Prawdziwy Amerykanin swój niedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą:- 2 duże jajka- 1,5 szklanki mleka- 2 szklanki mąki- 0,5 szklanki cukru pudru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszając, by nie powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjioścież) drzwiczki. Pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia i wysuszenia. Zajmuje to kilka godzin, więc najlepiej przygotować bezę wieczorem i zostawić ją w piekarniku na noc. Gdy bezy będą chłodne, usunąć spod nich papiery. Jeden z blatów przełożyć na docelowy talerz/paterę. Dwie nektaryny (lub jedną dużą) umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Zblenderować razem ze skórkami. Śmietanę ubić(...)Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli
Weekendy w domu i ogrodziespodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odrywaj po kawałku ciasta i dokładnie wyklej nim spód i rogi formy. Piekarnik nagrzej do 180-190'C (gazowy, bez termoobiegu) i piecz spód ciasta na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i je przestudź. Przygotuj piankę, truskawki i kokosową kruszonkę. Pianka: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli
Moje QulinariaSernikobrownie z malinami Jak sami wiecie malin było u mnie tego lata pod dostatkiem, a teraz mam pod dostatkiem malin prawie w każdej postaci Dżemy, soki
RelaxtimeBabeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikakcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła(...)zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :) Rozkładamy ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone
Kitchens Alphabetłyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru- 2 łyżki spirytusu- 50g roztopionego, letniego masła+dodatkowo:- konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru)- mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego- olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki i część(...)ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut.Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy rękoma ok.2-3 minuty w celu odpowietrzenia. Rozgniatamy
Smaczne ZdroweDomowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne
Smaczne Zdrowechleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy
Weekendy w domu i ogrodzieIdealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni
Mienta bloggłównie na dekorację. Produktem wyjściowym jest biszkopt, reszta zależy od fantazji. Tort piankowo truskawkowy to propozycja dla osób, które sądzą, że nie mają zdolności do zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis na ciasto biszkoptowe(...)samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort ozdabiamy kropelkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Chłodzimy w lodówce. Torty zawsze przyciągają wzrok swoim wyglądem. Tort piankowo truskawkowy to propozycja na rozpoczęcie sezonu truskawkowego… i nie tylko. Zawsze się znajdzie jakaś okazja, aby go zrobić. Ostatecznie bez okazji też jest wart spróbowania. Polecam
mojewypiekiinietylkoSconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać(...)lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie) Przygotowanie ciasta bananowego: Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół). W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i lawendę). Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę
Moja Delicjacukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek sodę i byle jak wymieszać na dość gęste ciasto - wyszło 8 sztuk na koniec dodać pokrojone w kostkę i bez skórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna do silikonowych foremek piec w 200C około 25 minut - do suchego patyczka babeczki wyjąć ostudzone śmietanę 30% zimną ubić na bitą śmietanę wystudzone babeczki
W Mojej Kuchni Lubięmyślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy TV :D składniki:5 średnich jabłek(...)ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem
Bon Appetit MałgorzatyLeszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która(...)etapy wypieku idealnej Baby Wielkanocnej:1.) Na samym początku przesiewano dokładnie mąkę, która musiała być najlepsza, oraz najbielsza.2.) Starannie oddzielano żółtka od białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto)3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne).4.)Następnie robiono zaczyn drożdżowy
Moje pyszne gotowanie