Czekoladowe makaroniki to moja kolejna próba z tymi ślicznymi słodyczami. Kolor i smak zawdzięczają niewielkiej ilości kakao do tego krem z Nutellą.. pycha! temu nie da się oprzeć ;) Gotowe makaroniki dobrze jest schłodzić przed podaniem, tak naprawdę mogą poleżeć nawet całą noc w lodówce – wtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru(...)pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć 65 g, przesiewamy cukier puder i kakao, mieszamy dokładnie z mąką migdałową. Białka (dobrze
CiastkozercyKolejny wpis i kolejne słodkości, w taką pogodę idealnie nas schładzają różnego rodzaju kremy i puddingi. Dzisiaj przepis na torcik truflowy do którego przygotowania będziemy musieli
Full Smakublachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe(...)dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BITA ŚMIETANA:300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok )1 płaska łyżka cukru pudru1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić.Śmietanę ubić, pod koniec ubijania
kolorowotorcikowoPlacek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam
KorniszonkiMak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO): 5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki
W kuchni Karmel-itkiSuper pyszne i bardzo proste do zrobienia domowe wafle daktylowo - kokosowe. Takie domowe wafle robi się bardzo łatwo i szybko, a o ich smaku decyduje masa
Życie zaczyna się w kuchniróżany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy, a następnie owijamy folią i chłodzimy w zamrażarce przez 45 minut. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 4-5mm, wycinamy kształt jajka, a z reszty formujemy(...)miksujemy. Przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek i studzimy. Jeśli na wierzchu utworzyła się piana, to ją ściągamy. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Krem: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę, pozostawiamy na ok 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odbieramy do kieliszka dosłownie 2 łyżki i rozpuszczamy w niej cukier
Kuchnia w czekoladzieBiszkoptowy spód, pomarańczowy krem a wszystko wykończone musem z gorzkiej czekolady. Jest delikatne i wręcz obłędne w smaku. Nie potrzebujecie wyrafinowanych składników, ani umiejętności. Warto spróbować! Na ciasto/ deser będziecie potrzebowali Biszkopt o średnicy 22 cm (upieczony biszkopt przekroić na połowę, lub jeśli chcecie grubszy spód pozostawcie w całości- biszkopt świetnie się mrozi, więc z powodzeniem można cześć(...)stopni do suchego patyczka (około 35 minut.) Krem pomarańczowy 1/2 litra soku przecierowego z pomarańczy 1 budyń waniliowy 1-2 łyżki cukru opcjonalnie Blat biszkoptowy włożyć do tortownicy (tortownica powinna być wysoka, lub użyjcie większej tortownicy) Z soku pomarańczowego ugotować budyń i gorący przelać na biszkopt, wystudzić. Mus czekoladowy 225 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobniutkie kawałki 2 łyżki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmaju zostałam poproszona jako kobieta dojrzała (puszczam oko do Was i do siebie) czyli 35+ o przetestowanie dwóch produktów do pielęgnacji twarzy z serii Q10. : Q10 plus PRZECIWZMARSZCZKOWY KREM NAWILŻAJĄCY or az PERŁY MŁODOŚCI Jako wieloletnia użytkowniczka marki i jej zwolenniczka z kategorii popularnych kosmetyków również teraz nie zawiodłam się. Lekkie, dobrze wchłaniające się kosmetyki , z dużą ilością koenzymu(...)większe spacery, pikniki i wyprawy. Klimatyczne Nieborów i Arkadia musicie odwiedzić ! http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/06/nieborow-i-arkadia.html 6. PYSZNIE I ZDROWO Piekłam, gotowałam i jadłam z radością:) Hity czerwca to : ciasto czekoladowe bezglutenowe, sałatka z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem oraz makaron z aromatycznym bazyliowo serowym sosem. Mniam .Wpadnijcie po przepisy. http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/06/makaron-z-sosem-orzechowo-serowym.html http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/06/saatka-ze-szparagami-i-tunczykiem.html http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/05/ciasto-czekoladowe-z-truskawkami.html
WYSPA SZCZĘSLIWACałość pieczemy w 180 st. C przez ok. 45-50 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem kawowy: 500 ml mleka 1 jajko 1 łyżka mąki orkiszwej 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie(...)odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta wkładamy do foremki, równomiernie rozsmarowujemy 1/2 cz. masy. Na masie układamy namoczone w ponczu biszkopty. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawimy ciasto do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie na galaretkę wykładamy równomiernie pozostałą część masy i przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą czekoladową. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady
