ciasto beza - 3500 przepisów (strona:56/234)

Brownie z cukinią 145

Brownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu  Cake Time . Składniki 200 g mąki pszennej

pink envelope
Christmas Fruit Cake - Świąteczne ciasto z suszonych owoców 228

prostu posmarować podgrzaną konfiturą z moreli.  Ja osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia go tuż(...)pieczenia, schować do szczelnego pudełka. Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i polewać  "karmić" ciasto brandy aż do świąt. Przechowywać do trzech miesięcy. Ciasto można również zamrozić - w ten sposób bez problemu wytrzyma nawet rok. By je rozmrozić należy je pozostawić w temperaturze pokojowej przez noc. Smacznego

maniapieczenia
Bezy 103

pewno podczas gotowania czy pieczenia ciast zostały Wam tylko białka. Żeby ich nie marnować można wykorzystać do zrobienia bezy o finezyjnych kształtach. Wbrew opiniom niektórych beza nie jest trudna do wykonania. Najważniejsze to ubić dobrze białka. Trzeba być ostrożnym by podczas rozbijania jajek do białka nie dostała się nawet odrobina żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście nie lubię

upichcic
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 361

się okazuje, może być jeszcze łatwiejsze. Po co komplikować sobie życie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze!Przyznaję się bez bicia, że jeszcze nigdy nie robiłam sama ciasta francuskiego. Jakoś... mnie ono przeraża, jak rolady. To są dwa wypieki, które jeszcze przede mną, muszę do nich dojrzeć. Jestem takim typem osoby, która podejmuje "żółwiowe decyzje(...)Bardzo rzadko rzucam się bez zastanowienia, ale jeśli już coś obmyślę, to od razu na głęboką wodę. Nazywam to "bezpiecznym ryzykiem". Nie tylko w codziennym życiu, ale i w kuchni.Czy to dobre rozwiązanie? Zależy. Od wielu czynników. Czasem jestem na siebie zła, że nie umiem całkowicie oddać się szaleństwu. A może potrafię? Ostatnio zrobiłam tyle szalonych rzeczy... Może po prostu

W kuchni Karmel-itki
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 180

hakiem w KA, mąkę, jajka, rozpuszczoną sodę, sól i przyprawę korzenną. Dokładnie wyrobić. Można dodać garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą część rozwałkować na wielkość blachy

CookYourself
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 167

łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się z nim bo lubię jego

les mirabelles
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 160

Dzisiaj dla Was przepis na pyszną tartę. Kruche ciasto w połączeniu z cytrynowym kremem i delikatną bezą. Niebo w gębie :). Jeśli spróbujecie od razu wam mówię, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy(...)Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie:  100 g masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna  2 limonki  pół szklanki cukru  szczypta soli  Masło ucieramy

noteskulinarnyfiga
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3309

było lepsze, ale my nigdy nie mamy na to cierpliwości i od razu smażymy. 3. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15 min): > na rozgrzaną patelnię, najlepiej taką do naleśników (bez tłuszczu, bo jest już w cieście) nalewamy chochelkę ciasta i smażymy po 1 min z każdej strony na dość mocnym ogniu. Naleśniki kładziemy jeden na drugim, aby nie wyschły. W czasie smażenia możemy

Nerds Kitchen
Pierniki norymberskie 191

prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g(...)dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk

Kuchnia domowa Ani
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 157

kucharzy. Okrąg ciasta powinien być ciut większy niż dno formy, który nakładamy na marcepan i zawijamy w dół. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 25 minut (aż ciasto się zarumieni). Po upieczeniu należy odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć tartę na np. talerz czy paterę do góry dnem (owoce będą na górze). Jako(...)następnie piekła, natomiast jest jeszcze opcja aby najpierw skarmelizować cukier i obtoczyć w nim owoce, a następnie dopiero całość piec. 2. Najlepiej użyć naczynia żeliwnego czy tym podobne bez wyjmowanego dna i z wyższymi bokami bo piekące się owoce lubią wykipieć jeżeli będzie za niska forma. Jeżeli użyjecie formy z wyjmowanym dnem to dobrze jest dokładnie owinąć dno i boki

Kuchenne Wariacje
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 147

właśnie zupę.   Ciasto rośnie sobie minimum godzinę, najlepiej półtorej. Spektakularnie wypełni naczynie. Przekładam je wówczas na omączony blat i dzielę na 8 części ciasto jest bardzo wdzięczne do pracy, bez udziału wałka rozciągam je dłońmi nadając kształt pasów o szerokości około 10cm i długości około 40 Rozprowadzam na nich dowolny sos pomidorowy, dachówkowo układam salami następnie

I tu będę miała takie te
Jabłecznik 188

owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki

My simple kitchen
Bułki mleczne na Tang Zhongu 270

uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką membranę. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą

Grahamka, weka i kajzerka
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 256

tort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie(...)środek ciasta patyczek powinien być suchy i w żadnym wypadku nie oklejony ciastem. Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku, po ostygnięciu ciasto wykrawamy z formy i kroimy na pół.   Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu – przyznam się bez bicia że używam go zawsze, gdy nie mam czasu na samodzielne gotowanie budyniu, czekanie na jego ostygnięcie, dodawanie masła i aromatów

Karo in the Kitchen
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 253

delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno. Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania