ciasto beza - 3500 przepisów (strona:61/234)

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami 181

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie  dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko

Szybko Tanio Smacznie
Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 153

jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego

bistro mama
Bułeczki bezglutenowe z gotowego mixu domowego mąki od Balviten 120

Kolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru

MamaOskarka
Naleśniki ze szpinakiem 212

żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju

Naleśniki
Cynamonowe placuszki pełnoziarniste :) 115

łyżeczka kakao - 1 łyżeczka miodu cynamonowego od Anielskie Przysmaki Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy energicznie za pomocą łyżki :D Kładziemy na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu po 1 łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień. Kiedy na placuszkach pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia. Podajemy z serkiem, miodem czy owocami, w sumie to z czym tylko

Zdrowie na języku :P
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 146

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego

bistro mama
Pizzerinki ze szparagami 128

dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody.Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie po przez rozgniatanie.Na środek ciasta nakładamy pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki - tak aby zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano.Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Sernik z bananami 169

Sernik bez dodatku mąki,cukru i masła. Prosty i szybki w wykonaniu.Inspiracja od E. Wachowicz.Przepis jest na dużą blachę.- 1,5 kilo zmielonego twarogu- 600 g

Pasje Jolki
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 651

Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru)2 jajka2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%Ciasto Makowo-Kokosowe:100 g zmielonego maku100 g wiórków kokosowych200 g cukrucukier waniliowy  6 jajek2 łyżki kaszy mannyłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:600 ml mlekabudyń

Słodka Strona
Brioszka 139

brioszkę;)Składniki; 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 żółtko, 30 g cukru, 15 g drożdży, szczypta soli, 200 g masła, Wykonanie;Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano

Anioły w kuchni
Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek) 176

 Delikatne, chrupiące ciasteczka o waniliowo - daktylowym aromacie. Składniki: kleik ryżowy 1 torebka 170 g margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g cukier waniliowy 1 torebka syrop

głodny alergik
Sernik złota rosa 297

Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec

Kuchnia Danusi
Orzeszki 162

dodałam więcej mąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według  Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo nie wiem czym

Moje domowe kucharzenie
Skubaniec 133

Jeszcze raz skubaniec wg. przepisu Apsik ze Smacznego, tym razem prawie bez modyfikacji. Super ciacho. Polecam. Składniki ciasta: 6żółtek3 czubate szklanki mąki3/4 szklanki cukru pudru1 margaryna cukier waniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki śmietany kwaśnejna czubek łyżeczki amoniaku2 łyżki kakaoDodatkowo:powidła węgierkowe1 szklanka cukru6 białek1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)cukier puder do posypaniaMargarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać

Praktyczna pl
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 282

Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu.  Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 238

konsumpcji. Znów do akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji.  Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę

W kuchni Karmel-itki
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3237

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem, którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli

coolinarnastrefa.blogspot.com
Odchudzona chatka baby jagi ;) 214

Wiem, wiem obiecałam już wczoraj przepis na te ciasto, ale jakoś nie miałam kiedy, jak zwykle niedziela była zakręcona, bo wracałam pociągiem do Poznania i jak w końcu zrobiłam to co miałam poległam i zasnęłam;p no ale co się odwlecze to nie uciecze, no i w końcu jest ;D Skąd się wziął pomysł? a mianowicie w ubiegły piątek moja(...)słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 2 łyżki otrębów pszennych 3 jajka 0,5 łyżeczki sody kilka  kropel (około 15) stewii firmy  SteviGold masa: około 450g chudego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 145

najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka i nieregularnie popękany kształtny bochenek. Taki czy inny, każdy(...)delikatnie naciągam palcami. W pieczeniu mają tendencję do zasklepiania się. Gotowe od razy kładę na gorącą odwróconą blachę, jak chleby pita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz zajmuję się drugą częścią ciasta, postępując z nią identycznie jak z pierwszą. Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby

I tu będę miała takie te
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 385

nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego

Słodka Strona
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 201

ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na idealną pizzę 171

możliwych serów do swojego lokalu, nawet nie kupujesz już gotowego startego sera ale sam codziennie rozdrabniasz go i masz już takie wyczucie w dłoni, że odmierzasz bez problemu idealną porcję tartej mozzarelli, jeśli ciasto jest niedopieczone równomiernie, jest zbyt cienkie aby utrzymać sos i dodatki lub zbyt grube oraz niekoniecznie puszyste? Albo, nie daj Boże, ciasto jest tak paskudne

Right Behind The Kitchen
Francuskie nadziane marchewy 168

Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy

Smakowy Raj
Binenstich mit Apfelfülung 155

drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort dla Natalki 183

takim kalibrze. Zadania nie ułatwiał fakt, że jedyne wytyczne, jakie dostałam, to zrób, jak uważasz. Na szczęście wszystko się udało, choć bez przygód się nie obyło.Chciałam przygotować torcik dziewczęcy, a więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się(...)wodykrem:250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegokrem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru200 g truskawek50 ml wody2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:masa cukrowazielony barwnik spożywczy z paścieczerwony barwnik spożywczy w paścieNajpierw upiec ciasto:Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 273

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania