rozmyślaniach zdecydowaliśmy się na orzechowego cupcake'a, jedząc go człowiek przeżywa w buzi czystą rozkosz, wilgotny muffin, krem smakujący masłem orzechowym i do tego wszystkiego jeszcze rozpływająca się czekoladka(dobra to winna temperatury, ale wyszło idealnie) Mówię wam warto tam zajść ;) Skusiłam się również na zakup makaronika madagaskar(...)cafe , robione na miejscu, z samodzielnie dobranej kompozycji. Nie zabrakło również sławnego Momo , i Masala Dosa z sosem orzechowym na deser skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków
More food, love and dreamskoniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy, aby lekko przestygła. Serek mascarpone(...)kilka godzin. Polewa czekoladowa: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy na kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Tort czekoladowy z wiśniami: Biszkopt przekrawamy na 3 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Wiśnie odcedzamy z alkoholu i osuszamy na papierowym ręczniku. Pozostałym alkoholem nasączamy blaty tortu. Pierwszy blat smarujemy kremem czekoladowym. Na krem
W kuchni Katiepokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk):150 g masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru100 g gorzkiej czekolady2 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 szklanki mąkiMasło(...)kąpieli wodnej, nieco ostudź i dodaj do masy. Wlej śmietanę i połącz z resztą składników. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka
Food SquareMiałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników
Codzienna kuchnia niecodziennaLubicie mięte? Bo ja bardzo;) Na blogu jest już przepis na lody miętowe - jakby ktoś był zainteresowany. Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne
Krakowskie smaki Aniłyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj(...)burrito, po 2 minuty z każdej strony aż lekko zbrązowieje. RAZEM: 1959 kcal / W: 274 g / B: 73,8 g / T: 65,6 g] ŚRODA Śniadanie: Owsianka a’la ciasto marchewkowe [533 kcal / W: 70 g / B: 16,6 g / T: 20,5 g] 50 g płatków owsianych górskich 1/3 szklanki mleka sojowego 100 ml wody 100 g marchwi
365 dni dookoła kuchnikopiec kreta; sernik; kawa z mlekiem Dzisiaj wujek do nas, bo równowaga musi być xd potem do babci, wczoraj też cały dzień w gościach
More food, love and dreamsUpieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy roztopioną czekoladę, kakao i wszystko miksujemy. Odkładamy trochę masy do dekoracji (do szprycowania) i dodajemy orzechy-mieszamy. Wystudzone spody ponczujemy mocną herbatą i przekładamy kremem(...)nożem. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :) Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety. *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami Kulki robimy następująco do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwytłumaczenie wielu technicznych aspektów pieczenia ciast i robienia do nich mas i kremów i dekoracyjnych różyczek z masy cukrowej. Opisuje jak w cieście działa proszek do pieczenia, jogurt, kwaśna śmietana, dlaczego użyć kakao w proszku, a nie czekoladę w proszku. Podaje też zamienniki, niemal do każdego ciasta. Ci, którzy nie mogą jeść żółtek, dodają same białka... Przepisy są w formie(...)dzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać nieduże sztuki mające około 20 cm długości. Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami około 15 sztuk źródło Cake
Posadzone i zjedzoneTo ciasto gościło na moim świątecznym stole. Jest to smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam to ciasto. Jest ono proste w
Krakowskie smaki Anidoskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych. Oblane lukrem i nadziane różaną marmoladą smakują niemal identycznie jak te wyciągnięte z tłuszczu, a mają znacznie mniej kalorii. :-) Pączki można również nadziać budyniem, kremem czekoladowym, kajmakiem lub czymś wytrawnym. W końcu klasycznie pączki były słoną przekąską wypełnioną słoniną i mięsem. Koniecznie musicie je wypróbować! SKŁADNIKI (ok. 40 pączków) : 800 g mąki pszennej(...)topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać od ręki. Jeśli wygniatamy ciasto robotem, powinno to zając nie dłużej niż 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aby podwoiło objętość
Kuchnia od dwojgaotartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi(...)się grudki. Resztę musu to galaretka, którą udekorujesz wierzch tortu. Przygotuj krem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z ostudzoną czekoladą. W osobnej misce zmiksuj serek z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce serowej masy do czekoladowego kremu stale miksując. Montowanie tortu. Umieść pierwszy placek na talerzu. Rozsmaruj połowę
codojedzeniacieście znajdziecie kilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki. Składniki: Biszkopt:* 6 jajek dużych-L 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru(...)wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę
Ala piecze i gotuje