ciasto beza - 3500 przepisów (strona:32/234)

Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 149

masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo

Niezły Młynek
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 132

dzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić ciasto które oddało by wiernie to wspomnienie i ten smak. Być może, dlatego(...)sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno. Tak przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciastaCiasto wstaw jak najszybciej do piekarnika. Temp pieczenia 170 stopni C, czas 1 godzina 10 minut. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Przepis na to ciasto

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka praskie 172

jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych(...)mąki, żółtek, margaryny, proszku do  pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto.  Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 2 – 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki z makrelą 150

domu obiad - czyli jak wyżej, a kolacji w dni upalne często nie jem. Więc kiedyś zjem...  I pewnego dnia zrobiłam na obiad naleśniki, a że ciasto naleśnikowe zawsze robię bez cukru, dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki!     Ciasto naleśnikowe:  na ok. 10 sztuk(...)roztopionego masła Przygotowanie:   Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę.  Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy.  Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.   Dodatki:   mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie:   Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości

bistro mama
Chmurka Truskawkowa 376

bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte. Podaję przepis na dużą blachę, a u mnie w domu to ciasto było zjedzono(...)namoczonej olejem ręki, lub łyżką.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 17-20 min do zrumienienia się. Po upieczeniu całkowicie ostudzamy. Póki ciasto się studzi zabieramy się za zrobienie bezy . Białka ubijamy na średnich obrotach, aż zaczną pienić się. Po tym, zwiększamy obroty miksera do najwyższych i dodajemy po trochę na raz cukier. Ubijamy przez

Kuchnia Łukasza
Tureckie bajgle – Simit 146

miękkie, elastyczne i nie klei się do rąk. Z tej racji, że mąka ma różną wilgotność, jeżeli ciasto jest za mokre możemy dodać niewielką ilość mąki. Dodajemy stopniowo, bez przesady, bo ciasto zrobi się twarde. 3. Ciasto można wyrobić ręcznie lub, na niskich obrotach, robotem z hakami. 4. W oryginalnym przepisie jest podana kolejność w jakiej powinno się dodawać składniki(...)resztę wody, mąkę, jajko, oliwę, mleko i sól. Ja dodałam składniki, jak przy wyrabianiu każdego ciasta drożdżowego – czyli jak powyżej w podanym przeze mnie przepisie. 5. Sezam można podprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety

mojewypiekiinietylko
Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi 121

http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do

Moja Delicja
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 158

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 158

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta

La grande e la piccola cuoca
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 254

misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów :) ) Piekarnik nagrzać

Moja Delicja
Pancakes- czyli naleśniki na styl Amerykański :) 138

lekarskiego ) Owoce Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą konsystencję. Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki. Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale   podawane z serkiem waniliowym

Smakowy Raj
Bułki Pszenne Łatwe! 432

przestało mi się lepić do dłoni. Wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam nadal. Do czasu aż ciasto przestało się błyszczeć. Ciasto jest tak przyjemne, że można je wyrabiać bez końca :) Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrobiłam ciasto jeszcze przez chwilę i podzieliłam je na 8 prawie równych części. Z każdego kawałeczka uformowałam kulki, każdą nacięłam tępą

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23282

dodać zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia- ostygnięty biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków(...)schłodzone Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe biszkopty

Smakołyki Bereniki
sernik z borówkami i czarną porzeczką bez pieczenia 384

składniki na spód ciasta: 160 g herbatników kakaowych 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i

Domowy Smak Jedzenia
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 168

Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania