cukier wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy(...)wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego
kgwjanczewoCukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki. Koszulkę rozcinamy(...)cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć! Składniki: CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA(...)Robimy truflę: Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce. Inspiracja magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchnizrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek, 2 duże(...)wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościktóre zestawiono z czekoladowym tortem bezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową specjalnością lokalu! Porcja porządna, żadna tam kropka na talerzu, tylko solidny kawałek ciasta , spokojnie zadowalający nawet dwie osoby. Połączenie czekoladowej bezy z kwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim wychodziłam(...)pływała gałka domowych lodów , a zwieńczeniem był przepyszny makaronik serwowany obok szklanki. Całość to po prostu fascynująca, gorzko-słodka eksplozja kawowego smaku. Deser do kawy świetnie pasował. Słodki krem waniliowy i czekoladowy , ale z kwaskowatym posmakiem świeżego mango i musu malinowego . Wypełniaczem była tu całkiem smaczna granola . Całość zaserwowana w uroczym, przezroczystym słoiczku , który wyraźnie prezentował wszystkie warstwy tej pyszności
Grunt to przepis!Dzień dobry! Kto ma urodziny w czasie lata, ten wie, że nie ma nic lepszego niż tort urodzinowy z letnimi owocami! Jak pewnie część z Was
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was nieco niecodzienny deser... Skąd pomysł na takie połączenie? Trwa konkurs Blogerchef, do którego jak pewnie wiecie znów się zgłosiłam. Pierwszym
Pora coś zjeśćcoś słodkiego! Ja postanowiłam jednak przygotować ciasto z ich dodatkiem – posłużyły mi jako kruchy spód do pysznej czekoladowo-bananowej tarty, która zachwyciła całą moją rodzinę ( rodzinę, która kocha gluten! ). Spróbujcie! Tarta jest fantastyczna! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) SPÓD: * Ciasteczka Chocolate O’s Schär – 1 op * masło – 100 g MASA CZEKOLADOWO-BANANOWA * czekolada mleczna i czekolada biała(...)piasek. Wylepiamy tortownicę. MASA: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Mleko w proszku rozcieramy z 1/4 szklanki śmietany. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. W kremie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy puree bananowe. Całość przelewamy do misy miksera, dodajemy zimną śmietanę i ubijamy na puszystą masę. Wylewamy na schłodzony spód. Układamy ciasteczka, posypujemy czekoladą. Wkładamy na co najmniej
Ostra na Słodkoodejmujemy 2 łyżki, i w to miejsce dodajemy kakao. Dekoracją może być wtedy polewa czekoladowa. Zainspirowałam się przepisem z tej strony , wprowadzając swoje zmiany. Polecam! Ciasto z sercem Składniki na keksówkę 8 x 22cm (wielkość dna, wysokość 7cm): Na ciasto czerwone: 1 szklanka mąki pszennej 125g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka(...)ciasto jasne: 150g masła lub margaryny 300g mąki 200g drobnego cukru do wypieków łyżka cukru z prawdziwą wanilią 80ml mleka 3 jajka skórka otarta z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody kilka kropel barwnika (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto czerwone: Masło miksujemy
Smak mojej kuchniszklanki mąki 2 duże łyżki kakao 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na krem czekoladowy: 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady deserowej na krem malinowy: 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania malinowego zagęstnika do śmietany 1/2 szklanki malin dodatkowo: duży banan 3 kiwi szklanka malin 2 brzoskwinie słoiczek dżemu(...)pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarujemy, żeby biszkopt się przykleił dzięki czemu będzie równy i nie opadnie). Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w 180*C około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do następnego dnia i dopiero wtedy obkroić boki, wyjąć biszkopt i przekroić na trzy blaty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomocą ząbkowanej strony noża dołączonego w zestawie przystąpiłam do wykrawania blatów na tort. Cały zabieg polega na wsuwaniu w otwory obręczy noża i przesuwaniu go po całej powierzchni naszego ciasta. W połowie okręcamy obręcz o 180 stopni i zajmujemy się druga stroną. Cały system pokazany jest w bardzo przystępny sposób na opakowaniu produktu. Okazuje się, że jest to bardzo(...)sztuce). Co do noża -długość ostrza to prawie 30cm. Z jednej strony ząbkowany z drugiej gładki- świetnie sprawdził się również przy nakładaniu kremu. Na sam koniec wypadałoby się pochwalić efektem końcowym, wiec dorzucę do testu zdjęcie czekoladowego tortu, który przygotowałam z pomocą kompletu Zenker'a dostępnego w sklepie internetowym www.redcoon.pl Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytdrugi: też bym czasem wszamała batona :/ Ale po chwili wyciągam swój pojemnik i jestem równie zadowolona co One, ale dużo zdrowsza, jest moc! Dziś wrzucam przepis na pyszniutkie ciasto kokosowe z fasoli - mega zdrowe, mega łatwe, mega niskokaloryczne i mega dobre! Składniki: 250g ugotowaniej białej fasoli 25g odżywki białkowej (opjonalnie) - zastępczo 20g mąki i aromat waniliowy 1 banan (opcjonalnie(...)mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. Przekładamy do sylikonowej formy lub metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Podajemy z domowym kremem czekoladowym , dipem ZERO KALORII, 100% dżemem lub samodzielnie
CzarnawisienkaNa zakończenie weekendu zapraszam Was na nieziemskie ciasto bounty. To propozycja nie tylko dla miłośników kokosowych smaków, ale także dla wszystkich miłośników słodyczy. Ciasto bounty jest
365 dni dookoła kuchnijakieś wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej, wykończone bita śmietaną. Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;) Ilość porcji: 9 mini serniczków Składniki: Na serniczki: 300g twarogu zmielonego na sernik z wiaderka 120g gęstej śmietany(...)krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii Gorzką czekoladę umieszczam w miseczce i topimy w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej, odstawiamy na bok. W misce miksera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia składników. Dolewamy czekoladę i ponownie krótko miksujemy, czekolada nie połączy się do końca z ciastem, może
Kolizje Smakówbatony czekoladowe, żelki i landrynki działają na mnie odrzucająco. Naprawdę, wolę przygotować super słodki deser ze zdrowych składników i zjeść kawałeczek więcej niż katować się ćwiczeniami, żeby spalić efekt jednej chwili słabości :) Ciasto, które dziś proponuję jest bardzo proste w wykonaniu i zadziwiająco smaczne jak na tak małą ilość składników. Jestem pewna, że go pokochacie <3 Ciasto(...)może być sojowe lub ryżowe) 1 spora łyżka miodu lub innego słodzidła Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta. Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185*C. Piec 15 minut. W tym czasie przygotować krem. Krem: 250 g twarożku półtłustego 1 łyżeczka miodu 1 szklanka mrożonych malin (rozmrozić) 3 łyżki kaszy manny
Chocolate Muffin Blog