ciasto beza - 3500 przepisów (strona:37/234)

Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą 97

przypaliła i będzie sucha w środku. Finalnie ma wyjść mięciutka w środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno!  Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę

KreatywnePiny
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 183

czym tam jeszcze chcecie, ja jednak zawsze wybieram opcję "im prościej, tym smaczniej". Potrzebne będą więc jedynie: - 4 dojrzałe banany (im bardziej brązowe i miękkie, tym lepiej, ciasto wyjdzie słodkie bez dodatku jakiegokolwiek cukru), - 2 szklanki mąki (może być biała ale polecam razową a do babeczek najbardziej orkiszową - możecie zdobyć ją drogą kupna  np. tutaj :)  - dobrze sprawdzi się(...)pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie to 180 stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej misce mieszamy mąkę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto Hawana 41066

weekendowej kawusi polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i  rum to dla mnie połączenie doskonałe.  SKŁADNIKI: Biszkopt:   3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru(...)mieszam. 4. Poncz : Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. 5. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 383

ciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki orkiszowej typ750(...)mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone i całość ubić. Następnie

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 170

powinno odpoczywać przykryte około 20 minut. Z całości uformuj dwa okrągłe bądź podłużne bochenki, które powinny wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple. Bez dodatku drożdży ciasto wyrasta około 2, 5 godziny. Nagrzej piekarnik do ok. 250 °C, wstawić formę, w której wyrastał chleb, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w tej temperaturze

Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 219

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe

głodny alergik
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 171

Mela z bloga Pierwsze primopoprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek.Był tylko jeden warunek - tort miał być bez białek.I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić?Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika. A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe...I od tej pory

bistro mama
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 600

Ciasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko

Smaczne Zdrowe
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 167

cukru do owoców, zamiast 3/4 szklanki, dać np.1 szklankę. Dla mnie taka słodycz niezbyt słodka jest idealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę, że na każde jajko daję: 1 łyżkę cukru (ksylitolu(...)równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu), dałam z owoców leśnych - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) lub więcej

Smaczne Zdrowe
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 178

Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić.  Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję

Kuchnia Paulettes
Calzone- czyli chlebek z farszem. 126

Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są

vaniliowoczekoladowa
Gofry - super lekkie i chrupiące 14398

mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło, by się roztopiło  odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość wyrośniete ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche z domowym dżemem 337

Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego)  Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka

kulinarnyswiatdomi
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 157

zawartość dyni, jako głównego składnika . Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki , a mianowicie Przytulony placek dyniowy z powidłami . Ciasto jest tu wyjątkowo bez jajek , więc swój zażółcony kolor zawdzięcza wyłącznie dodatkowi dyni. Nie zawiodłam się! Efekt końcowy smakował równie apetycznie, jak brzmiał podczas czytania pierwotnego przepisu :) Składniki na tortownicę o średnicy(...)190C ok.30-35 min - u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu .  Lekko wystudzić jeszcze w tortownicy, potem zdjąć obręcz i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce. W międzyczasie ćwiczyć silną wolę i opanowywać łakomstwo pożarcia zawartości blachy przed zupełnym wystudzeniem ciasta - inaczej efektem będzie ból brzucha, wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej lekko ciepłe

Grunt to przepis!
1513. Zestaw foremek Zenker -test 155

była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo wykładać papierem do pieczenia..Mycie takiej foremki też(...)niej przywarło..Kilka dni później foremki znów były wykorzystane...była tarta ale wytrawna..był chlebek pieczony w keksówce, który ładnie się upiekł z każdej strony i bez problemu "wypadł"z blaszki..było także ciasto pieczone w tortownicy i z kominkiem..przepisy wkrótce będą na blogu..Blaszki za każdym razem spisały się idealnie..wystarczyło odrobinę posmarować masłem, posypać mąką...i problem

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania