się robić ciasta, możecie użyć przepisu na ekspresowy spód, robiliśmy go przy okazji sernika Azjaty (przepis tu: http://nerdskitchen.pl/2013/07/10/ekspresowy-sernik-czyli-sernik-azjaty/). Nadzienie pozostaje bez zmian DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min + 30 min na schłodzenie): wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy pokrojone zimne masło (ew. margarynę, ale wtedy smak ciasta jest gorszy
Nerds Kitchenpieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :)) Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione
Aga w kuchniNiekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. Mimo, że ciężko uwierzyć w ich zachwycający smak, to zdecydowanie warto eksperymentować, bo można stworzyć coś naprawdę pysznego, czego dowodem jest dzisiejsze ciacho. Do przygotowania tego słynnego wypieku, podobnie jak w przypadku chlebka bananowego ( KLIK(...)tylko do momentu pierwszego spróbowania- później przepada każdy. Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków
peanutbuttermonsterIdę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy
W kuchni Karmel-itkizaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować. Ciasto właściwe:2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)800 g mąki pszennej typ 550400 g mąki pszennej razowej1,5 łyżki solicały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)2 duże(...)masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem
UgotujmyTo.plSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta filo 0,5 kostki masła 1 kubek mleka przygotowanie: śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc z ciasta filo wycinamy niewielkie krążki o średnicy kokilek do zapiekania
Luźna Kuchniarabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata. Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez(...)wystarczyło do pokrycia całej blachy.Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową przestudzić. Można
Grunt to przepis!cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Znajomi będą(...)płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię
Trzeci talerzmiski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować. PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonyjedną szklanką ciepłej wody. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki, wymieszaj. Wlej zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto będzie klejące i lekko lejące, pozostaw w misce pod przykryciem, najlepiej zabezpiecz folią do żywności, bez dostępu powietrza, wtedy lepiej wyrośnie. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Po godzinie gdy ciasto powoi objętość, przełóż
Apetyczna babeczkawsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji. Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy(...)całej powierzchni ciasta. Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSernik powstał spontanicznie i bardzo szybko, bez robienia spodu i ubijania białek, ponieważ po prostu miałam mało czasu na jego wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę(...)swoje ulubione ciasto i co tu zrobić. W to szczególne rodzinne Święto, żeby zrobić każdemu przyjemność piekę około 6-7 ciast, wymaga to dużo pracy, ale czego się nie robi dla uśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik
talerz przyjemnościPysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia
maniapieczeniaWłoch, niemówiący ani słowa po angielsku, kibic lokalnej drużyny piłkarskiej, o czym świadczył wystrój lokalu (zdjęcia, szaliki, kubki...). W jakiś nadprzyrodzony sposób wyjaśnił nam, że do Erice dostaniemy się bez problemu i żebyśmy uważali na tamtejszych nieuczciwych sprzedawców, którzy nie umieszczają cen na towarach i rzucając niebotyczne ceny, żerują na turystach. Pan zaserwował mi też barbarzyńskie w pojęciu Włochów połączenie(...)pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione
les mirabellesczyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)350 ml mlekaroztłuczone jajko do posmarowaniaWykonanie:Ciasto:Do dużej miski przesiać mąkę.Do mniejszej miseczki wrzucić pokruszone drożdże, szklankę przesianej mąki, 2 łyżki cukru, oraz wlać ciepłe mleko. Dokładnie zamieszać
Moje pyszne gotowanie