Domowy Smak Jedzeniaciasta mogę nie zjeść obiadu ale kawałek ciasta muszę :) zawsze mam w domu coś do kawy no i mam czym ugościć jak wpadnie niespodziewanie koleżanka Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe muffinki , przepis na nie znalazłam w książce Małe pyszności . Do ich upieczenia wykorzystałam papilot ek od PapilArt . foremeczkach takich na jeden gry z . A może zaskoczycie swoich(...)łyżeczce ciasta, jeśli nie macie takich malutkich to możecie zrobić w większych wtedy wyjdzie mniej. Piec w temperaturze 175/180 stopni około 15 minut do suchego patyczka. Śmietanę ubić z cukrem , cukrem waniliowym i śmietaną fix podzielić na 3 do jednej dodać kolor żółty do drugiej niebieski i do trzeciej zielony. Rękawy cukiernicze napełnić kremem i dekorować
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, kakaowe ciasto bez pieczenia za to z herbatnikami i masą budyniowo-maślaną. Bardzo proste do przygotowania, podzielne i co dla mnie najważniejsze przy ciastach z kremem, nie jest za słodkie i mdlące dzięki balansującej smaki warstwie z dżemu porzeczkowego :) Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") 1 litr mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)herbatników, na niej rozsmarować część masy kakaowej, następnie ułożyć druga warstwę z herbatników, na niej rozsmarować dżem porzeczkowy i cienką warstwę kremu kakaowego, przykryć trzecią warstwą herbatników, a na niej rozsmarować resztę kremu. Wierzch udekorować przesianym kakao lub czekoladowymi płatkami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą
Simply Foodswoim smakiem przywołują wspomnienia z młodzieńczych kolonii nad morzem w Łukęcinie. Lubię zarówno te na słodko – z dżemem wiśniowym mojej mamy, cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami albo kremem czekoladowym i bananami, jak i te wytrawne – pizzowe, z szynką, serem albo szpinakiem. Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z marką Hochland przygotowałam dla Was idealny przepis na chrupiące gofry(...)oraz olej. Dodajemy tymianek, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy ubite na pianę białka. Dokładnie mieszamy.Wylewamy porcję na nagrzaną i natłuszczoną gofrownicę, układamy porcję zółtego sera. Przykrywamy jeszcze niewielką ilością ciasta. Pieczemy na złoto. Podajemy na gorąco z jajkiem sadzonym, szynka parmeńską i świeżym szczypiorkiem! Pycha! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ HOCHLAND Więcej informacji na temat serów żółtych Hochland
Ostra na SłodkoBanany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco , mającym w swoim asortymencie zarówno te podstawowe produkty, jak i te rzadziej przez nas spotykane, a nie rzadko też wszędzie poszukiwane. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie sposób dostawy, na początku wybieramy pasujący nam dzień(...)zdecydowałam się na dawno już kuszące masła, pierwsze z orzechów laskowych, a drugie masło z migdałów, jeżeli chodzi o produkty tego typu, to do mojego koszyka wpadł jeszcze krem kasztanowy z wanilią, który bardzo mnie zaciekawił. (co zrobiła Natalia po otrzymaniu paczki? poleciała i otworzyła słoiczek z masłem z laskowych.. i stwierdziła, czemu jest tak mały, zdecydowanie moje
More food, love and dreamsDelecta kamyczki czekoladowe Delecta zielony barwnik spożywczy 250 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone cukier waniliowy Delekta 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie(...)układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono. Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu
Malinowe Pocałunkitortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy. Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 batony Snickers Składniki(...)toffi. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy
Słodki Zakątekciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru(...)lodówki. Masło orzechowe mieszamy z mlekiem lub śmietaną kremówką (mnie zostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno dać je się łatwo rozsmarować na biszkopcie. Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką. Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym
Ciastkozercy