Dzień Dobry, Wracamy do poniedziałkowych słodyczy? Sam sobie odpowiem No pewnie! Szczególnie jak są bez „ zbóż, glutenu i nabiału „! U nas ciągle dylemat
PaleoLifeKolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form
Smaczne ZdroweZiemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego
kulinarnyJaWigilijna rolada bezowa to kolejna propozycja na bożonarodzeniowe słodkości. Do tego przepisu niezbędne będą białka jaj, z którymi nie zawsze wiemy co zrobić oraz wigilijny kompot
niecodziennikparyPowoli w mojej kuchni zaczynają pojawiać się świąteczne klimaty. A to za sprawą tego, że szykuję już dla Was pachnące świętami przepisy :) Jeśli mi się uda
My simple kitchenPierniczki z okienkiem. Nie wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc
kuron.com.plHej kochani! Co prawda nie jestem zwolenniczką nutelli, wolę jej zdrowsze odpowiedniki takie jak: nutella z daktyli, czy nutella z awokado . Nie tylko z racji tego
Be Fit Be StrongCzas czytania: 3 min Pstrąg to bardzo popularna ryba i oczywiście lubiana. Najczęściej przyrządzana na grillu z masłem i dużą ilością koperku. No ale dziś koperku
SprawdzonaKuchnia.ploraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC (grzanie góra-dół). Ciasto nie może zacząć się rumienić, ponieważ w tych miejscach, gdzie się przypiecze za mocno - będzie się kruszyć. Gdy ciasto wystygnie - pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości(...)marcepanem (fot.3) . Delikatnie docisnąć go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować marmoladą (fot.4) . Marmolada musi być gęsta i idealnie gładka - jeżeli taka nie jest, to musimy przetrzeć ją przez sitko. Przykryć trzecim paskiem. Lekko docisnąć, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto delikatnie pokroić w niewielkie kwadraciki o wymiarze około
Świat Ciastawyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 35 - 40 minut(...)części. Do 3/4 masy dodać pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z gruszkami - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować pozostałym kremem waniliowym wierzch ciasta. Na koniec torcik udekorować według
Ciastka - domowe słodkościkażdym dodaniu przy pomocy drewnianej łyżki. Powstałe ciasto wlać do formy (moja ma wielkość 24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 170″C przez około 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu gorące jeszcze ciasto wyciągnąć z piekarnika i upuścić je z wysokości kolan na podłogę. Wystudzić. Mus: Od litra soku odlać około jego szklanki(...)Biszkoptu nie wyciągać z formy. Na zimny biszkopt wyłożyć najpierw warstwę musu, odstawić do tężenia. Następnie wyłożyć na to masę śmietankową. Całość udekorować np. startą na tarce czekoladą i ciasto Kubuś gotowe Soki w diecie dziecka Wspomniałam Wam na początku tego wpisu, że co dzień wypijamy po szklance soku domowej roboty. Można powiedzieć że to już wręcz taki nasz rytuał
Arbuziakizrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz(...)cukier migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami
Ciastka - domowe słodkościTarty już nieraz tu wspominałam , że je uwielbiam , bez względu na to z czym są. Tym razem zapraszam na tartę na gotowym cieście kruchym ( można kupić w każdym markecie typu Lidl, Biedronka itd).Moja tarta dziś jest z kurczakiem i cukinią w serowo-jogurtowym sosie. Polecam robi się ją w miarę szybko a smakuje rewelacyjnie. Zapraszam(...)myję i drobno kroję. Mozzarelle drobno rwę. Mieszam z warzywami i doprawiam. Międzyczasie przygotowujemy sos. W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem. Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez
Gotowanie PatkiTo chyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony
Domowa cukiernia EwyMoja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu
Słodkie inspiracje