Muffinki czekoladowe są dobre na każdą okazję:) Jednak tym razem chciałam je troszkę urozmaicić. W lodówce znalazł się biały ser i tak powstały babeczki z serową
Ania i Marcin gotują500 g malin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g
królestwo garówOrzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu
KucharzycaPrzepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych
Mała CukierenkaPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g
Pyry na Gazostatnich kilku latach byliśmy na jakimkolwiek wyjeździe bez muffinek . Przy czym robię różne, ale te z jabłkami to po prostu dla dzieci obłęd w ciapki Ostatnio robię z renetami i okazuje się, że smakują jeszcze lepiej! O ile do jabłek typu renety dzieci mają średni stosunek, tak pieczone oraz w muffinach smakują(...)również ekstrakt waniliowy (Dr Oetker z Madagaskaru) i też jest okey. W drugiej misce mieszamy składniki suche: najpierw mąkę i proszek do pieczenia, później dodajemy cukier. Następnie mieszamy całość. Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki . Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny
W Kawiarenceczasie ciasto wykładamy a stolnicę, lekko zagniatamy podsypując je mąką i dzielimy na dwie porcje. Marcepan rozwałkowujemy, dzielimy na pół. Każde ciasto formujemy palcami na gruby placek, w środek nakładamy wałek z marcepanu i składamy ciasto. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, funkcja termoobieg. Po upieczeniu ciasta wyjmujemy i studzimy(...)przycisku. Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje ciasta. Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika przygotują ciasta bez zbędnego zagniatania. Łatwy demontaż - Zwolnij blokadę miksera i unieś głowicę, by wygodnie zakładać i ściągać wszystkie elementy. Dołączone podzespoły wykonano
Kulinarne Fantazje Marioliostatnich kilku latach byliśmy na jakimkolwiek wyjeździe bez muffinek . Przy czym robię różne, ale te z jabłkami to po prostu dla dzieci obłęd w ciapki Ostatnio robię z renetami i okazuje się, że smakują jeszcze lepiej! O ile do jabłek typu renety dzieci mają średni stosunek, tak pieczone oraz w muffinach smakują(...)również ekstrakt waniliowy (Dr Oetker z Madagaskaru) i też jest okey. W drugiej misce mieszamy składniki suche: najpierw mąkę i proszek do pieczenia, później dodajemy cukier. Następnie mieszamy całość. Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki . Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny
W Kawiarencepieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem czosnkowym, albo z twarogiem ze szczypiorkiem czy z jajkiem i pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być(...)sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm). Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy
Dorota SmakujeBułki z ziarnami Pyszne domowe chrupiące bułeczki z dużą ilością ziaren. Zdrowe bo domowe, bez żadnych ulepszaczy na śniadanie i nie tylko. Przepis zaczerpnięty ze strony żródło Składniki : 150 g mąka - pszenna razowa typ 2000 450 g mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)olej, wymieszać. Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie z podzielonego ciasta na 2 części uformować dwa wałki lekko
Kuchnia DanusiZaczynamy wyrabianie naszego ciasta dodając stopniowo wodę z oliwą i mieszając wszystko drewnianą łyżką. Kiedy składniki zaczną nabierać konsystencję ciasta zaczynamy je wyrabiać ręką. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy(...)etapie możemy odciąć kawałek ciasta i zrobić z niego mniejsze kuleczki, które znajdą się na wierzchu chlebka jako "rączka". Z pozostałego ciasta robimy 2 duże lub 4 mniejsze chlebki. Ciasto dzielimy odpowiednio, z każdego kawałka formujemy kulkę, a na jej wierzch dolepiamy mniejszą. Tak powstałe chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Mostek w kuchnijajka kl M lub 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru 2 łyżki oleju Masa z kaszy manny 250 ml mleka 60 g masła 60 g cukru (1/4 szkl ) 60 g kaszy manny (1/4 szkl ) reszta mango pozostała z puszki(...)Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej. Mieszamy wszystko i wylewamy do blaszki której dno wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy ! Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół
Gotowanie...to proste !zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam bułki, które kształtem przypominają trapez. Składniki ZACZYN 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml letniego mleka 50 g mąki pszennej CIASTO 250 g mąki gryczanej 250 g mąki pszennej chlebowej(...)minut. CIASTO Obie mąki łączymy ze sobą, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy mleko i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Ciasto możemy podzielić na 12 części
Tajemnice Smaku