Dziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód:
Smakołyki AsiTiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i
Kuchcik gotujePyszny, aromatyczny sernik z masłem orzechowym i czekoladową polewą. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Nie za słodki, kremowy, na spodzie z daktyli. Sernik został
Mała CukierenkaSernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania
Karo in the Kitchensoli do gotowania białko jaja Wyrabiamy ciasto z mąki, jaj i cukru. Urywamy po kawałku i robimy cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek, wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Smarujemy ciastka białkiem jaja. Wykładamy
prawdziwe jedzeniePrzelać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę. ---------- Podobne: Ciasto kakaowe bez jajek
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki na
Słodka Kraina WypiekówZapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika
Monia miesza i gotujetłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje bliny podałam z jogurtem greckim, zieloną cebulką i miechunką peruwiańską. Są puszyste, delikatne i chrupiące – gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoskładniki * 1 opakowanie podłużnych biszkoptów(jak do tiramisu) masa serowa * 750 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego * 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 2 łyżki żelatyny masa brzoskwiniowa * 1
Mix smakuŚwięta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichcenieCiasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił
Moja DelicjaBez zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego
w mojej kuchniLubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię
Z Majeczką w kuchnicienkie i chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej
CiastkozercyBlok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła
Blondynka Gotujejedną wersję sypanej szarlotki, ta niewiele się różni ale z racji fantastycznego efektu postanowiłyśmy podzielić się z Wami taką wersją przepisu. Kiedyś nie wierzyłam, że może się to ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNiewiele znam osób, które zdecydowanie mówią, że nie lubią czekolady. Czekolada zarówno wzmacnia stan euforii, jak i działa uspokajająco. Jesienią jest idealną pocieszycielką, byleby nie przesadzić
bistro mamaskładniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą
Mix smakuskładniki* 1 litr mleka 3,2%* 5 jajek* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* 1 szklanka cukru* 250 g margaryny Kasia* 1/2 szklanki cukru pudru* sok z
Mix smakuskładniki* 1 paczka okrągłych biszkoptów* 1 kg sera mielonego na serniki* 4 łyżki cukru pudru* 2 galaretki leśne* 200 g jagód* 2 galaretki o dowolnym smakuSposób
Mix smakuPyszny i prosty serniczek bananowy na bazie serka homogenizowanego.Serniczek wykończony nieprzezroczystą galaretką w kolorze niebieskim, którą wybrała córeczka:)składniki:800 g serka naturalnego homogenizowanego4 średnie dojrzałe
Monia miesza i gotujekażda inna, gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając się od dzieci łyżką, ciasto. Takie bez pieczenia, z truskawami i galaretką, dla Małżona bo wiem, że takie lubi. No i w trakcie miesza mi się wszystko. Rzeczy lecą, galaretka pryska na sukienkę, składniki
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki
Kuchnia domowa AniTo jedne z moich ulubionych wafli, które moja mama robi od zawsze!Składniki:1 opakowanie wafli1 kostka margaryny1 szklanka cukru1 szklanka śmietany2 dowolne galaretkiSposób wykonania:1
Kuchnia domowa AniWafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2
Kuchnia domowa AniBanoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. Potrzebne będą:200 g ciastek
UgotujmyTo.plTo kolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że
Słodko-Słony Świat IlonyTarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z
Słodko-Słony Świat Ilonywprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu
Wypisz WymalujTęczowy sernik na zimno to idealna propozycja na przyjęcia dla dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i
Słodka StronaRewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na
Słodka Stronacukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy
Smakowity Blog KulinarnyMiał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i
Walijskie PichcenieKrokiety z nadzieniem pieczarkowo-jajecznym. Ciasto zrobione bez mleka i w dodatku na mące pełnoziarnistej. Składniki na 8-10 naleśników : 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Przeczytaj cały przepis na blogu
w kuchni i w ogrodzieCiasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieTaka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw, o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z
Blondynka GotujeLemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBez miksera, wystarczy miska i łyżka! - minimalistyczne podejście do zmywania po pieczeniu :) Ciasto bananowe należy do moich ulubionych, słodkich wypieków, a to głównie ze względu na prostotę jego przygotowania. Jest idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, kiedy to pomiędzy powitaniem ich w drzwiach, poczęstowaniem trunkami i wypytaniem o najświeższe nowinki, można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić(...)więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej
Grunt to przepis!niezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie :) To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej Europy. Składniki: ciasto: 120g masła – w temperaturze pokojowej 35 ml mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej krem cytrynowy(...)cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę
Pociąg Do Kuchnimigdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa!Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem liczne grono: Panna Malwinna(...)minut w 180 st. C.W tym czasie ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Na końcu dodać mielone migdały, delikatnie wymieszać łyżką.Tak przygotowaną bezę wykładamy na podpieczone ciasto łyżką lub za pomocą szprycy. Posypujemy wierzch płatkami migdałowymi.Piec 10 minut w 180 st. C., po czym zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzearomatycznym cieście marchewkowym czas na kolejną część serii pt."słodycze, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ. Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych(...)czasu do czasu, bez wyrzutów sumienia powinniśmy pozwolić sobie na takie rarytasy, jednak babciną szarlotkę możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób i sięgać po nią zdecydowanie częściej bez poczucia winy i przejmowania się pustymi kaloriami. Cały sekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama mąki czy też białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe
peanutbuttermonstermasła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo
Niezły Młynekdzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić ciasto które oddało by wiernie to wspomnienie i ten smak. Być może, dlatego(...)sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno. Tak przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciasta. Ciasto wstaw jak najszybciej do piekarnika. Temp pieczenia 170 stopni C, czas 1 godzina 10 minut. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Przepis na to ciasto
SMYKWKUCHNI