przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru. Mimo to faworki są smaczne, chrupiące, złociste, delikatnie posypane cukrem pudrem.Aby je przygotować wystarczy 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, zagnieść ze 100 g pokrojonego masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDieta większości kojarzy się z restrykcyjnym jedzeniem, nudnym, smutnym, bez smaku i wyrazu, pozbawionym przyjemności deserów. Tymczasem dobra dieta jest nie tylko syta, ale kolorowa, pełna różnorodnych składników, przyjemna dla duszy i ciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich(...)należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis z książki "Schudnij z montignakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g borówek amerykańskich Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części
Z Kuchni Do Kuchnisami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się(...)osobom, które z tej diety korzystają. Poza tym, nie oszukujmy się, czasem każdemu z nas przyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk nad klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki
Słodkie Przyjemnościwszystkich rodzajów ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji. I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń. Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza. Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam(...)takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca. Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam
KUCHARNIAzamawiacie pizzę, to bez cebuli? Ja nie potrafię sobie wyobrazić, pizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona w pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu(...)posypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Dobrze zagniecione ciasto powinno swobodnie się rozciągać, dzięki czemu bez użycia wałka, możemy mu nadać pożądany kształt. Odpowiednio ukształtowane ciasto, nakłuwamy widelcem. Przecier mieszamy z przyprawami (my stosujemy zioła prowansalskie) i rozsmarowujemy na cieście. Następnie
Co w głowie piszczyCiasto wychodzi idealnie pulchne na zewnątrz, a w środku jest ciężkie i wilgotne – właśnie takie, jak ma być brownie. Przepis zmieniony od Susan . Dzięki! Składniki na ciasto: 1 szklanka daktyli bez pestek 3/4 szklanki gorącej wody olej do natłuszczenia formy 2/3 szklanki dżemu jabłkowego bez żelfixu (lub innego) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 szklanka brązowego cukru
Qlinarnie i Qlinarniepodczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy. Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu
6niebopomiędzy workiem z mąką a wielkimi garami, kryjącymi pyszności.Zwykle, pomiędzy innymi składnikami, puszkami, słoikami, kryło się pudełko, gdzieBabcia chowała coś pysznego.Wyłania się wesoła z blachą ciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek natalerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię.Babcia, to właśnie ona nauczyła mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowychprzepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie
W kuchni Karmel-itkiNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca
Słodko-Słony Świat Ilonymnie zazwyczaj bywa :D). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie pozwolić na kawałek, tylko bez sera! (no może troszkę :D). Składniki - ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30 g drożdży 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Podgrzej mleko, tak aby było ciepłe(...)minut. Mąkę pełnoziarnistą wymieszaj z pszenną, dodaj jajko i sól, następnie rozrobione drożdże. Zagnieć pożądanie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Przed upieczeniem: Po upieczeniu: Składniki - farsz: 0,5 kg pieczarek 1 papryka 3 duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia
Zdrowie na języku :Prozgrzewające ciasta lub ciasteczka z owocami jesieni. Takie śniadanie chodziło za mną bardzo długo i czekało tylko na wolny poranek... oto jest - ciepłe, aromatyczne i dietetyczne! Ciasto marchewkowe z kubeczka bez grama mąki :) Składniki: 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach 1 jajko 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku
Chocolate Muffin Blogwodą - ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą. Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według własnego pomysłu. Z pół(...)łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju, mieszam i tak otrzymanym mazidłem smaruję za pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor.Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach
głodny alergikZebrałam tu 5 najważniejszych przepisów dla osób na diecie bezmlecznej. Polecam też osobom na diecie bezglutenowej przejrzenie moich przepisów na placki i naleśniki na mące ryżowej
prawdziwe jedzeniesię też dwie łopatki (np. silikonowe) do przekładania ciasta. Jedną będziemy wykładać ciasto, a drugą zgarniać ciasto z pierwszej. Przezroczyste pojemniki pozwalają nam kontrolować stan zakwasu bez konieczności otwierania pudełka i napowietrzania ciasta. Do każdego pojemnika włożyć dużą męską garść ciasta z miski. Resztę ciasta przełożyć do keksówki. Zwilżyć dłonie i wyrównać nimi powierzchnię ciasta. Ewentualnie posypać ziarnami (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzie