ciasto beza - 3500 przepisów (strona:62/234)

Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 229

konsumpcji. Znów do akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji.  Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę

W kuchni Karmel-itki
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3229

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem, którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli

coolinarnastrefa.blogspot.com
Odchudzona chatka baby jagi ;) 205

Wiem, wiem obiecałam już wczoraj przepis na te ciasto, ale jakoś nie miałam kiedy, jak zwykle niedziela była zakręcona, bo wracałam pociągiem do Poznania i jak w końcu zrobiłam to co miałam poległam i zasnęłam;p no ale co się odwlecze to nie uciecze, no i w końcu jest ;D Skąd się wziął pomysł? a mianowicie w ubiegły piątek moja(...)słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 2 łyżki otrębów pszennych 3 jajka 0,5 łyżeczki sody kilka  kropel (około 15) stewii firmy  SteviGold masa: około 450g chudego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 139

najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka i nieregularnie popękany kształtny bochenek. Taki czy inny, każdy(...)delikatnie naciągam palcami. W pieczeniu mają tendencję do zasklepiania się. Gotowe od razy kładę na gorącą odwróconą blachę, jak chleby pita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz zajmuję się drugą częścią ciasta, postępując z nią identycznie jak z pierwszą. Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby

I tu będę miała takie te
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 374

nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego

Słodka Strona
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 192

ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na idealną pizzę 165

możliwych serów do swojego lokalu, nawet nie kupujesz już gotowego startego sera ale sam codziennie rozdrabniasz go i masz już takie wyczucie w dłoni, że odmierzasz bez problemu idealną porcję tartej mozzarelli, jeśli ciasto jest niedopieczone równomiernie, jest zbyt cienkie aby utrzymać sos i dodatki lub zbyt grube oraz niekoniecznie puszyste? Albo, nie daj Boże, ciasto jest tak paskudne

Right Behind The Kitchen
Francuskie nadziane marchewy 158

Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy

Smakowy Raj
Binenstich mit Apfelfülung 146

drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort dla Natalki 176

takim kalibrze. Zadania nie ułatwiał fakt, że jedyne wytyczne, jakie dostałam, to zrób, jak uważasz. Na szczęście wszystko się udało, choć bez przygód się nie obyło.Chciałam przygotować torcik dziewczęcy, a więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się(...)wodykrem:250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegokrem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru200 g truskawek50 ml wody2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:masa cukrowazielony barwnik spożywczy z paścieczerwony barwnik spożywczy w paścieNajpierw upiec ciasto:Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 267

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 187

Pomysł na to ciasto powstał w wyniku rozmowy z bratem. Jestem osobą, która może żyć praktycznie bez telewizora. Dlatego rzadko kiedy nadążam z nowościami filmowymi, serialowymi itp. Brat wspomniał mi o programie – „Ewa Wachowicz gotuje”. Zapytałam się, go, co Ona na antenie przyrządza. Dowiedziałam się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po usłyszeniu tych pierwszych słów(...)przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję, gdy piekę spód tarty sporo dłużej, a później wypełniam go np. kremem

Fabryka pomysłów
Łyżkowa szarlotka 164

stole jeszcze nie raz. Wyszła przepyszna.Składniki:Ciasto:jajko3 łyżki mąki6 łyżek otrąb pszennych2 łyżki mąki ziemniaczanej (dodałam jej bo ciasto było strasznie klejące)2 łyżki masła3  łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniapół opakowania cukru waniliowego (łyżka)Beza:3 białka5 łyżek cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejmój mus (a żeby i tu trzymać się reguły łyżkowej to w słoiku było(...)dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka.Piec 50-60 minut.Ostudzić i wyjąć z foremki.*ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne**beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniejSmacznego

Moje pyszne gotowanie
Pieczona Alaska wg Jamesa Martina 312

Baked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa na lodach tworzy warstwę izolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 234

minął od założenia bloga :) Urodziny nie mogą się odbyć bez tortu, więc przygotowałam dla Was coś nietypowego... czekoladowy tort z naleśników. Rzecz jest banalnie prosta- smażycie naleśniki, po czym przekładacie je pysznym, czekoladowym kremem tworząc torcik. Wierzch polewacie polewą i dekorujecie czekoladą, wafelkami itp. Po przekrojeniu tort przypomina trochę Ciasto Marlenkę , gdyż tak jak ona ma mnóstwo warstw, które prezentują(...)wszystkich pyszności to jedne z moich najczęstszych „ obowiązków". Tak było przez dobre kilka lat do momentu, gdy nie naszła mnie ochota zrobić coś całkowicie samemu, bez niczyjej pomocy. No i się zaczęło: pierwsze ciasto z jabłkami z przepisu babci, małe kakaowe ciasteczka, które często przypalałam, wymyślne obiady o dziwnych połączeniach smakowych, w końcu pierwszy rosół, pierwsze kotlety z kurczaka, pierwsze

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania