ciasto beza - 3500 przepisów (strona:71/234)

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 226

T ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie

Food Square
Keks | PapilArt - papierowe formy do pieczenia 124

wsdłuż dłuższego boku. Keks piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godziny. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia, do tzw. "suchego patyczka".  Ciasto wystudzić na kratce. Przed podaniem polać lukrem lub zostawić bez niczego*. Smacznego! * keks najlepszy jest na 2-3 dzień, trzymany w szczelnym pojemniku lub owinięty w folię * przepis pochodzi z bloga 'Na miotle' ___________________________ /*wpis zawiera

CookYourself
Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 175

bułeczek zostało mi jeszcze trochę dyniowego pur ée . Oczywiście długo nie musiałam zastanawiać się nad efektywnym wykorzystaniem go, pomysł nasunął się sam. Dla mnie popołudnie bez czegoś słodkiego nie istnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem

Roślinna - blog wegański
Poziomkowo-śmietankowy torcik z truskawkami 202

pięknymi owocami zatopionymi w pysznym kremie. Ale czy, aby na pewno przygotowanie ciasta czy tortu wymaga od nas, aż tak dużego wysiłku? Nie. Są takie ciasta, które możemy przygotować dosłownie w kilka chwil, bez dużego nakładu pracy. Zapraszam na spróbowanie mojej poziomkowo-śmietankowej propozycji. Poziomkowy spół, pyszny śmietankowy, delikatny krem, a do tego soczyste truskawki... Czy może być coś lepszego

Słodkie okruszki
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 143

Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie

Słodkie Przyjemności
Sernik z brzoskwiniami 489

trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę. Wyłożyć masę na warstwę sera i brzoskwiń. 4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na wierzch bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny.Smacznego  Post Sernik z brzoskwiniami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 183

wniosku, że to już czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ROLADA WAFLOWA 5510

Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1

Z Majeczką w kuchni
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 200

Kolejna fajna propozycja.  Naprawdę idealne połączenie kremowego środka,  maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania

Malinowe Pocałunki
Wegański chlebek bananowy z figami 173

Zawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było

Gotuj z Blue Raven
Pianka z owocami i galaretką 391

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę

wyzwania kuchenne
Babka cytrynowa na białkach 179

Zazwyczaj po tłustoczwartkowych wypiekach zostaje mi w lodówce zapas białek. I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie. Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy . Ale tym razem coś innego. Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne , Delikatne , puszyste ... U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe . Wypróbujcie , bo naprawdę warto. Składniki :  6 białek

Malinowa Kawiarenka
Ślimaki 148

obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz.Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy

Pudełko rozmaitości
Rogale świętomarcińskie 358

można obrócić o 90°C, aby było łatwiej) i ponownie składamy w identyczny sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie 30 minut. Następnie po raz trzeci powtarzamy czynność wałkowania(...)każdej części ciasta wyszło 10 trójkątów, razem wyszło 40 rogali). Trójkąty smarujemy farszem i zwijamy, zaczynając od dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez

Poezja smaku
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 164

część również lubicie. Chciałabym zacząć pisać recenzję moich czytadeł kulinarnych - mam sporo książek i gazet, i chciałabym opowiedzieć, które z nich - moim zdaniem - warto mieć w swojej biblioteczce, a bez których spokojnie można się obejść. Bardzo chcę zrealizować kilka kulinarnych wyzwań - idealne ptysie, makaroniki i suflet to szczyt mojej listy. Myślę, że w końcu poczuję się na tyle pewnie, żeby(...)się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych.Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach.Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania