Przepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera
Zainspirowana w kuchnipieczenia , a na końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka
Za drzwiami kuchniGdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po
UgotujmyTo.plkawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce i odstawić
Kulinarny karnet Christopheramnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować masłem - zapomniałam o maśle... ale użyłam dobrej jakości papieru(...)posypać cukrem wanilinowym i na końcu wyłożyć rodzynki. Włączyć piekarnik na 160C - u mnie bez termoobiegu - i pozwolić mu się powoli nagrzewać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do oddzielnej miski - w ten sposób mąka się napowietrza, co wpływa potem na puszystość ciasta . Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli mikserem na sztywną pianę - dodanie soli
Grunt to przepis!Wykonanie: odmierzone porcje maki umiescic w miseczce.Dodac kefir,mleko,szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudekubic piane z bialek na sztywnodelikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z pianagofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka(...)owoce i posypac wiorkami kokosowymi (jesli wiorki przedtem uprazysz na patelni bez tluszczu,beda jeszcze bardziej aromatyczne) ZYCZE SMACZNEGO !UWAGI:Niezaleznie jakiej maki uzyjesz ciasto powinno byc dosc geste,wtedy gofry sa najbardzeij chrupiace
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.Nadzienie:1 większa cebula,2-3 łyżki oleju,2-3 łyżki maku(...)odstawić do wystudzenia.Madame Edith zaleca, aby cebulę przygotować dzień wcześniej, wtedy jest smaczniejsza. U niej znajdziecie też drugi sposób jej przygotowywania, ja jednak dusiłam cebulę na patelni.Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz.Cebularze ostawić
Codzienna kuchnia niecodziennaObiecałam wypowiedzieć się na temat wałka do ciasta firmy Joseph Joseph. Obietnic zawsze dotrzymuję. Nie muszę wspominać, że na moją szczerość możecie liczyć, bo mój kręgosłup moralny nie pozwala inaczej. Dobra do rzeczy. Wałek pochodzi ze sklepu o bardzo sympatycznej nazwie Przyjemne Gotowanie. Kontakt ze sklepem bez zarzutu, a nawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa(...)niż statystyki przewidują :) Wałek do ciasta - teraz o najważniejszym. Wykonanie bardzo solidne, nie znalazłam żadnych niedoróbek. Posiada 4 krążki o różnych rozmiarach. Można wałkować bez krążków, można wałkować z nimi uzyskując grubość ciasta 2 mm, 4 mm, 6 mm i 10 mm. Dla mnie - czasami pedantycznie dokładnej bardzo się to rozwiązanie spodobało. Długość powierzchni wałkującej 42 cm - super
Blondynka Gotujemiejsce.Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu
Tradycyjna Kuchniałyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel(...)łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone jeśli lubisz. Smacznego
karmelowywieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej mąką stolnicy z uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe
Wspólne smakipyszny, miękki, oblany czekoladą i posypany cukrową posypką. Wyjadany jeszcze ciepły, więc zdjęcia robione na szybko, zanim zniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem, bez którego również nie umiałabym żyć. Murzynek na maślance, to ciasto, które robi się błyskawicznie, kilka machnięć łyżką, przelanie do keksówki, niecała godzinka i ciasto gotowe
dom-agi.plzdjęciach. Jedyne zastrzeżenie mam do nadzienia, które częściowo wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki „Kuchnia dla oszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki(...)niż 1/2 łyżeczki). Zlepiamy brzegi i tworzymy okrągłą bułeczkę. Układamy na papierze do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów do momentu, gdy wyrosną. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. W szerokim rondlu lub garnku roztapiamy smalec. Nie cały, gdyż po każdym smażeniu będziemy dodawać odrobinę świeżego. Poziom roztopionego smalcu ma sięgać mniej więcej
Moja Delicjacudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć widać ją w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte. Takie korzenne ciasto z dynią można również wykonać bez pieczenia jej w piekarniku, a dodając surową startą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę.Myślę, że wrócę jeszcze do przygody z ciastami dyniowymi w kuchni
Smakołyki Berenikimnie wielka ochota na przygotowanie z własnego przepisu tego tak popularnego ciasta. Ale gdy je zrobiłam byłam w szoku, dlatego bo nie spodziewałam się, że tak banalne ciasto może być tak smaczne. Bez owijania w bawełnę - wypróbujcie koniecznie!"Składniki:200 g mąkiłyżka mąki kukurydzianejłyżka płatków owsianych180 g cukrułyżeczka cynamonu80 g masła4 duże jabłka (po obraniu i starciu 800 g)Sposób(...)wsypujemy kolejną 1/3 suchych składników, wyrównujemy i dodajemy resztę jabłek. Na wierzch wysypujemy resztę suchych składników i układamy kawałeczki masła - można je zetrzeć na tarce i równo rozprowadzić po cieście.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na 50 minut, studzimy w formie.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemności