Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia ŁukaszaJeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia Łukaszaciasta drożdżowego (przez minimum 5 minut) . Wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie idealnie gładkie, elastyczne, ładnie odchodzić od miski i nie będzie się lepiło do rąk. Miskę oprószam mąką, kładę wyrobione ciasto i przykrywam czystą ściereczką kuchenną. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut . W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Zimową porą odstawiam ciasto drożdżowe(...)stopni i wyłączam). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski. Ciasto jest klejące i część zostanie na misce. Kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki . Możesz podzielić ciasto na 4 lub 6 kawałków, wszystko zależy jakiej średnicy masz patelnię. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam je na 1 – 1,5 cm grubości placki
Ania gotujejabłkiem – przepis Zacznij od przygotowania ciasta. Rozpuść 70 g masła i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do większej miski, wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj sól, cukier, jajko i mleko. Na końcu dodaj roztopione masło, po czym zagnieć ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne, ale nie klejące się. Następnie uformuj kulę, miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe(...)czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Pozostaw, by chwile odpoczęło i w tym czasie rozpuść resztę masła. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto z wierzchu, równomiernie posyp cukrem i cynamonem. Ciasto zawiń w ścisły rulon, po czym podziel je na równe bułeczki (ok. 4 cm). Formę do pieczenia (ok. 25 cm) wyłóż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makiem należą do moich ulubionych, jeśli chodzi o ten rodzaj wypieku, więc nie wiem, dlaczego pojawiły się na blogu dopiero teraz ;) Ale lepiej późno niż wcale. W dzisiejszych czasach bez problemu można znaleźć w sklepach mak zmielony, więc do przygotowania masy makowej nie potrzebujecie maszynki do mielenia. Natomiast jeśli korzystacie z normalnego maku to po ugotowaniu, zmielcie go dwukrotnie(...)przesianą mąkę oraz mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy i żurawiną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy jak roladę
Mienta blogzrobić z dwóch dojrzałych bananów i dorodnej marchewki? Oczywiście chlebek bananowo – marchewkowy bez dodatku cukru, a i tak będzie słodki. Jeśli mamy akurat jakieś bakalie, to również warto je dodać. Ten chlebek jest genialny. Idealny dla małych i dla dużych łakomczuchów. Bardzo prosty w przygotowaniu. Może posłużyć nam jako słodkie co nieco do kawy, albo dodatek do śniadania(...)składniki oraz rozgniecione banany. Na koniec dorzucamy także startą marchewkę i bakalie. Całość mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Tak wygląda gotowe ciasto na chlebek Na koniec wylewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego! Spróbuj także: brownie z fasoli
Natka Pietruszkipozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut. CIASTO Masło roztapiamy i studzimy. Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja, sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski dodajemy stopniowo roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy miskę(...)Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki. BUŁKI Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
Tajemnice Smakuciasto aż będzie gładkie oraz sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (możemy je również wyrabiać robotem kuchennym z hakiem do ciast drożdżowych). Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy(...)części i formujemy podłużne bułki do hot-dogów o długości około 15-18 cm, poprzez turlanie ciasta na stolnicy lub okrągłe bułeczki do burgerów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy sezamem. Wstawiamy
Kuchnia MagdaLenyPieczywo chrupkie domowe w mniej niż 60 minut. Bez drożdży. Bez piekarnika. A nawet bez doświadczenia w eksperymentach kulinarnych :). Tak Kochani robimy prostą i łatwą kuchnie z kilku prostych składników. Parathy to trójkątne chlebki z mąki ( u mnie mix orkiszowej i pszennej), idealne do chrupania lub dodatek do jogurtu, warzyw czy mięsa. Nawilża się(...)dużej misce, mąkę przesiać. Dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy kilka minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło. Na oprószonej stolicy rolujemy wałek z ciasta i dzielimy na 10 części. 2. Z każdej części robimy małą kuleczkę i wałkujemy ją na płaski placek. Smarujemy masłem, zwijamy na połowę i znów smarujemy
Apetyczna babeczkaczasie prawie bez końca. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką(...)mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego placka układamy
Kulinarne przygody Gatitypełna sił i dobrego humoru. To były pierwsze święta od nie wiem jakiego czasu bez chorób, pierwszy Sylwester od lat spędzony częściowo poza domem ale nie w szpitalu bez widna umierania, gorączki itp. Taki jest nasz bilans końca roku co mam nadzieję, zwiastuje dobry rok przyszły! W ten rok wchodziliśmy w świetnym towarzystwie nie tylko ludzi(...)duże jajka 140 g mąki pszennej 60 g dobrego kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia po sporej garści niesolonych pistacji i posiekanych suszonych wiśni kakao do posypania Piernik nagrzewamy do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biała czekoladę grubo siekamy i razem z tortownicą chowamy do zamrażalnika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek. Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 gruszki garść płatków migdałowych. Gruszki obieramy, 2 z nich(...)kroimy na pół, a następnie każdą połówkę w plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C
Cynamonowe szczęścieUwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą(...)ręcznie lub za pomocą robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Lukier: wsypać cukier
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMiałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich
Kolorowy Przepisownik